Himax akan Pamerkan Ultralow Power WiseEye™ AI yang Menggunakan tinyML di Pameran & Konferensi embedded world 2024

(SeaPRwire) –   WiseEyeTM AI sedang Mendorong Inovasi AI untuk Aplikasi Titik Akhir Berkuasa Bateri

TAINAN, Taiwan, 5 April 2024 — Himax Technologies, Inc. (Nasdaq: HIMX) (“Himax” atau “Syarikat”), pembekal dan pembuat fabless semikonduktor yang terkemuka untuk pemandu paparan dan produk semikonduktor lain, hari ini mengumumkan penyertaannya dalam Pameran & Persidangan embedded world yang akan diadakan di Nuremberg dari 9 hingga 11 April 2024. Himax akan mempamerkan aplikasi WiseEyeTM dan keupayaan AI di dewan pameran tinyML, bekerjasama dengan beberapa rakan ekosistem, melalui demonstrasi interaktif dan perbincangan yang dipimpin pakar di lokasi. Dengan teknologi ultralow daya dan kemampuan AI yang kuat daripada Himax, peranti AI titik akhir berkuasa bateri boleh beroperasi dengan hayat bateri yang jauh lebih lama. Pameran ini akan menampilkan pelbagai penyelesaian dalaman, seperti Modul WiseEye yang fleksibel untuk integrasi plug-and-play yang licin, dan WiseEye Vein, penyelesaian autentikasi nadi telapak tangan tanpa sentuh yang luar biasa. Demonstrasi langsung bersama rakan ekosistem, termasuk modul visi AI berukuran ibu jari dengan Seeed Studio (“Seeed”), kamera tikus pintar dengan Laiwa Communication Ltd. (“Laiwa”), dan banyak lagi juga akan dipamerkan.

Semasa acara itu, Himax bekerjasama dengan Yayasan tinyML, sebuah pertubuhan bukan untung yang komited untuk memacu teknologi mesin pembelajaran ultralow daya untuk peranti pinggiran, untuk menekankan visi bersama memanfaatkan teknologi tinyML untuk membolehkan trilion peranti pintar teragih disatukan ke dalam kehidupan seharian, semuanya sambil mematuhi batasan ultralow daya. Di garis hadapan inisiatif ini adalah WiseEye AI Himax, yang menawarkan penyelesaian tinyML AI selalu aktif dengan penggunaan tenaga ultralow bersama-sama dengan perlindungan keselamatan dan privasi yang terkemuka. Kelincahan WiseEye memberi manfaat yang besar kepada pembangun AI dalam menguji dan melaksanakan inferens untuk peranti AI titik akhir, terutamanya yang diarahkan ke aplikasi bateri.

Di tengah-tengah dunia penerimaan AI yang meledak, Himax komited kuat untuk memacu keupayaan AI-nya, seperti yang dibuktikan dengan penyepaduan yang berjaya ke dalam notebook Dell dan penggunaan yang berkembang dalam pelbagai aplikasi IoT. Serentak, Himax sedang memperluas penyelesaian visi-AI di pelbagai bidang. Strategi penting dalam memperluas jangkauan pasaran AI ini melibatkan pengenalan siri Modul WiseEye yang siap untuk pengeluaran. Ditandai dengan ultralow daya, bentuk faktor padat dan antaramuka universal, modul-modul ini menawarkan pengalaman plug-and-play yang licin dengan keupayaan AI tanpa kod/kod rendah yang luar biasa. Dilengkapi dengan pelbagai model pembelajaran mesin yang dilatih terlebih dahulu yang menangani kes khas, pembangun AI boleh dengan mudah dan segera memprogram inferens yang diubah suai ke dalam modul. Sebagai ilustrasi, Modul WiseEye telah diterima baik dalam sistem parkir berkuasa bateri di pelbagai kawasan di Asia. Dengan deteksi pergerakan dan kehadiran AI yang dilatih terlebih dahulu, ia menjelmakan proses penagih bil kenderaan, dan yang paling penting, reka bentuk bateri berkuasa menyederhanakan usaha pemasangan dan penyelenggaraan berbanding penyelesaian berkabel konvensional.

Pameran ini juga akan menampilkan demonstrasi langsung Modul Vein WiseEye, penyelesaian autentikasi nadi telapak tangan ultralow daya dan sangat selamat. Dengan keupayaan AI dan penggunaan tenaga yang jauh lebih rendah, ia membezakan diri daripada alternatif pemproses terbenam berharga tinggi dan penggunaan tenaga yang lebih tinggi yang menimbulkan kos yang lebih tinggi dan penggunaan tenaga yang lebih besar ketika melaksanakan tugas yang sama. Teknologi autentikasi nadi telapak tangan menawarkan keselamatan tanpa taraf dengan memanfaatkan corak pembuluh darah unik di dalam badan, menjadikan pemalsuan sangat sukar. Penyelesaian ini menampilkan fungsi pemeriksaan kehidupan tanpa sentuh dan tidak mengganggu, memastikan pengalaman pengguna yang sihat dan higienik. Akibatnya, ia muncul sebagai alternatif autentikasi identiti yang sangat selamat, sesuai untuk keselamatan pintu, pengesahan log masuk, dan pelbagai scenario lain. Selain itu, Modul Vein WiseEye ultralow daya menggunakan kurang daripada 12 miliwatt, hanya suku daripada apa yang diperlukan oleh penyelesaian bersaing, meletakkan landasan untuk mengubah aplikasi kawalan akses generasi akan datang.

Dalam satu lagi demonstrasi inovasi bandar pintar yang menarik di embedded world, Himax telah bekerjasama dengan Laiwa untuk memperkenalkan Kamera Tikus Pintar Ultralow Daya, dikuasakan oleh WiseEye Himax. Kamera ini, menampilkan inferens AI eksklusif dengan deteksi pergerakan tikus, membolehkan pemantauan dan deteksi 24/7 berterusan, dengan hayat bateri bertahun-tahun. Deteksi pergerakan tikus khususnya menyasarkan kawasan kepentingan (ROI) di mana aktiviti tikus dikesan, dengan berkesan meminimumkan palsu amaran biasa yang dihadapi dalam penyelesaian konvensional. Ia cemerlang dalam mengenal pasti tikus di kalangan pelbagai objek. Apabila mengesan tikus, kamera segera mengaktifkan, mengambil gambar dan menganalisis dengan tepat. Selain itu, kamera ini mengintegrasikan modul rangkaian selular NB-IoT atau CAT-M1 yang membolehkan penyimpanan gambar yang licin melalui sambungan nirkabel, di mana data dihantar ke awan untuk penilaian menyeluruh. Tambahan pula, kamera ini, menampilkan spektrum cahaya inframerah (“NIR”), memastikan imej jelas tanpa mengganggu tikus dengan kilat, memudahkan langkah proaktif untuk menghalang kerosakan hidupan liar. Ciri-ciri bersesuaian dan hayat bateri yang dipanjangkan bagi penyelesaian kamera pintar ini menjadikannya sesuai untuk pelbagai aplikasi, termasuk bangunan awam, kawasan perumahan, restoran, hospitaliti, pertanian, industri makanan, hanya untuk beberapa contoh.

Himax menjemput semua pihak yang berminat untuk berhenti di dewan pameran kami di dewan pameran tinyML, di Hall 2, 2-338 untuk mengalami teknologi AI ultralow daya terkemuka Himax. Untuk menjadualkan mesyuarat atau lawatan ke dewan pameran, sila hubungi Himax di:

Tentang Himax Technologies, Inc.
Himax Technologies, Inc. (NASDAQ: HIMX) adalah pembekal penyelesaian global fabless yang terkemuka untuk teknologi pemprosesan imej paparan. Syarikat menawarkan litar bersepadu pemandu paparan dan pengawal masa yang telah diambil skala di seluruh industri termasuk TV, monitor PC, laptop, telefon bimbit, tablet, automotif, peranti ePaper, paparan perindustrian dan lain-lain. Sebagai pemimpin pasaran global dalam teknologi paparan automotif, Syarikat menawarkan penyelesaian berinovasi dan menyeluruh seperti litar bersepadu tradisional, TDDI (Integrasi Paparan dan Sentuhan Lanjut), pengawal masa pengaturan cahaya tempatan (Local Dimming Tcon), LTDI (Integrasi Paparan dan Sentuhan Lanjut) dan teknologi paparan AMOLED. Himax juga merupakan perintis dalam bidang tinyML, teknologi optik dan bidang berkaitan. Teknologi Penderiaan Pintar WiseEyeTM Syarikat yang menggabungkan pemproses AI ultralow daya miliknya, sensor imej CMOS sentiasa aktif dan algoritma CNN berdasarkan AI telah diterapkan secara meluas dalam aplikasi elektronik pengguna dan AIoT. Sementara itu, teknologi optik Himax seperti optik wafer tahap pecahan, mikropaparan LCoS dan penyelesaian pengesanan 3D adalah penting untuk memudahkan teknologi AR/VR/metaverse yang muncul. Selain itu, Himax mereka dan menyediakan pengawal sentuhan, litar bersepadu AMOLED, pemandu LED, pemandu EPD, litar pengurusan kuasa dan sensor imej CMOS untuk liputan aplikasi paparan yang pelbagai. Diasaskan pada tahun 2001 dan beribu pejabat di Tainan, Taiwan, Himax kini mempunyai kira-kira 2,200 pekerja dari tiga pejabat di Taiwan di Tainan, Hsinchu dan Taipei serta pejabat negara di China, Korea, Jepun, Jerman dan AS. Setakat 31 Mac 2024, Himax mempunyai 2,772 paten diberikan dan 398 paten sedang ditunggu kelulusan di seluruh dunia.

Kenyataan Pandangan Ke Depan

Faktor-faktor yang boleh menyebabkan peristiwa atau keputusan yang berbeza secara material termasuk tetapi tidak terhad kepada kesan wabak Covid-19 ke atas perniagaan Syarikat; keadaan ekonomi dan industri semikonduktor amnya; penerimaan dan daya saing produk pemandu dan bukan pemandu yang dibangunkan oleh Syarikat; permintaan untuk produk aplikasi penggunaan hujung; bergantung kepada kumpulan pelanggan utama; ketidakpastian kejayaan berterusan dalam inovasi teknologi; keupayaan kami untuk membangunkan dan melindungi harta intelek kami; tekanan penurunan harga purata; perubahan corak pesanan pelanggan; kesan persaingan; kesan perubahan teknologi; kesan perubahan mata wang asing; gangguan rantaian bekalan; dan faktor-faktor lain yang tidak dapat diramalkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.