Gracell Biotechnologies Mengesahkan Kelulusan Perjanjian Penggabungan Saham

(SeaPRwire) –   SAN DIEGO dan SUZHOU, China dan SHANGHAI, China, 20 Februari 2024 — Gracell Biotechnologies Inc. (“Gracell” atau “Syarikat”, NASDAQ: GRCL), syarikat biofarma sejagat pada tahap klinikal yang komited untuk membangunkan terapi sel inovatif dan sangat berkesan untuk rawatan kanser dan penyakit autoimun, hari ini mengumumkan bahawa dalam mesyuarat agung luar biasa pemegang saham (EGM) yang diadakan pada 19 Februari 2024, pemegang saham Syarikat telah mengundi menyokong cadangan untuk meluluskan dan memberi kuasa pelaksanaan, penyerahan dan prestasi oleh Syarikat Perjanjian Penggabungan dan Rancangan yang diumumkan sebelumnya pada 23 Disember 2023 (“Perjanjian Penggabungan”), oleh dan di antara Syarikat, AstraZeneca Treasury Limited, syarikat berhad terhad yang didaftarkan di bawah undang-undang England dan Wales (“Ibu Pejabat”), dan Grey Wolf Merger Sub, syarikat yang terhad tanggungjawab yang didaftarkan di bawah undang-undang Kepulauan Cayman dan sepenuhnya dimiliki oleh Anak Syarikat Ibu Pejabat (“Anak Syarikat Penggabungan”), Rancangan Penggabungan yang perlu difailkan dengan Pendaftar Syarikat Kepulauan Cayman (“Rancangan Penggabungan”), dan perjanjian atau dokumen lain yang dibayangkan oleh Perjanjian Penggabungan atau mana-mana dokumen atau instrumen yang diserahkan berhubung dengannya (“Dokumen Transaksi”) yang mana Syarikat adalah pihak dan pelaksanaan urus niaga yang dibayangkan oleh Perjanjian Penggabungan (termasuk Penggabungan) dan Perjanjian Hak Nilai Kontinjen, dalam bentuk yang dilampirkan sebagai Lampiran B kepada Perjanjian Penggabungan, (secara kolektif, “Transaksi”), mengikut terma dan syarat yang dinyatakan di dalamnya.

Sekurang-kurangnya 458,283,333 daripada jumlah saham biasa terbitan Syarikat, bernilai AS$0.0001 sesaham (“Saham Biasa”), termasuk Saham Biasa yang diwakili oleh SDR Syarikat, menghadiri EGM sama ada secara peribadi atau melalui wakil. Setiap pemegang saham mempunyai satu undi untuk setiap Saham Biasa. Saham-saham ini mewakili kira-kira 94.8% daripada jumlah undi keseluruhan yang diwakili oleh jumlah Saham Biasa terbitan Syarikat pada penutupan perniagaan di Kepulauan Cayman pada tarikh rekod 8 Januari 2024. Perjanjian Penggabungan, Rancangan Penggabungan dan Transaksi telah diluluskan oleh kira-kira 99.9% daripada jumlah undi yang dikeluarkan dalam EGM.

Penggabungan dijangka ditutup pada atau sekitar 22 Februari 2024, tertakluk kepada pemenuhan atau pengecualian syarat-syarat yang dinyatakan dalam Perjanjian Penggabungan. Sekiranya dan apabila Penggabungan diselesaikan, ia akan menyebabkan Syarikat menjadi syarikat persendirian dan SDRnya tidak akan disenaraikan atau diperdagangkan di mana-mana bursa saham, termasuk Pasaran Global Pilihan Nasdaq, dan program SDR Syarikat akan ditamatkan.

Mengenai Gracell

Gracell adalah syarikat biofarma sejagat pada tahap klinikal yang komited untuk menemui dan membangunkan terapi sel patah hujung untuk rawatan kanser dan penyakit autoimun. Dengan menggunakan platform teknologi FasTCAR dan TruUCAR inovatifnya dan modul teknologi SMART CARTTM, Gracell sedang membangunkan portfolio produk autologus dan alologus yang berpotensi mengatasi cabaran utama industri yang masih wujud dengan terapi CAR-T konvensional, termasuk masa pembuatan yang panjang, kualiti sel yang kurang memuaskan, kos terapi yang tinggi, dan ketiadaan terapi CAR-T berkesan untuk tumor pepejal dan penyakit autoimun. Calon utama BCMA/CD19 dua sasaran FasTCAR-T GC012F kini sedang dinilai dalam kajian klinikal untuk rawatan mieloma ganda, B-NHL dan SLE. Untuk maklumat lanjut mengenai Gracell, sila lawati www.gracellbio.com. Ikuti @GracellBio di LinkedIn.

Nota Berhati-hati Mengenai Pernyataan Prospektif

Beberapa pernyataan yang terkandung dalam Borang 6-K ini mengandungi “pernyataan prospektif” mengikut The Private Securities Litigation Reform Act 1995. Pernyataan yang bukan merupakan fakta sejarah atau semasa, termasuk pernyataan mengenai kepercayaan dan jangkaan serta pernyataan yang berkaitan dengan Transaksi yang dicadangkan dan jangkaan masa untuk penyelesaian, adalah pernyataan prospektif. Perkataan “menjangkakan”, “gembira untuk”, “percaya”, “terus”, “boleh”, “anggar”, “harap”, “bertujuan”, “mungkin”, “rancang”, “patut”, “akan” dan ungkapan serupa bertujuan untuk mengenal pasti pernyataan prospektif, walaupun bukan semua pernyataan prospektif mengandungi perkataan pengenalan ini. Pernyataan prospektif membabitkan risiko dan ketidakpastian dalaman, dan faktor penting boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material daripada yang dijangka, termasuk tetapi tidak terhad kepada: pemenuhan syarat-syarat terdahulu untuk penyelesaian Transaksi; kemungkinan bahawa batu loncatan berkaitan dengan hak nilai kontinjen tidak akan dicapai, walaupun Transaksi diselesaikan; kesukaran atau perbelanjaan yang tidak dijangka berkaitan dengan Transaksi; prosiding undang-undang, penghakiman atau penyelesaian, termasuk yang mungkin diperoleh terhadap Syarikat, lembaga pengarah dan pegawai eksekutif Syarikat dan orang lain berikutan pengumuman Transaksi; gangguan terhadap rancangan dan operasi semasa disebabkan oleh pengumuman Transaksi; kesukaran kemungkinan dalam pengekalan pekerja disebabkan oleh pengumuman Transaksi; dan risiko dan ketidakpastian lain serta faktor yang dibincangkan dalam bahagian bertajuk “Faktor Risiko” dalam laporan tahunan Syarikat pada Borang 20-F yang paling terkini, serta perbincangan mengenai risiko, ketidakpastian dan faktor penting lain dalam penyediaan berikutnya Syarikat kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC). Sebarang pernyataan prospektif yang terkandung dalam Borang 6-K ini hanya bercakap pada tarikh ini. Kecuali jika diperlukan oleh undang-undang, tiada Syarikat atau Ibu Pejabat yang menanggung sebarang tugas untuk mengemaskini pernyataan prospektif ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

HUBUNGAN MEDIA
Marvin Tang 
marvin.tang@gracellbio.com

HUBUNGAN PELABUR
Gracie Tong
gracie.tong@gracellbio.com