Gracell Biotechnologies akan diambil alih oleh AstraZeneca, memajukan ambisi terapi sel seluruh onkologi dan penyakit autoimun

(SeaPRwire) –   Penggabungan yang dicadangkan akan memperkaya portfolio terapi sel AstraZeneca dengan terapi CAR-T autologous GC012F dalam peringkat klinikal, yang menyasar BCMA dan CD19 ganda untuk rawatan malignansi hematologi dan penyakit autoimun, dan platform pembuatan terapi sel yang berproprietari

Pemegang saham Gracell akan menerima AS$2.00 untuk setiap saham biasa (setara dengan AS$10.00 untuk setiap American Depositary Share (ADS)) secara tunai pada penutupan, ditambah hak kontinjen nilai (CVR) sehingga AS$0.30 untuk setiap saham biasa (setara dengan AS$1.50 untuk setiap ADS), yang mewakili jumlah nilai transaksi sehingga AS$1.2 bilion termasuk CVR

SAN DIEGO dan SUZHOU, China dan SHANGHAI, China, 26 Dis 2023 — Gracell Biotechnologies Inc. (“Gracell” atau “Syarikat”, NASDAQ: GRCL), syarikat biofarma sejagat dalam peringkat klinikal yang komited untuk membangunkan terapi sel inovatif untuk rawatan kanser dan penyakit autoimun, hari ini mengumumkan ia telah menandatangani perjanjian definitif untuk diambil alih oleh AstraZeneca.

Penggabungan yang dicadangkan akan memperkaya portfolio sel AstraZeneca dengan GC012F, terapi CAR-T autologus berpandu FasTCAR dalam peringkat klinikal yang menyasar BCMA dan CD19 ganda, satu rawatan potensi baru untuk myeloma berganda, serta malignansi hematologi dan penyakit autoimun yang lain termasuk lupus eritematosus sistemik (SLE).

CAR-T autologus ialah jenis terapi sel yang dicipta semula dengan memprogram semula sel T imun pesakit untuk menyasar sel-sel penyebab penyakit, dan proses pembuatan jenis rawatan ini kompleks dan memakan masa. Platform pembuatan FasTCAR hari seterusnya Gracell mengurangkan masa pembuatan secara signifikan, meningkatkan kesihatan sel T dan akan meningkatkan keberkesanan rawatan CAR-T autologus ke atas pesakit. Aplikasi masa depan teknologi ini juga boleh termasuk penyakit jarang.

Dr. William Cao, pengasas, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif, Gracell berkata: “Kami tidak sabar untuk bekerjasama dengan AstraZeneca untuk mempercepatkan matlamat bersama kami untuk membawa terapi sel transformasi kepada lebih ramai pesakit yang menghidapi penyakit membebankan. Dengan menggabungkan kepakaran dan sumber kami, kami boleh melonggarkan cara baru untuk memanfaatkan platform pembuatan FasTCAR Gracell, yang kami percaya berpotensi untuk mengoptimumkan profil terapeutik sel T yang dijurutera, untuk memperkenalkan generasi terapi sel autologus seterusnya.”

Susan Galbraith, Naib Presiden Eksekutif, Penyelidikan dan Pembangunan Onkologi, AstraZeneca, berkata: “Penggabungan yang dicadangkan Gracell akan melengkapkan keupayaan sedia ada AstraZeneca dan pelaburan terdahulu dalam terapi sel, di mana kami telah menubuhkan kehadiran kami dalam CAR-T dan terapi reseptor sel T (TCR-Ts) dalam tumor keras. GC012F akan mempercepatkan strategi terapi sel kami dalam hematologi, dengan peluang untuk membawa rawatan yang mungkin terbaik dalam kelas kepada pesakit yang menghidapi kanser darah menggunakan proses pembuatan yang berbeza, serta mengkaji potensi terapi sel untuk menetap semula tindak balas imun dalam penyakit autoimun.”

Terma Transaksi

Di bawah terma perjanjian definitif, AstraZeneca akan mengambil alih modal saham sepenuhnya Gracell (termasuk saham yang diwakili oleh ADS) melalui penggabungan untuk harga AS$2.00 untuk setiap saham biasa secara tunai pada penutupan (setara dengan AS$10.00 untuk setiap ADS Syarikat), ditambah hak kontinjen nilai tunai AS$0.30 untuk setiap saham biasa (setara dengan AS$1.50 untuk setiap ADS Syarikat) yang dibayar selepas pencapaian batu ukur peraturan tertentu. Bahagian tunai hadapan pertimbangan mewakili nilai transaksi kira-kira AS$1.0 bilion, premium 62% kepada harga pasaran penutupan Gracell pada 22 Disember 2023 dan premium 154% kepada purata tertimbang 60 hari (VWAP) AS$3.94 untuk setiap ADS sebelum pengumuman ini.

Secara gabungan, pembayaran hadapan dan potensi nilai kontinjen mewakili, jika dicapai, nilai transaksi kira-kira AS$1.2 bilion, premium 86% kepada harga pasaran penutupan Gracell pada 22 Disember 2023 dan premium 192% kepada VWAP 60 hari. Sebagai sebahagian daripada transaksi yang dicadangkan, AstraZeneca akan mengambil alih wang tunai, wang setara tunai dan pelaburan jangka pendek yang tinggal dalam baki sheet Gracell, yang berjumlah AS$234.1 juta pada 30 September 2023.

Transaksi dijangka diselesaikan pada suku pertama 2024, tertakluk kepada syarat penutupan biasa, termasuk kelulusan peraturan dan kelulusan pemegang saham Gracell. Sekiranya diselesaikan, transaksi ini akan menyebabkan Gracell menjadi syarikat swasta dan ADSnya tidak akan disenaraikan lagi di Nasdaq.

Penasihat

Centerview Partners bertindak sebagai penasihat kewangan eksklusif kepada Gracell.

Cooley LLP bertindak sebagai penasihat undang-undang kepada Gracell. AllBright Law Offices bertindak sebagai penasihat undang-undang PRC kepada Gracell, dan Harney Westwood & Riegels bertindak sebagai penasihat undang-undang Cayman kepada Gracell.

Freshfields Bruckhaus Deringer US LLP bertindak sebagai penasihat undang-undang kepada AstraZeneca. RuiMin bertindak sebagai penasihat undang-undang PRC kepada AstraZeneca, dan Maples Group bertindak sebagai penasihat undang-undang Cayman kepada AstraZeneca.

Mengenai GC012F
GC012F ialah terapi CAR-T autologus berpandu FasTCAR Gracell yang menyasar BCMA dan CD19 ganda, yang bertujuan untuk mengubah rawatan kanser dan penyakit autoimun dengan mencari respons dalam dan tahan lama dengan profil keselamatan yang dipertingkatkan. GC012F kini sedang dinilai dalam kajian klinikal untuk rawatan pelbagai kanser hematologi serta penyakit autoimun dan telah menunjukkan profil keberkesanan dan keselamatan yang konsisten kuat. Gracell telah memulakan kajian Fasa 1b/2 menilai GC012F untuk rawatan MM yang berulang di Amerika Syarikat dan kajian Fasa 1/2 di China akan dimulakan tidak lama lagi. IIT juga telah dilancarkan untuk menilai GC012F untuk rawatan lupus eritematosus sistemik yang berulang dan permohonan IND untuk mengkaji GC012F untuk rawatan lupus eritematosus sistemik telah diluluskan oleh FDA AS dan NMPA China, masing-masing.

Mengenai FasTCAR
Diperkenalkan pada 2017, FasTCAR ialah platform pembuatan CAR-T autologus hari seterusnya Gracell. FasTCAR dirancang untuk memimpin generasi terapi seterusnya untuk kanser dan penyakit autoimun, dan meningkatkan hasil untuk pesakit dengan meningkatkan kesan, mengurangkan kos, dan membolehkan lebih banyak pesakit mengakses rawatan CAR-T kritikal. FasTCAR mengurangkan masa pengeluaran sel secara drastik dari minggu ke semalam, potensi mengurangkan masa menunggu pesakit dan kemungkinan penyakit mereka maju. Selain itu, sel FasTCAR kelihatan lebih muda berbanding sel CAR-T tradisional, menjadikan mereka lebih proliferatif dan berkesan membunuh sel kanser. Pada 2022 dan 2023, FasTCAR dinamakan pemenang kategori Inovasi Bioteknologi Hadiah Kecemerlangan Fierce 2022 dan Penyelesaian Imunologi Keseluruhan oleh Hadiah Kecemerlangan BioTech 2023, untuk keupayaannya menangani halangan utama industri.

Mengenai Gracell
Gracell Biotechnologies Inc. (“Gracell”) ialah syarikat biofarma sejagat dalam peringkat klinikal yang komited untuk menemui dan membangunkan terobosan dalam terapi sel untuk rawatan kanser dan penyakit autoimun. Dengan memanfaatkan platform teknologi FasTCAR dan TruUCAR inovatifnya dan modul teknologi SMART CARTTM, Gracell sedang membangunkan portfolio produk calon autologus dan alologus dalam peringkat klinikal dengan potensi untuk mengatasi cabaran utama yang wujud dalam terapi CAR-T konvensional, termasuk masa pembuatan yang panjang, kualiti sel yang kurang optimum, kos terapi yang tinggi, dan ketiadaan terapi CAR-T berkesan untuk tumor pepejal dan penyakit autoimun. Calon utama BCMA/CD19 berpandu FasTCAR-T GC012F kini sedang dinilai dalam kajian klinikal untuk rawatan myeloma berganda, B-NHL dan SLE. Untuk maklumat lanjut mengenai Gracell, sila lawati . Ikuti @GracellBio pada .

Maklumat Tambahan dan Di Mana Untuk Mendapatkannya
Berhubung dengan transaksi yang dicadangkan, Syarikat bercadang untuk memfailkan atau membekalkan bahan berkaitan dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (the “SEC”), termasuk penyata proxy. Dengan segera selepas penyata proxy difailkan atau dibekalkan kepada SEC, Syarikat akan menghantar atau menyediakan penyata proxy dan kad proxy kepada setiap pemegang sahamnya yang berhak mengundi dalam mesyuarat agung luar biasa berkaitan dengan transaksi yang dicadangkan. Maklumat ini bukan pengganti penyata proxy atau apa-apa dokumen lain yang mungkin difailkan atau dibekalkan oleh Syarikat kepada SEC atau dihantar kepada pemegang sahamnya berhubung dengan transaksi yang dicadangkan. SEBELUM MEMBUAT KEPUTUSAN MENGUNDI, DIANJURKAN KEPADA SEMUA PEMEGANG SAHAM UNTUK MEMBACA PENYATA PROXY SECARA TELITI DAN MEMIKIRKAN ISINYA.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.