Ethris Mengumumkan Kelulusan Kajian Klinikal Fasa I bagi ETH47, Vaksin mRNA Bersuapan yang Pertama dalam Kelas untuk Jangkitan Pernafasan Virus

(SeaPRwire) –   Kajian fasa I pertama manusia untuk ETH47 akan menilai keselamatan, tolerabiliti, dan penglibatan sasaran dalam peserta sihat

MUNICH, Jerman, 28 November 2023 — , sebuah syarikat bioteknologi terkemuka yang menjelmakan terapi RNA dan vaksin generasi seterusnya, hari ini mengumumkan bahawa ia telah menerima kelulusan daripada Agensi Peraturan Produk Perubatan dan Kesihatan United Kingdom (U.K.) (MHRA) untuk meneruskan kajian klinikal Fasa 1 untuk program mRNA yang dihidu, ETH47, dalam peserta sihat untuk rawatan dan profilaksis jangkitan virus pernafasan. Kelulusan itu mengikuti penyampaian permohonan Kebenaran Ujian Klinikal (CTA) oleh Ethris kepada MHRA pada Jun 2023. Kajian Fasa 1 dijangka akan bermula di U.K pada Disember 2023.

“Menerima kelulusan peraturan daripada MHRA U.K. untuk calon ubat kami yang dihidu berdasarkan mRNA iaitu ETH47 dan kemasukannya yang akan datang ke klinik merupakan tanda penting bagi Ethris” kata Dr. Carsten Rudolph, CEO Ethris. “Permulaan kajian akan menjadi program pertama kami yang memasuki klinik dan kami berharap ke arah fasa perkembangan ETH47 ini yang membawa kami satu langkah lebih dekat untuk menyediakan penyelesaian inovatif yang menangani keperluan tidak terpenuhi jangkitan virus pernafasan, terutamanya bagi populasi yang rentan atau pesakit dengan penyakit pernafasan asas seperti asthma atau COPD.”

Program ETH47 disokong oleh program BayTherapie2020, inisiatif negeri Bavaria yang menyokong pembangunan projek dan inisiatif inovatif di wilayah itu.

Mengenai ETH47

ETH47 ialah calon produk berdasarkan mRNA pertama dalam kelasnya yang mengekodkan interferon jenis III (IFN) yang dibangunkan menggunakan platform RNA Stabilized Non-Immunogenic (SNIM®RNA) syarikat, dan secara unik direka untuk dihidu secara tempatan ke paru-paru melalui pendedahan atau semburan hidung menggunakan platform nanopartikel stabil (SNaP) berproprietari syarikat. ETH47 bertujuan untuk memicu tindak balas imun mukosal pertahanan dalaman di lokasi kemasukan virus serta menghambat replikasi virus. Sifat berdaya tindak, bebas virus dan mutasi ETH47 berpotensi untuk menangani jangkitan pernafasan virus musim dan muncul termasuk pengekspresian semula jangkitan yang dikendalikan virus pada penyakit pernafasan kronik seperti asthma.

Mengenai Ethris

Ethris telah membuka jalan baru daripada gen ke protein terapi, menggunakan teknologi platform RNA dan lipidoid nanopartikelnya untuk mencari, merekabentuk dan membangunkan rawatan inovatif. Dengan lebih satu dasawarsa sebagai pelopor mRNA, Ethris merupakan pemimpin global dalam menghantar mRNA stabil secara terus ke sistem pernafasan melalui teknologi pembentukan dan nebulisasi yang dioptimumkan. Syarikat itu dengan pantas memacu portfolio mRNAnya yang mengandungi imunomodulasi, penggantian protein, dan vaksin berbeza, dengan matlamat akhir untuk memperbaiki hayat pesakit.

Untuk Ethris, sila hubungi:
Dr. Philipp Schreppel
+49 89 244 153 042

Hubungan Media untuk Ethris:
Madelin Hawtin
LifeSci Communications

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Asia: Japan, Korea, Australia, Arab; Greater China: Hong Kong, Taiwan, PRC China; Southeast Asia: Singapore, Vietnam, Thailand, Malaysia, Indonesia, Philippines; Europe: Germany, France, Spain, Italy, Russia, UK; America: US, Canada, Mexico, Brazil)