EHang Umumkan Pusat UAM Pertama Jepun di Tsukuba

(SeaPRwire) –   GUANGZHOU, China, 22 Mac 2024 – EHang Holdings Limited (“EHang” atau “Syarikat”) (Nasdaq: EH), syarikat terkemuka platform teknologi pergerakan udara bandar (“UAM”) di dunia, mengumumkan hari ini bahawa Pusat UAM pertama Jepun telah ditubuhkan di Bandar Tsukuba, Wilayah Ibaraki. Fasiliti canggih ini berfungsi sebagai tapak ujian penerbangan, infrastruktur darat dan pangkalan penyelenggaraan untuk pelbagai kenderaan penerbangan menegak dan mendatar tanpa juruterbang (“eVTOL”) EHang di rantau ini, termasuk EH216-S. Pusat UAM ini merupakan tonggak dalam industri pergerakan udara maju Jepun.

Semasa majlis perasmian Pusat UAM, EH216-S menyempurnakan penerbangan sulungnya di kawasan Kanto di Jepun.

(Semasa majlis perasmian Pusat UAM, EH216-S menyempurnakan penerbangan sulungnya di kawasan Kanto di Jepun.)

Semasa majlis perasmian yang dihadiri oleh Encik Tatsuo Igarashi, datuk bandar Bandar Tsukuba, eVTOL tanpa juruterbang EH216-S berjaya menyempurnakan penerbangan sulungnya di kawasan Kanto untuk melihat tarikan udara.

Penubuhan Pusat UAM adalah hasil daripada perkongsian strategik antara EHang dan AirX Inc. (“AirX”), syarikat platform digital pergerakan udara terkemuka di Jepun. Terletak di tapak bekas Pusat Kawalan dan Arahan Helikopter yang dimiliki oleh Kerajaan Wilayah Ibaraki, Pusat UAM menampung hangar dengan kapasiti untuk kira-kira 25 unit kenderaan EH216-S. Platfom pendaratan bersama, digunakan oleh kedua-dua helikopter dan eVTOL, meliputi kawasan kira-kira 30,000 meter persegi. Dibangunkan oleh AirX bekerjasama dengan Tsukuba Airlines, Pusat UAM direka bentuk untuk memenuhi keperluan pergerakan udara generasi akan datang yang merangkumi kenderaan eVTOL tanpa juruterbang, helikopter dan jet persendirian.

Dari kiri ke kanan: Tatsuo Igarashi, datuk bandar Bandar Tsukuba, Tetsuo Tanaka, COO Tsukuba Airlines, Tezuka Kiwamu, Pengasas dan CEO AirX, Conor Yang, CFO EHang

(Dari kiri ke kanan: Tatsuo Igarashi, datuk bandar Bandar Tsukuba, Tetsuo Tanaka, COO Tsukuba Airlines, Tezuka Kiwamu, Pengasas dan CEO AirX, Conor Yang, CFO EHang)

EHang telah dengan aktif meluaskan kehadirannya di pasaran global. Setakat ini, kenderaan eVTOL tanpa juruterbang EH216-S berjaya melakukan penerbangan di 12 bandar di Jepun, memaparkan kepelbagaian dalam pelbagai penggunaan seperti melihat tarikan udara, pengangkutan pulau, logistik udara, dan perkhidmatan kecemasan.

Pada tahun 2023, EHang menjadi ahli Jawatankuasa Awam-Swasta untuk Pergerakan Udara Maju Jepun. Pengiktirafan ini menggarisbawahi peranan penting EHang dalam memacu pembangunan inisiatif pengangkutan udara inovatif Jepun, terutamanya sebagai pembekal eVTOL tanpa juruterbang tunggal di kalangan 56 ahli jawatankuasa.

Tezuka Kiwamu, Pengasas dan CEO AirX, berkomen, “Melalui penubuhan Pusat UAM ini, matlamat kami adalah untuk memaparkan pengalaman penerbangan udara kepada orang ramai. Pada masa hadapan, kami merancang untuk menawarkan perkhidmatan melihat tarikan udara menggunakan kenderaan eVTOL canggih EH216-S di lokasi ini. Memandang ke hadapan, AirX sedang bersedia untuk melancarkan Pusat UAM tambahan di Tokyo, memantapkan komitmen kami untuk memacu pembangunan UAM dan mengubah masa depan pengangkutan di Jepun.”

Huazhi Hu, Pengasas, Pengerusi, dan Ketua Pegawai Eksekutif EHang, berkata, “Tahniah atas perasmian Pusat UAM Jepun yang pertama. Ini merupakan tonggak penting dalam UAM, membawa kita satu langkah lebih dekat untuk memperkenalkan era pengangkutan baharu kepada orang ramai. EHang akan terus bekerjasama dengan rakan kongsi kami dalam mempromosikan penyelesaian UAM yang selamat, autonomi, dan mesra alam yang boleh diakses oleh semua orang di Jepun, sementara kami bertujuan untuk menawarkan eVTOL tanpa juruterbang kami kepada penonton global dan meningkatkan kehidupan manusia di seluruh dunia.”

EH216-S eVTOL tanpa juruterbang berjaya menyempurnakan penerbangan sulungnya di kawasan Kanto, Jepun

(EH216-S eVTOL tanpa juruterbang berjaya menyempurnakan penerbangan sulungnya di kawasan Kanto, Jepun)

Mengenai EHang

EHang (Nasdaq: EH) ialah syarikat terkemuka platform teknologi pergerakan udara bandar (“UAM”) di dunia. Misi kami adalah untuk membolehkan pergerakan udara bandar yang selamat, autonomi dan mesra alam yang boleh diakses oleh semua orang. EHang menyediakan pelanggan dalam pelbagai industri dengan sistem dan penyelesaian kenderaan udara tanpa pemandu (“UAV”): pergerakan udara (termasuk pengangkutan penumpang dan logistik), pengurusan bandar pintar, dan penyelesaian media udara. Produk teras EHang, EH216-S telah memperoleh sijil jenis dan sijil kelayakan udara pertama di dunia untuk eVTOL tanpa juruterbang daripada Pentadbiran Penerbangan Awam China pada tahun 2023. Sebagai perintis teknologi dan penyelesaian komersial UAV terkini dalam industri UAM global, EHang terus menjelajahi sempadan langit untuk memastikan teknologi penerbangan memberi manfaat kepada kehidupan kami di bandar pintar.

Kenyataan Selamat

Kenyataan media ini mengandungi kenyataan yang mungkin merupakan “kenyataan prospektif” menurut “selamat lembaran” di bawah Akta Pembaikan Undang-Undang Sekuriti Swasta Amerika Syarikat tahun 1995. Kenyataan prospektif ini boleh dikenal pasti melalui istilah seperti “akan”, “dijangka”, “menganggarkan”, “bertujuan”, “berhasrat”, “percaya”, “merancang”, “menganggap”, “mungkin”, “mungkin”, “harus” dan ungkapan serupa. Kenyataan yang bukan fakta sejarah, termasuk kenyataan mengenai kepercayaan dan jangkaan pengurusan, adalah kenyataan prospektif. Kenyataan prospektif melibatkan risiko dan ketidakpastian yang melekat. Pelbagai faktor boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material daripada apa-apa kenyataan prospektif, termasuk tetapi tidak terhad kepada yang berkaitan dengan pensijilan, jangkaan kami mengenai permintaan dan penerimaan pasaran untuk produk dan penyelesaian kami dan komersialisasi perkhidmatan UAM, hubungan kami dengan rakan kongsi strategik, dan litigasi semasa dan potensi yang melibatkan kami. Pengurusan telah berdasarkan jangkaan, anggapan, anggaran dan projeksi ini. Walaupun mereka percaya jangkaan, anggapan, anggaran dan projeksi ini adalah munasabah, kenyataan sedemikian hanyalah ramalan dan melibatkan risiko dan ketidakpastian yang diketahui dan tidak diketahui, banyak yang berada di luar kawalan pengurusan. Kenyataan ini melibatkan risiko dan ketidakpastian yang mungkin menyebabkan keputusan sebenar, prestasi atau pencapaian EHang berbeza secara material daripada apa-apa keputusan, prestasi atau pencapaian masa depan yang dinyatakan atau tersirat oleh kenyataan prospektif ini.

Hubungan Media:

Hubungan Pelabur:

Gambar yang mengiringi pengumuman ini boleh didapati di

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.