Ebenbuild akan Menerima Pembiayaan Awam Di Bawah Konsortium UBIC untuk Projek Digital Lung Twin

  • Dana sehingga 1.8 juta euro diluluskan oleh Kementerian Pendidikan dan Penyelidikan Persekutuan Jerman BMBF

(SeaPRwire) –   Munich, Jerman, 28 November 2023 — Ebenbuild, syarikat yang mengembangkan paru-paru maya peribadi, didorong AI untuk menyokong keputusan klinikal dan ujian klinikal digital, hari ini mengumumkan penyertaannya dalam projek penyelidikan Kegemaran Paru-Paru untuk Rawatan Sindrom Kegawatan Pernafasan Akut (UBIC) bekerjasama dengan Hospital Universiti Schleswig-Holstein, Hospital Universiti Augsburg, Hospital Universiti Carl Gustav Carus Dresden, Hospital Universiti RWTH Aachen dan Pusat Perubatan Universiti Mannheim.

Secara keseluruhannya, konsortium akan menerima sehingga 1.8 juta euro pembiayaan daripada Kementerian Pendidikan dan Penyelidikan Persekutuan Jerman (Bundesministerium für Bildung und Forschung, BMBF) untuk projeknya “Kegemaran Paru-Paru untuk Rawatan Sindrom Kegawatan Pernafasan Akut (UBIC)”.

Sebagai sebahagian daripada konsortium UBIC, Ebenbuild akan menerima sehingga 900,000 euro untuk membangunkan teknologi AI dan simulasi baharu untuk memodelkan dan menyelidik paru-paru yang rosak secara heterogen dan untuk meningkatkan penentuan keputusan secara digital di kem penjagaan intensif.

Ebenbuild membangunkan model simulasi paru-paru peribadi berdasarkan data pesakit. Model paru-paru maya digital ini digunakan untuk meningkatkan hasil rawatan bagi pesakit ICU yang menggunakan pengudaraan dan menghidapi sindrom kegawatan pernafasan akut, atau ARDS secara ringkas. ARDS adalah komplikasi yang membahayakan nyawa dengan banyak punca seperti kecederaan, sepsis, atau penyakit yang teruk, contohnya COVID-19. Akibat daripada kebocoran cecair ke dalam paru-paru, pernafasan menjadi sukar, dan oksigen tidak dapat memasuki badan.

Rawatan yang sesuai adalah sangat penting, tetapi kepakaran biasanya hanya tersedia di pusat pakar dan sangat memakan masa. Walaupun kemajuan dalam diagnosis dan rawatan perubatan intensif, ARDS sering kali tidak dikesan dengan betul dan oleh itu kurang dirawat, mewakili masalah global yang besar. Akibatnya, kira-kira 40 peratus pesakit ARDS meninggal dunia. Sejak permulaan wabak Covid, angka-angka ini telah meningkat lagi, dengan lebih 80 peratus kematian berikutan jangkitan Covid yang boleh dikaitkan dengan ARDS.

“Kami gembira dengan pembiayaan dan penyertaan kami dalam projek ini,” kata Dr. Kei Müller, CEO dan pengasas bersama Ebenbuild. “Ini merupakan langkah penting ke arah mencapai matlamat kami untuk menyediakan klinik di seluruh dunia dengan sokongan penentuan keputusan yang canggih untuk menguji pelbagai senario untuk penilaian secara maya terhadap strategi rawatan yang tersedia. Paru-paru maya digital kami menawarkan sokongan perubatan tanpa sebelumnya dengan meniru paru-paru individu. Ini membolehkan doktor perubatan menilai pelbagai pilihan rawatan di bawah keadaan sebenar, meningkatkan kualiti pengudaraan dan akhirnya menyelamatkan nyawa pesakit.”

“Data pesakit yang kompleks dan heterogen yang disediakan oleh rakan kerja klinikal kami akan buat kali pertama membolehkan analisis dan penilaian ARDS berdasarkan data pesakit sebenar,” kata Dr. Jonas Biehler, CTO, dan pengasas bersama Ebenbuild. “Ini akan membantu kami membangunkan dan melatih algoritma sains data dan pembelajaran mendalam baharu, membolehkan automasi proses pemodelan dan personalisasi lebih lanjut dan menyokong pembangunan teknologi AI dan simulasi berskala untuk penggunaan klinikal yang meluas.”

###

Mengenai Ebenbuild

Ebenbuild ialah peneroka teknologi kesihatan digital yang membangunkan model simulasi paru-paru khusus dan berdasarkan pesakit, dipanggil kembar digital paru-paru. Alat digitalnya berdasarkan simulasi berdasarkan fizik, AI, dan sains data dan direka untuk menyokong pembuat keputusan dalam industri sains hayat, pakar klinikal, dan doktor. Pendekatan Ebenbuild menyediakan pemahaman lebih baik tentang penyakit pernafasan dan fisiologi patogenik individu membolehkan kelas baharu produk dan perkhidmatan daripada ujian in silico untuk mempercepatkan dan mengurangkan risiko pembangunan ubat tersedut kepada pilihan rawatan peribadi yang meningkatkan peluang pemulihan dan kemandirian dalam jutaan kes keadaan pernafasan seperti Sindrom Kegawatan Pernafasan Akut (ARDS) setiap tahun.

Mengenai Sindrom Kegawatan Pernafasan Akut (ARDS)
ARDS mempengaruhi satu daripada sepuluh pesakit ICU dan kira-kira 23 peratus pesakit yang menggunakan pengudaraan. Berjuta-juta pesakit di seluruh dunia membangunkan ARDS setiap tahun. Kadar kematian ialah 40%. Bahkan sebelum wabak Corona, lebih daripada 60,000 daripada 412,000 pesakit yang menerima pengudaraan buatan di unit rawatan rapi (ICU) Jerman setiap tahun menderita sindrom kegawatan pernafasan akut (ARDS).
Punca komplikasi pernafasan ini ialah kerosakan paru-paru yang disebabkan oleh keadaan seperti sepsis, pneumonia, menyedut gas beracun atau pengudaraan buatan itu sendiri, menyebabkan gangguan pertukaran gas yang membahayakan nyawa. Peningkatan cecair, pengudaraan paru-paru yang tidak mencukupi dan penurunan ketara oksigenasi darah ialah ciri-ciri penyakit ini. Di Jerman sahaja, pengudaraan pesakit ARDS menelan belanja berbilion. Dalam COVID-19, contohnya, ARDS berlaku dalam >90% pesakit yang memerlukan pengudaraan.

Hubungan Syarikat
Ebenbuild
Dr. Jonas Biehler

Perhubungan Media
akampion
Dr. Ludger Wess / Ines-Regina Buth
Rakan Kongsi Utama
info@akampion.com
Tel. +49 40 88 16 59 64 / +49 30 23 63 27 68

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Asia: Japan, Korea, Australia, Arab; Greater China: Hong Kong, Taiwan, PRC China; Southeast Asia: Singapore, Vietnam, Thailand, Malaysia, Indonesia, Philippines; Europe: Germany, France, Spain, Italy, Russia, UK; America: US, Canada, Mexico, Brazil)