CENTOGENE dan Lifera, syarikat milik Dana Pelaburan Awam (PIF), selesai urus niaga usahasama strategik

  • Lifera Omics, usahasama patungan (JV) yang baru ditubuhkan untuk berpangkalan di Riyadh, Arab Saudi, menyediakan perkhidmatan ujian genomik dan multiomik kelas dunia kepada pesakit, sistem kesihatan, pelanggan biofarmasi, dan institusi penyelidikan di seluruh rantau Gulf Cooperation Council (GCC).
  • CENTOGENE akan menerima bayaran tambahan $10 juta secara terus untuk usahasama patungan (JV) ini, mengikuti pelaburan awal $30 juta dari Lifera. Syarikat layak menerima bayaran tambahan berkaitan prestasi dan royalti berdasarkan hasil jualan sehingga tahun 2033.
  • CENTOGENE dan kepimpinan eksekutif Lifera akan membentangkan pandangan kerjasama di Global Healthspan Summit pada 30 November di Riyadh.

(SeaPRwire) –   CAMBRIDGE, Mass. dan ROSTOCK, Jerman dan BERLIN, 28 Nov. 2023 — Centogene N.V. (Nasdaq: CNTG), rakan penting sains hidup untuk jawapan berasaskan data dalam penyakit langka dan neurodegeneratif, hari ini mengumumkan bahawa ia telah menyelesaikan transaksi untuk membentuk usahasama patungan (JV) baru dengan Lifera, syarikat biofarmaseutikal yang sepenuhnya dimiliki oleh Public Investment Fund (PIF). JV telah dibentuk untuk meningkatkan capaian tempatan dan serantau serta penghantaran ujian genomik dan multiomik kelas dunia yang lebih pantas kepada pesakit di Arab Saudi dan negara-negara Gulf Cooperation Council (GCC). JV baru ini akan berpangkalan di Riyadh, Arab Saudi, dan beroperasi di bawah nama ‘Lifera Omics’.

“Menyelesaikan transaksi ini menandakan tonggak penting dalam misi kami untuk menyampaikan jawapan berasaskan data yang mengubah hidup kepada pesakit dan membuka laluan untuk mencapai pertumbuhan dan keuntungan yang mampan bagi CENTOGENE,” kata Kim Stratton, Ketua Pegawai Eksekutif di CENTOGENE. “Kami kini bersemangat untuk memanfaatkan kepakaran diagnostik dan multiomik kami untuk membangunkan Lifera Omics. Ini, bersama-sama dengan kehadiran tempatan dan sumber yang kuat Lifera, akan menubuhkan capaian meluas kepada ujian penjujukan genetik dan pengujian multiomik tempatan kelas dunia yang diselaraskan dengan keperluan serantau.”

“Penyelesaian usahasama patungan dengan CENTOGENE menandakan permulaan fasa seterusnya misi Lifera untuk memajukan sektor biofarmaseutikal Arab Saudi,” komen Dr. Ibrahim Aljufalli, Pengerusi Lembaga Pengarah Lifera. “Dengan menggabungkan kepakaran CENTOGENE dalam penyakit langka, metabolik dan neurodegeneratif dengan pemahaman mendalam kami tentang landskap kesihatan tempatan, ini merupakan momen penting bagi Arab Saudi dan GCC – meletakkan asas bagi kedua-dua syarikat kami untuk menggabungkan sumber dan membawa penyelesaian kesihatan yang unggul kepada pesakit dan keluarga mereka.”

Sinergi Kuat Dengan Fokus Keadaan Genetik

CENTOGENE kini merupakan pemimpin pasaran dalam ujian genetik luaran untuk pesakit di Arab Saudi. Lifera Omics akan mengukuhkan kekuatan ini dengan infrastruktur makmal dan bioinformatik maju, juga memanfaatkan Biodatabank CENTOGENE. Ini merupakan repositori data multiomik terintegrasi dunia nyata terbesar dalam penyakit langka dan neurodegeneratif, yang mempunyai lebih daripada 70 juta varian unik dan lebih daripada 60,000 set data pesakit Arab Saudi. Lifera Omics akan membangunkan keupayaan untuk ujian genetik dan multiomik serta interpretasi, bekerjasama secara global dengan CENTOGENE, dan berfungsi sebagai kenderaan untuk program pemerosakan genetik dan genomik negara besar-besaran. Oleh itu, pesakit di Arab Saudi dan GCC, rantau yang sedang berkembesan pesat dengan lebih daripada 56 juta penduduk, akan mempunyai capaian yang meningkat kepada penawaran diagnostik paling maju dan berkesan di dunia, yang merupakan intipati objektif strategik Lifera untuk menyumbang kepada peningkatan daya tahan dan hasil kesihatan negara.

Maklumat Tambahan

Di bawah terma-terma transaksi, kedua-dua Lifera dan CENTOGENE akan membuat pelaburan ke dalam Lifera Omics, dan pembiayaan awal akan mencerminkan struktur pemilikan 80%-20% di antara Lifera dan CENTOGENE. CENTOGENE juga layak menerima bayaran berkaitan prestasi, termasuk bayaran terus JV $10 juta, serta royalti berdasarkan hasil jualan sehingga tahun 2033. Kedua-dua pihak akan diwakili dalam lembaga Lifera Omics, dan dua wakil Lifera akan menyertai Lembaga Pengarah CENTOGENE.

Selain itu, Lifera telah membuat pelaburan dalam CENTOGENE dalam bentuk pinjaman boleh menukar wajib dengan jumlah agregat prinsipal keseluruhan $30 juta. Tempoh pinjaman boleh menukar adalah enam bulan, menukar secara automatik kepada saham biasa tidak lebih enam bulan dari 26 Oktober 2023, sementara memberi CENTOGENE keupayaan untuk memancing penukaran lebih awal.

Moelis LLC bertindak sebagai penasihat kewangan kepada CENTOGENE untuk transaksi ini. Davis Polk & Wardwell London LLP bertindak sebagai penasihat undang-undang kepada CENTOGENE untuk transaksi ini. Ernst & Young bertindak sebagai penasihat kewangan kepada Lifera untuk transaksi ini. Latham & Watkins bertindak sebagai penasihat undang-undang kepada Lifera untuk transaksi ini.

Maklumat tambahan mengenai pengumuman ini dan Usahasama Syarikat boleh didapati dalam Laporan Sementara Borang 6-K yang Syarikat bercadang untuk fail hari ini dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat dan Borang 6-K yang difailkan oleh Syarikat pada 27 Oktober 2023.

Butiran Pembentangan Akan Datang

Pengurusan CENTOGENE dan Lifera akan membentangkan di Global Healthspan Summit di Hotel Four Seasons di Riyadh pada 30 November 2023. Untuk maklumat lanjut mengenai acara dan pembentangan mereka mengenai kesan kerjasama dalam mempercepatkan perubatan tepat, lawati:

Tentang Lifera

Lifera adalah syarikat biofarmaseutikal baharu yang komited untuk memajukan sektor biofarmaseutikal Arab Saudi dan membina daya tahan kesihatan negara. Dengan membangunkan kapasiti pengeluaran tempatan untuk vaksin, insulin, terapi plasma dan biologik lain, serta melabur dalam ujian genetik dan perubatan tepat, Lifera bertujuan memastikan rakyat Arab Saudi mempunyai capaian kepada ubat yang boleh dipercayai dan mampu.

Lifera akan melaksanakannya melalui perkongsian dan pelaburan dengan syarikat antarabangsa dan tempatan terkemuka di Arab Saudi untuk memindahkan kepakaran dan teknologi global ke Arab Saudi. Sepenuhnya dimiliki oleh Public Investment Fund (PIF), visi dan misi berbeza Lifera menjadikannya rakan yang sesuai untuk membangunkan sektor biofarmaseutikal di Arab Saudi.

Tentang CENTOGENE

Misi CENTOGENE adalah untuk menyediakan jawapan berasaskan data yang mengubah hidup kepada pesakit, doktor dan syarikat farmaseutikal untuk penyakit langka dan neurodegeneratif. Kami mengintegrasikan teknologi multiomik dengan Biodatabank CENTOGENE – menyediakan analisis dimensi untuk memberi panduan kepada generasi perubatan tepat berikutnya. Pendekatan unik kami membolehkan diagnosis pantas dan boleh dipercayai untuk pesakit, menyokong pemahaman doktor yang lebih tepat tentang keadaan penyakit, dan memesat dan merisikokan penemuan dadah berasaskan sasaran dan pembangunan syarikat farmaseutikal.

Sejak penubuhannya pada tahun 2006, CENTOGENE telah menawarkan diagnosis pantas dan boleh dipercayai – membina rangkaian lebih kurang 30,000 doktor aktif. Makmal rujukan multiomik kami di Jerman yang disahkan ISO, CAP dan CLIA menggunakan set data Fenomik, Genomik, Transkriptomik, Epigenomik, Proteomik dan Metabolomik. Data ini ditangkap dalam Biodatabank CENTOGENE kami, dengan lebih daripada 800,000 pesakit diwakili dari lebih daripada 120 negara yang sangat pelbagai, di mana lebih daripada 70% bukan keturunan Eropah. Setakat ini, Biodatabank CENTOGENE telah menyumbang kepada penciptaan wawasan baharu untuk lebih daripada 285 penerbitan rakan sebaya.

Dengan mentafsirkan data dan kepakaran kami ke dalam wawasan nyata, kami telah menyokong lebih daripada 50 kolaborasi dengan rakan kongsi farmaseutikal. Bersama, kami memesat dan merisikokan penemuan dadah, pembangunan dan komersialisasi dalam skrinan sasaran dan dadah, pembangunan klinikal, capaian pasaran dan pengembangan, serta menawarkan Lesen Data Biodata dan Laporan Wawasan CENTOGENE untuk membolehkan dunia disembuhkan daripada semua penyakit langka dan neurodegeneratif.

Kenyataan Prospektif

Kenyataan bersifat prospektif ini mengandungi “kenyataan prospektif” dalam maksud undang-undang sekuriti Amerika Syarikat. Kenyataan yang terkandung di sini yang tidak jelas secara sejarah bersifat prospektif, dan perkataan “menjangka”, “percaya”, “berterusan”, “menganggar”, “berniat”, “merancang”, “direka” dan kata kerja masa depan atau syarat serupa seperti “akan”, “mungkin”, “sepatutnya”, “boleh”, “mungkin” dan “boleh” atau kata nafikan serupa biasanya bertujuan mengenal pasti kenyataan prospektif. Kenyataan prospektif sedemikian melibatkan risiko dan ketidakpastian yang diketahui dan tidak diketahui, ketidakpastian

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Asia: Japan, Korea, Australia, Arab; Greater China: Hong Kong, Taiwan, PRC China; Southeast Asia: Singapore, Vietnam, Thailand, Malaysia, Indonesia, Philippines; Europe: Germany, France, Spain, Italy, Russia, UK; America: US, Canada, Mexico, Brazil)