BPKH Memilih Program Pelawat Tunggal WadzPay Berlandaskan Blockchain Untuk Menciptakan Perjalanan Tanpa Tunai Bagi Pelawat Haji Dan Umrah Indonesia

(SeaPRwire) –   Menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan WadzPay untuk menaiktaraf penyelesaian tokenisasi blockchain swasta lintas sempadan pertama di dunia

23.11.17 BPKH HD

PADANG, Indonesia, Nov. 20, 2023 — WadzPay, sebuah pemimpin dalam teknologi pembayaran berasaskan blockchain, bangga mengumumkan perkongsian strategiknya dengan BPKH, yang bertanggungjawab menguruskan kewangan Haji di Indonesia. Kerjasama ini membolehkan penyelesaian pembayaran digital tanpa wang tunai untuk pelawat Indonesia yang menunaikan ibadah Haji dan Umrah ke Arab Saudi.

BPKH melaksanakan Pengurusan Kewangan Haji berdasarkan prinsip syariah, prinsip berhati-hati, manfaat, bukan untuk keuntungan, ketelusan dan pertanggungjawaban.

“Kami bangga berganding bahu dengan BPKH dalam perkongsian transformasi ini. Dengan visi BPKH dan Program Pelawat WadzPay untuk pembayaran berasaskan blockchain, kami berhasrat memperkasakan pelawat, menyederhanakan transaksi, dan memeriahkan perjalanan mereka,” kata .

WadzPay akan berkhidmat sebagai pengurus program keseluruhan manakala BPKH merancang projek ujian awal melalui salah satu bank ahlinya, bertujuan membuat dompet elektronik mudah diakses kepada majoriti pelawat untuk musim Haji 2024.

Program Pembayaran Pelawat berasaskan Blockchain Swasta WadzPay merupakan perubahan besar dan penyelesaian tunai tanpa sempadan Haji dan Umrah pertama di dunia menawarkan kemudahan operasi untuk institusi pengeluaran, pelawat serta peniaga. Platform berasaskan SaaS ini boleh dimanfaatkan oleh beberapa institusi pengeluar di sebarang negara untuk menghubungkan dengan peniaga di Arab Saudi membolehkan pelawat menambah nilai dompet elektronik di negara asal dan belanja seperti “tempatan” semasa beribadat sebenar.

Dengan perkongsian ini, bank-bank Indonesia akan menjadi perintis awal .

“Kami gembira mengemaskini kewangan Haji dan Umrah, meningkatkan kesejahteraan dan kepuasan pelawat. Perkongsian ini akan memacu ketelusan dan kecaknaan kewangan,” kata

WadzPay ditubuhkan pada 2018 di Singapura dengan komitmen untuk memacu kecaknaan kewangan dan merevolusikan landskap aset maya. Ia merupakan pembekal teknologi pembayaran berasaskan blockchain global terkemuka. Platform inovatif syarikat yang tersedia sebagai penawaran SaaS menyediakan penyelesaian pembayaran selamat, cekap dan telus, menyasarkan perniagaan (B2B) dan pengguna (B2B2C). WadzPay bekerjasama dengan syarikat pembayaran antarabangsa besar, bank dan fintech untuk membolehkan pemprosesan, penjagaan dan penyelesaian aset maya berasaskan transaksi. Ia beroperasi merentasi geografi meliputi Asia Pasifik, Timur Tengah, Afrika, Eropah dan Amerika.

Untuk maklumat lanjut, lawati

Badan Pengelolaan Keuangan Haji (BPKH) ialah sebuah institusi yang ditubuhkan mengikut Peraturan Presiden Republik Indonesia Nomor 110 tahun 2017 mengenai Badan Pengelolaan Keuangan Haji. Agensi ini menyelia kewangan Haji di Indonesia. Kewangan Haji merangkumi semua hak dan tanggungjawab kerajaan yang bernilai wang yang berkaitan dengan penganjuran ibadah Haji. Ia juga termasuk semua aset, sama ada dalam bentuk wang atau barang yang boleh dinilai secara wang, yang timbul daripada pelaksanaan hak dan tanggungjawab ini. Sumber kewangan ini berasal daripada pelawat Haji dan sumber sah yang lain.

Untuk maklumat lanjut, lawati

Untuk pertanyaan berkaitan media sila hubungi –

Arijit Das

Pengurus Komunikasi dan PR

+91 9654930523

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )