Bitcoin dijangka capai $70,000 selepas acara separuh 2024

(SeaPRwire) –   New York, NY, Feb. 27, 2024 — telah meningkat dengan ketara semasa dua bulan pertama 2024, terutamanya sejak menerima kelulusan ETF ini Januari. Ia kelihatan seperti pengiktirafan itu hanya akan meningkatkan pengiktirafan Bitcoin dalam dunia kewangan. Dengan acara pengurangan separuhnya yang dijadualkan untuk April 2024, di mana ia diramalkan akan mencapai nilai tanpa sebelumnya sebanyak $70,000– diramalkan oleh (pertukaran mata wang kripto terkemuka), harga Bitcoin boleh menyaksikan peningkatan dramatik yang menggambarkan kedua-dua bagaimana kita mengambil teknologinya dan juga dinamik pasaran yang berkembang.

Apakah Pengurangan Separuh Bitcoin?

Pengurangan separuh Bitcoin adalah acara penting dalam rangkaian mata wang kripto yang menyaksikan ganjaran untuk penambangan blok baru berkurang 50% – iaitu: penambang menerima 50% kurang bitcoin untuk mengesahkan transaksi akibat daripada penambangan blok baru. Ia biasanya berlaku sekali setiap empat tahun atau 210,000 blok dan membantu mengawal inflasi dengan secara beransur-ansur mengurangkan ganjaran blok. Ini akan terus berlaku sehingga semua 21 juta bitcoin telah dikeluarkan; setiap acara tersebut secara langsung mempengaruhi berapa banyak mata wang baru memasuki edaran pada masa itu dan mungkin mempunyai kesan jauh ke atas harga pasarannya.

Bagaimana Pengurangan Separuh Bitcoin Berfungsi?

Pengurangan separuh adalah komponen penting rangkaian Bitcoin yang memastikan bitcoin baru ditambang pada kadar yang meningkat dan berkurang sehingga semua 21 juta koin telah ditambang; yang kini dianggarkan akan berlaku menjelang tahun 2140. Kira-kira setiap empat tahun atau setiap 210,000 blok ditambah ke blockchain, ganjaran penambang untuk menyumbang akan dipotong separuh. Oleh itu, jika ganjaran asal untuk menambang satu blok adalah 50 bitcoin, selepas pengurangan separuh pertamanya ia kini telah jatuh kepada 25, dan akan secara beransur-ansur berkurang sehingga mencapai 12.5 bitcoin untuk setiap blok ditambang.

Tujuan Pengurangan Separuh Bitcoin

Proses Pengurangan Separuh memainkan beberapa peranan penting untuk ekosistem Bitcoin:

Kawalan Penyediaan

Tidak seperti fiat (wang tunai atau wang biasa), yang bank pusat boleh cetak dalam jumlah tak terbatas, bekalan Bitcoin terhad kepada hanya 21 juta. Ia juga mengurang separuh secara berkala untuk memastikan pelepasan bitcoin baru secara beransur-ansur dan bertindak sebagai aset anti-inflasi.

Pengawal Inflasi

Inflasi cenderung berlaku dengan mana-mana mata wang, yang mana pengurangan separuh adalah penting. Pengurangan separuh membantu mengawal inflasi dengan memperlahankan kadar di mana Bitcoin baru memasuki edaran. Oleh itu, daya belinya akan berkurang kurang pantas.

Kesan Harga

Walaupun bukan matlamat utamanya, harga Bitcoin kerap mengalami kesan yang ketara selepas ia menjalani acara pengurangan separuh. Minat pelabur sering meningkat secara ketara berikutan acara sedemikian dan pengurangan bekalan yang berikutnya.

Kelebihan Pengurangan Separuh Bitcoin

Pengurangan separuh Bitcoin adalah penting untuk proposisi nilai Bitcoin, terutamanya dengan meningkatkan kejarangan – salah satu ciri pentingnya sebagai “emas digital”. Apabila ganjaran untuk penambangan blok baru berkurang separuh, maka kadar di mana bitcoin baru dihasilkan juga berkurang. Ini meniru lengkungan pengekstrakan untuk sumber berharga, yang menjadi lebih sukar dan mahal untuk ditambang sepanjang masa. Kekurangan dibina boleh memperkukuh pengekalan nilai jangka panjang aset dan bertindak sebagai lindung nilai terhadap inflasi bagi pelabur. Pengurangan mungkin juga menjana semangat dan pelaburan diperbaharui dalam Bitcoin, kerana bekalan yang berkurang berbanding permintaan statik atau meningkat boleh menaikkan harganya, mencipta perhatian media dan menarik pendatang baru untuk menyertai pasaran.

Di Mana Boleh Membeli Bitcoin Tahun Ini?

Anda boleh membeli Bitcoin di banyak pertukaran mata wang kripto. Pastikan memilih satu yang sesuai dengan anda, kerana setiap platform menawarkan pelbagai fungsi. Anda juga boleh membelinya di Toobit, platform perdagangan mata wang digital berkembang pesat dengan ribuan pengguna baru. Berminat untuk mengetahui cara berdagang di Toobit? Sila lihat video kami di bawah untuk maklumat lanjut.

Token Mana Akan Lebih Popular Selepas Pengurangan Separuh Bitcoin?

Berikutan acara pengurangan separuh Bitcoin, mata wang kripto dan token lain juga mungkin mendapat sambutan ketara. Ethereum (), mata wang yang menggerakkan rangkaian Ethereum adalah salah satu calon berpotensi untuk ini. Contoh lain termasuklah Chainlink (), rangkaian orakel terdesentralisasi direka untuk menghubungkan kontrak pintar dengan data dunia sebenar, pembayaran dan sumber; dan Ripple Labs menggunakan mata wang/token Ripple () sebagai sebahagian daripada platform mereka untuk transaksi di rangkaian mereka. XRP direka untuk memudahkan pemindahan kewangan antarabangsa dan pertukaran pelbagai mata wang, sementara pelabur sering menggunakannya untuk menyimpan nilai dan memperoleh keuntungan daripada fluktuasi harga. Platform kewangan terdesentralisasi (DeFi) mungkin menjadi semakin popular kerana keupayaan penjanaan pulangan mereka dan trend ke arah kewangan terbuka yang semakin meningkat kepentingannya.

Tentang Toobit

Toobit, platform perdagangan aset kewangan digital global terkemuka yang dibina oleh bekas ahli inti Huobi dan bekas eksekutif Bybit, bertujuan untuk membolehkan pengguna memperdagangkan aset kewangan berkualiti dengan bebas dan sama rata di seluruh dunia. Dengan ribuan pengguna yang puas hati, Toobit menawarkan kelajuan sambungan yang cemerlang dan komitmen yang teguh terhadap privasi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

HUBUNGI: Erin G
Toobit
erin.gao(at)toobit.com