BioNTech umum pelantikan Annemarie Hanekamp ke Lembaga Pengarah sebagai Ketua Pegawai Komersil

(SeaPRwire) –   Mainz, Jerman, 20 Mac 2024 – (Nasdaq: BNTX, “BioNTech” atau “Syarikat”) mengumumkan hari ini bahawa Lembaga Penyelia telah melantik Annemarie Hanekamp ke Lembaga Pengurusan sebagai Ketua Pegawai Komersial berkuat kuasa 1 Julai 2024. Beliau akan menyertai BioNTech dari Novartis AG (“Novartis”) dan dalam peranan ini.

Annemarie Hanekamp adalah eksekutif farmasi berpengalaman dalam membangunkan strategi komersial berfokus kepada pesakit untuk produk onkologi inovatif yang merangkumi jualan, pemasaran dan akses pasaran. Dalam peranannya yang baharu, beliau akan memacu dan melaksanakan strategi komersial global untuk memanfaatkan sepenuhnya potensi BioNTech sebagai syarikat biofarmasi yang terpadu secara menegak. Annemarie Hanekamp akan bertanggungjawab membina pasukan komersial global dalam persiapan pelancaran produk onkologi pertama yang dirancang pada tahun 2026 dan dengan fokus kepada calon produk utama Syarikat dalam menjangkakan sepuluh kelulusan indikasi yang berpotensi menjelang tahun 2030.

“Annemarie Hanekamp adalah pemimpin berkaliber dengan rekod lebih daripada satu dozen pelancaran produk yang berjaya, termasuk pelancaran produk pertama dalam bidang ketumbuhan pepejal merentasi pelbagai jenis kanser yang relevan dengan BioNTech, seperti paru-paru, payudara, gastrointestinal, prostat dan pundi kencing,” kata Helmut Jeggle, Pengerusi Lembaga Penyelia. “Beliau membawa pemahaman mendalam tentang komersialisasi produk onkologi di Amerika Syarikat serta di pasaran utama di Eropah. Selain itu, beliau telah mencapai kesiapan pelancaran dalam masa terperangkap dalam peranannya yang terdahulu, yang menjadikannya sesuai sepenuhnya untuk BioNTech. Hari ini, Syarikat berada dalam kedudukan unik untuk meneruskan kisah kejayaannya dan transformasi menjadi syarikat berbilang produk. Kami menantikan menyambut Annemarie Hanekamp ke Lembaga Pengurusan ketika kami terus bekerja untuk meningkatkan pilihan rawatan bagi pesakit dan penyedia.”

“Dalam tempoh 15 tahun kebelakangan ini, BioNTech telah membuat kemajuan luar biasa dalam menyahsifatkan sains kepada kelangsungan hidup. Saya yakin vaksin COVID-19 mereka hanyalah permulaan daripada siri produk yang diluluskan untuk menyusul pada tahun-tahun akan datang,” kata Annemarie Hanekamp, Ketua Pegawai Komersial yang dilantik ke BioNTech. “Sepanjang kerjaya saya, saya telah melihat secara langsung pentingnya rawatan barah baharu untuk membantu menangani keperluan perubatan yang tidak terpenuhi bagi pesakit di seluruh dunia. Wawasan pengasas dan potensi pipelin memberikan Syarikat peluang unik untuk memperkenalkan alat bantu kombinasi yang meningkatkan hasil bagi pesakit kanser. Saya berharap untuk bekerja sama dengan pasukan untuk membawa terapi inovatif berpotensi ke pasaran, mencipta nilai tambah bagi pesakit dan masyarakat serta untuk BioNTech dan pemegang sahamnya.”

Annemarie Hanekamp membawa kepakaran strategik dan operasi yang luas kepada BioNTech. Beliau mempunyai pengalaman lebih 20 tahun dalam industri kesihatan, termasuk 15 tahun pengalaman komersial dalam syarikat-syarikat daripada syarikat bioteknologi permulaan hingga syarikat farmaseutikal penuh skala. Beliau berjaya menghasilkan nilai ketara dalam pelbagai peranan: Di Novartis, beliau memimpin pasukan AS dan global melalui tempoh peluang strategik dan cabaran operasi berikutan sambutan pelancaran baru yang belum pernah berlaku bagi rawatan mereka untuk kanser prostat. Beliau juga bertanggungjawab membina organisasi onkologi global baharu berikutan transformasi seluruh syarikat. Di Bristol-Myers Squibb Co., beliau memegang peranan penting dalam mengembangkan strategi onkologi AS mereka, menghasilkan pertumbuhan ketara dan mampan termasuk akses pasaran yang diperluaskan serta pelancaran produk.

Annemarie Hanekamp adalah warganegara Belanda dan memegang ijazah dalam sains biomedic dan kepimpinan organisasi.

Tentang BioNTech
Biopharmaceutical New Technologies (BioNTech) adalah syarikat imunoterapi generasi baharu global yang merintis terapi baru untuk kanser dan penyakit serius lain. BioNTech memanfaatkan pelbagai platform penemuan dan ubat terapeutik komputasi untuk pembangunan cepat biofarmaseutikal baharu. Portfolio produk calon onkologi luasnya termasuk terapi mRNA individu dan siap guna, sel T CAR imun inovatif, beberapa terapi protein termasuk modulator imun checkpoint berbilang sasaran, antibodi kanser sasaran dan terapi konjugat antibodi-ubat (ADC) serta molekul kecil. Berdasarkan kepakaran mendalamnya dalam pembangunan vaksin mRNA dan keupayaan pembuatan dalaman, BioNTech dan rakan kongsi sedang membangunkan pelbagai calon vaksin mRNA untuk pelbagai penyakit berjangkit bersama portfolio onkologi luasnya. BioNTech telah menubuhkan hubungan meluas dengan rakan kongsi farmaseutikal global dan khusus termasuk Biotheus, DualityBio, Fosun Pharma, Genentech, sebahagian daripada Kumpulan Roche, Genevant, Genmab, OncoC4, Pfizer dan Regeneron.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati

Pernyataan Pandangan Ke Depan
Kenyataan media ini mengandungi pandangan ke depan dalam maksud Private Securities Litigation Reform Act 1995, seperti yang dipinda, termasuk tetapi tidak terhad kepada, kenyataan mengenai: perubahan yang dijangka kepada kepimpinan BioNTech dan faedah yang berpotensi daripada pengambilan kepimpinan BioNTech; program penyelidikan dan pembangunan BioNTech; tumpuan BioNTech untuk membina keupayaan komersial untuk pelancaran pasaran yang berpotensi; dan jangkaan BioNTech mengenai masa, keupayaan untuk memperoleh dan mengekalkan kelulusan peraturan, dan kesiapan yang dirancang, untuk pelancaran tersebut. Dalam beberapa kes, pernyataan pandangan ke depan boleh dikenal pasti dengan istilah seperti “akan”, “mungkin”, “seharusnya”, “dijangka”, “bertujuan”, “mengambil”, “menjangkakan”, “percaya”, “menganggarkan”, “ramal”, “berpotensi”, “terus”, atau istilah negatif yang serupa atau istilah perbandingan lain, walaupun bukan semua pernyataan pandangan ke depan mengandung perkataan ini. Pernyataan pandangan ke depan dalam kenyataan akhbar ini bukanlah janji atau jaminan, dan anda tidak harus bergantung berlebihan pada pernyataan pandangan ke depan ini kerana mereka melibatkan risiko yang diketahui dan tidak diketahui, ketidakpastian dan faktor-faktor lain, banyak yang berada di luar kawalan BioNTech dan yang boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material daripada yang dinyatakan atau disangka oleh pernyataan pandangan ke depan ini. Risiko dan ketidakpastian ini termasuk, tetapi tidak terhad kepada: perbincangan dengan agensi peraturan mengenai masa dan keperluan ujian klinikal tambahan; keupayaan untuk menghasilkan keputusan klinikal yang boleh dibandingkan dalam ujian klinikal masa depan; persaingan berkaitan dengan calon produk BioNTech, termasuk yang berbeza mekanisme tindakan dan beban pengeluaran dan pengedaran yang berbeza, atas asas, antara lain, keberkesanan, kos, kemudahan penyimpanan dan pengedaran, lingkup kegunaan yang diluluskan, profil kesan sampingan dan kebolehkitaran tindak balas imun; masa pelulusan BioNTech dan keupayaan BioNTech untuk memperoleh dan mengekalkan kelulusan peraturan untuk calon produk BioNTech; keupayaan dan kesediaan rakan kongsi BioNTech untuk terus menjalankan aktiviti penyelidikan dan pembangunan berkaitan calon pembangunan dan ubat-ubatan BioNTech; keupayaan BioNTech dan rakan kongsi untuk mengkomersialkan dan memasarkan calon produk mereka, jika diluluskan; keupayaan BioNTech untuk menguruskan pembangunan dan pengembangannya; perkembangan peraturan di Amerika Syarikat dan negara-negara lain; keupayaan BioNTech untuk meningkatkan skala pengeluarannya dan mengeluarkan calon produknya; dan faktor-faktor lain yang tidak diketahui BioNTech pada masa ini.

Anda perlu mengkaji risiko dan ketidakpastian yang dinyatakan di bawah tajuk “Faktor Risiko” dalam Laporan BioNTech Borang 6-K untuk tempoh berakhir 30 September 2023, dan dalam penyertaan seterusnya yang dibuat oleh BioNTech dengan SEC, yang boleh didapati di laman web SEC di . Kecuali diperlukan oleh undang-undang, BioNTech menafikan sebarang niat atau tanggungjawab untuk mengemaskini atau menyemak semula sebarang pernyataan pandangan ke depan yang terkandung dalam kenyataan akhbar ini sekiranya terdapat maklumat baharu, perkembangan masa depan atau lain-lain. Pernyataan pandangan ke depan ini berdasarkan jangkaan BioNTech semasa dan berbicara hanya pada tarikh ini.

HUBUNGAN

Hubungan Pelabur

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.