Bilibili Terbitkan Laporan Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus 2023

(SeaPRwire) –   SHANGHAI, China, April 09, 2024 — Bilibili Inc. (“Bilibili” atau “Syarikat”) (NASDAQ: BILI dan HKEX: 9626), jenama ikonik dan komuniti video terkemuka untuk generasi muda di China, hari ini mengumumkan bahawa ia telah menerbitkan Laporan Tahunan Tahun 2023 mengenai Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus (“ESG”) dan boleh diakses di laman hubungan pelabur Syarikat di . Inisiatif yang diterangkan dalam laporan ini menyentuh kesan Syarikat terhadap pengguna, pencipta kandungan, pekerja, rakan kongsi dan pemangku kepentingan lain.

“Dengan misi untuk memeriahkan kehidupan harian generasi muda di China, Bilibili secara aktif menanggung tanggungjawab sosial,” kata Encik Rui Chen, pengerusi dan ketua pegawai eksekutif Bilibili. “Secara konsisten, kami memegang piawaian ESG yang ketat dalam tadbir urus korporat dan amalan harian kami. Bersama-sama pencipta kandungan, pekerja, pembekal dan rakan kongsi lain, kami akan terus menggabungkan inisiatif ESG yang meningkatkan piawaian industri, membolehkan lebih banyak inovasi teknologi dan kandungan, serta memudahkan pembangunan mampan masyarakat kami.”

Bilibili menerangkan komitmen terhadap amalan ESG dalam Laporan ESG Syarikat tahun 2023, yang meliputi inisiatifnya dalam kualiti kandungan, pengurusan komuniti, pemberdayaan pencipta kandungan dan pembekal, keselamatan siber dan perlindungan privasi, perlindungan kanak-kanak, modal insan, tadbir urus korporat, aktiviti amal, advokasi positiviti, perlindungan alam sekitar dan lebih banyak lagi. Bilibili bertujuan untuk memberikan semua pemangku kepentingannya pandangan telus tentang operasi dan prosedur Syarikat serta bagaimana Syarikat memperkenalkan dan memperjuangkan perubahan positif.

Titik Cerah Prestasi ESG Bilibili Tahun 2023:

1. Ekosistem Kandungan & Nilai Komuniti

Bilibili membangunkan ekosistem kandungan yang semakin berkembang di mana semua pengguna boleh menikmati kandungan yang memuaskan hati mereka. Untuk memastikan pembangunan mampan ekosistem kandungan Syarikat, Bilibili komited untuk terus meningkatkan penawaran produknya dengan teknologi terkini dan mengekalkan komuniti yang mesra. Bilibili menyediakan tempat selamat untuk penggunanya, melindungi keselamatan maklumat pengguna dan menyokong kesejahteraan mental mereka. Pada tahun 2023:

 • Purata 4.3 bilion tontonan video harian dijana, lebih 95% daripadanya datang dari PUGVs dan Mood Mode.
 • Setiap pengguna menghabiskan kira-kira 97 minit di Bilibili setiap hari dan menjana lebih 15 bilion interaksi setiap bulan.
 • Model Bahasa Besar Bilibili “Index” digunakan secara meluas dalam produknya, membangunkan pelbagai fungsi dan ciri baru untuk meningkatkan pengalaman pengguna dan pencipta kandungan.
 • Lebih 80% perniagaan Syarikat memperoleh Pensijilan Sistem Pengurusan Keselamatan Maklumat ISO dan Bilibili merupakan platform video dalam talian pertama di China untuk memperoleh Pensijilan Keselamatan Aplikasi dari Pusat Teknologi dan Pensijilan Kajian Siber China.
 • Program Stesen Mengecas Bilibili menyediakan lebih 73,000 sesi sokongan emosi untuk penggunanya.

2. Pemberdayaan Pencipta Kandungan

Memberdayakan pencipta kandungan merupakan salah satu keutamaan Syarikat, kerana mereka merupakan asas ekosistem kandungannya. Bilibili menyediakan pelbagai laluan untuk pencipta kandungan menjana pendapatan bersama pelbagai alat penciptaan sokongan, membolehkan mereka secara konsisten menukarkan idea ke kandungan berkualiti tinggi, dengan mudah menghubungi peminat dan secara lancar memanfaatkan nilai komersial mereka. Pada tahun 2023, Bilibili:

 • Membolehkan lebih 3 juta pencipta kandungan menjana pendapatan di Bilibili, peningkatan 30% daripada tahun sebelumnya.
 • Memperluaskan saluran pendapatan yang menyasarkan pelbagai jenis pencipta kandungan. Lebih khusus lagi:
  • Lebih 1.8 bilion pencipta kandungan menjana pendapatan melalui siaran langsung.
  • Lebih 950,000 pencipta kandungan menyertai pelbagai pelan iklan, meningkatkan bilangan pencipta kandungan yang menjana pendapatan melalui perdagangan video dan langsung sebanyak 133% tahun ke tahun.
  • 2.4 juta pencipta kandungan menjana pendapatan melalui program caj peminat Syarikat.
  • Lebih 200 pencipta mencapai lebih RMB1 juta pendapatan kasar melalui kursus premium.
 • Menambah baik mekanisme perlindungan hak pencipta, sistem analisis dan kajian data, dan akademi pencipta kandungan untuk memudahkan penciptaan kandungan dan operasi akaun.
 • Menganjurkan majlis anugerah Bilibili POWER UP ke-6 untuk menghormati 100 pencipta kandungan teratas, menggalakkan lebih pencipta kandungan menghasilkan karya cemerlang dan menjelajah laluan komersialisasi.

3. Modal Insan dan Tadbir Urus Korporat

Bilibili sangat menghargai sumbangan pekerjanya kepada Syarikat dan memegang piawaian tadbir urus yang bertanggungjawab. Syarikat berusaha untuk membangunkan bakat dengan menyokong pertumbuhan dan pembangunan kerjaya mereka. Selain itu, Syarikat kekal teguh dalam komitmennya untuk operasi yang mematuhi undang-undang dan perlindungan harta intelek. Untuk mencapai matlamat tersebut, pada tahun 2023, Bilibili:

 • Terus melaksanakan sistem kebajikan kakitangan yang menyeluruh, meliputi 100% pekerja tetap sepenuh masa.
 • Menawarkan program latihan bertaraf yang ditujukan khusus untuk pekerja pada pelbagai peringkat kerjaya, seperti Skim Siswazah B-STAR untuk peserta baharu dan Pelan UP untuk pengurus berpotensi.
 • Menawarkan program pemangkatan berstruktur dan program rotasi untuk menyokong mobiliti dalaman dalam Syarikat, menggalakkan pembangunan kerjaya yang pelbagai.
 • Memastikan piawaian etika perniagaan yang kukuh dengan menganjurkan sesi latihan etika perniagaan untuk 100% pekerja Bilibili dan ahli lembaga pengarah.
 • Terus meningkatkan langkah komprehensif untuk melindungi hak harta intelek.

4. Usaha Sosial

Bilibili dengan proaktif melihat keperluan sosial yang lebih luas, memperjuangkan dan menangani mereka menggunakan kelebihan platformnya. Bilibili juga terlibat secara aktif dalam pelbagai inisiatif amal dan tindakan derma. Selain itu, Syarikat memanfaatkan pengaruh platformnya untuk menyebarkan kandungan positif dan mempromosikan budaya tradisional Cina. Pada tahun 2023, Bilibili:

 • Bekerjasama dengan 37 organisasi derma terkemuka untuk melancarkan 76 projek derma di Platform Derma Bilibili, melibatkan lebih 800,000 pengguna untuk menyumbang lebih RMB17 juta.
 • Membantu pendidikan luar bandar dengan menyokong enam sekolah rendah luar bandar dengan 7,041 pelajar luar bandar yang didaftarkan.
 • Menyokong projek inovatif untuk sekolah luar bandar melalui Bilibili Happy Scholarship, yang memberikan jumlah keseluruhan lebih RMB1.19 juta kepada program-program ini.
 • Melibatkan lebih 200 juta pengguna untuk belajar di Bilibili dan lebih 2 juta pencipta kandungan untuk menyumbang kandungan pengetahuan umum di Bilibili.
 • Menjadi hab viber bagi pengguna untuk membangunkan minat, menjana lebih 44 bilion tontonan video berkaitan minat
 • Menyediakan kandungan yang meningkatkan budaya kepada lebih 200 juta peminat budaya tradisional Cina di Bilibili.

5. Perlindungan Alam Sekitar

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Bilibili dengan teliti mengambil kira isu berkaitan iklim dan potensi kesannya terhadap alam sekitar global. Syarikat sepenuhnya mengintegrasikan prinsip perlindungan alam sekitar dalam seluruh aktiviti perniagaannya seraya memanfaatkan kandungannya untuk meningkatkan kesedaran terhadap isu alam sekitar.