ASLAN Pharmaceuticals Menyampaikan Keputusan Kewangan Suku Pertama 2024 dan Memberi Kemas Kini Korporat

 • Data interim yang positif dari 22 pesakit dalam kajian TREK-DX terhadap eblasakimab menunjukkan keberkesanan yang belum pernah terdapat berbanding kajian atopic dermatitis (AD) sebelum ini menggunakan biologik: 60.0% pesakit AD yang telah dirawat dengan dupilumab dan dirawat dengan 400mg eblasakimab mingguan mencapai EASI-90 (pengurangan sekurang-kurangnya 90% dalam skor Indeks Kekeruhan Kawasan Eksem (Eczema Area Severity Index, EASI) mereka) dan 66.7% mencapai skor vIGA 0 atau 1 (kulit bersih atau hampir bersih) selepas 16 minggu, berbanding 14.3% pesakit plasebo.
 • Jadual untuk melaporkan data utama dari dua kajian Fasa 2 pada separuh kedua 2024: pembacaan data interim utama dari FAST-AA, kajian Fasa 2a, konsep bukti bagi farudodstat dalam kebotakan areata dijangka pada suku ketiga 2024, dan data utama dari set data TREK-DX lengkap dijangka menjelang akhir 2024.

(SeaPRwire) –   SAN MATEO, California dan SINGAPURA, 9 Mei 2024 — ASLAN Pharmaceuticals (Nasdaq: ASLN), syarikat biofarmaseutikal klinikal fasa pertengahan yang memberi tumpuan kepada imunologi untuk membangunkan rawatan inovatif bagi mengubah kehidupan pesakit, hari ini mengumumkan keputusan kewangan bagi suku tahun berakhir 31 Mac 2024, dan memberi kemaskini mengenai aktiviti korporat terkini.

“Data keberkesanan yang belum pernah terdapat dari analisis interim kajian TREK-DX terhadap eblasakimab pada pesakit AD yang tidak memberi respon kepada dupilumab yang diumumkan pada bulan April merupakan pencapaian hebat bagi ASLAN. Kebanyakan daripada 22 pesakit yang dirawat dengan eblasakimab mencapai EASI-90 dan skor vIGA 0 atau 1 selepas hanya 16 minggu rawatan – angka-angka yang tidak pernah dilihat dalam kajian biologik AD lain. Data ini memberi kami keyakinan yang kukuh terhadap potensi eblasakimab untuk menjadi rawatan jenis terbaik bagi pesakit AD walaupun selepas mereka tidak memberi respon kepada dupilumab, populasi pesakit yang signifikan dan kurang terlayani dengan pilihan rawatan selamat dan jangka panjang yang terhad,” kata Dr Carl Firth, Ketua Pegawai Eksekutif ASLAN Pharmaceuticals. “Perbincangan dengan pembekal potensi mengenai eblasakimab sedang berjalan dengan baik dan kami menantikan pembacaan data klinikal utama akan datang dari FAST-AA, kajian Fasa 2a, konsep bukti bagi farudodstat dalam kebotakan areata, dan TREK-DX pada separuh kedua 2024.”

Pembangunan klinikal terkini pada suku pertama 2024

 • Pada Februari 2024, menerima pendapat positif dari Pejabat Paten Eropah (EPO) berkenaan permohonan paten jenis komposisi bagi farudodstat. EPO bertindak sebagai Pemeriksa Antarabangsa berkenaan permohonan paten polimorf bagi farudodstat, yang jika diluluskan dalam peringkat kebangsaan, akan memanjangkan perlindungan paten berkesan bagi farudodstat sehingga sekurang-kurangnya 2043.
 • Pada Mac 2024, mengumumkan data terjemahan yang positif dari kajian muka-dengan-muka eblasakimab berbanding dupilumab dalam model tisu manusia bagi COPD. Dalam kajian itu, eblasakimab berprestasi lebih baik berbanding dupilumab dalam meningkatkan fungsi saluran udara dan meningkatkan bronkodilatasi pada kepekatan yang sama, memberi sokongan lanjut bagi potensi eblasakimab sebagai terapi biologik bagi COPD.
 • Pada April 2024, mengumumkan keputusan interim positif dari kajian Fasa 2 eblasakimab pada pesakit AD dewasa sederhana hingga teruk yang sebelum ini dirawat dengan dupilumab, TREK-DX. Pembacaan interim 22 pesakit menunjukkan data keberkesanan yang belum pernah terdapat berbanding kajian AD sebelum ini menggunakan biologik. Titik akhir utama, yang merupakan peratusan perubahan dalam Indeks Kekeruhan Kawasan Eksem (Eczema Area Severity Index, EASI) dari asas hingga Minggu 16, adalah signifikan secara statistik apabila dibandingkan dengan plasebo (p=0.0059), walaupun analisis interim tidak berdaya saing untuk kepentingan statistik disebabkan saiz sampel. 73.3% (11/15) pesakit yang dirawat dengan eblasakimab mencapai pengurangan sekurang-kurangnya 75% dalam skor EASI (EASI-75) berbanding 14.3% (1/7) plasebo (p=0.0431). Daripada enam pesakit yang dirawat dengan eblasakimab yang sebelum ini tidak memberi respon kepada dupilumab, 66.7% mencapai EASI-90 dan skor vIGA 0 atau 1 selepas 16 minggu. Eblasakimab menghasilkan kerenah dan kelegaan yang cepat dan bermakna berbanding plasebo.
 • Pada April, abstrak mengenai data terjemahan positif mengenai eblasakimab dalam COPD diterima untuk pos terkemudian yang akan dibentangkan pada 20 Mei 2024 di Persidangan Antarabangsa Persatuan Paru-Paru Amerika (American Thoracic Society, ATS). Butiran tambahan dari abstrak pos terkemudian akan dikongsi selepas pembentangan di persidangan.
 • Pada Mei 2024, ASLAN mengumumkan pengembangan kerjasama dengan Zenyaku untuk mengkaji biologi di sebalik kesan berbeza eblasakimab ke atas pesakit AD, berbanding biologik lain, dupilumab dan lebrikizumab. Penemuan itu mungkin memberi wawasan lanjut kepada data klinikal terkini yang menunjukkan sesetengah pesakit AD mungkin memberi respon kepada eblasakimab walaupun selepas tidak memberi respon kepada dupilumab. Bahagian pertama kerjasama akan memberi tumpuan kepada biologi reseptor dan kinetik untuk menyiasat asas sel dan molekul potensi eblasakimab untuk membezakan dan kerja itu akan dibiayai oleh Zenyaku.
 • Pada Mei 2024, ASLAN menganjurkan acara pakar pendapat utama (KOL) maya, “Pilihan Rawatan bagi Pesakit Atopic Dermatitis yang Tidak Memberi Respon kepada Dupilumab: Meneliti Potensi Eblasakimab dalam Pasaran Baru Besar Ini. Acara itu menampilkan perbincangan dengan Lisa Beck, MD dari Universiti Rochester, Peter Lio, MD dari Universiti Northwestern, dan Raj Chovatiya, MD, PhD dari Sekolah Perubatan Chicago Medical School Rosalind Franklin, yang dikendalikan oleh Seth Orlow, MD, PhD dari Universiti New York, mengenai keputusan interim positif dari kajian TREK-DX terhadap eblasakimab dan pilihan rawatan yang terhad sekarang bagi pesakit yang tidak memberi respon kepada dupilumab. Rakaman acara itu boleh didapati .
 • Pada Mei 2024, ASLAN memaparkan data baharu mengenai titik akhir sekunder yang dinilai penyiasat dan dilaporkan pesakit dari analisis interim kajian TREK-DX. Kadar penamatan lebih rendah bagi pesakit yang dirawat dengan eblasakimab (13%, 2/15) berbanding mereka yang menerima plasebo (43%, 3/7). Corak masa bagi titik akhir sekunder menunjukkan permulaan kesan yang cepat bagi pesakit yang dirawat dengan eblasakimab, dengan lebih separuh pesakit mencapai EASI-75 pada Minggu 6 (8/15) dan 73% (11/15) mencapai EASI-75 pada Minggu 16. Penilaian penyiasat ini disokong lagi oleh skor kerenah dilaporkan pesakit, yang menunjukkan pengurangan kerenah yang cepat, dengan pemisahan jelas dilihat awal pada Minggu 2. Plot air terjun respons individu pesakit menunjukkan peningkatan jelas dan konsisten pada hampir kesemua pesakit yang dirawat dengan eblasakimab berbanding plasebo. Pesakit dengan sejarah tidak memberi respon terdahulu kepada dupilumab menunjukkan peratusan purata perubahan dalam EASI pada Minggu 16 ialah pengurangan 91% (n=6). Data utama tidak terbuka dari set data lengkap dijangka menjelang akhir 2024.

Pembangunan korporat terkini pada suku pertama dan baru-baru ini

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

 • Pada Mac 2024, selaras dengan menilai potensi penggunaan eblasakimab sebagai terapi untuk merawat COPD, ASLAN melantik pakar paru-paru Dr Ramaswamy Krishnan, MS MPhil PhD, Profesor Kerja Raya dalam Perubatan Kecemasan, Sekolah Perubatan Harvard, dan Dr Reynold Panettieri, Jr, MD, Naib Canselor, Perubatan Terjemahan dan Sains, Universiti Rutgers ke Lembaga Penasihat Sains ASLAN.
 • Pada Mac 2024, ASLAN melengkapkan penawaran saham didaftarkan sebanyak $5.0 juta untuk pembelian dan jualan 5,000,000 Saham Biasa Amerika (“ADS”), setiap ADS mewakili dua puluh lima (25) saham biasa, pada harga tawaran $1.00 setiap ADS. Di addit