Andes, HiRain, dan HPMicro Bersama-sama Membina Ekosistem Perisian AUTOSAR RISC-V

(SeaPRwire) –   Hsinchu, Taiwan, Mei 15, 2024 — Andes, HiRain, dan HPMicro secara bersama mengumumkan bahawa ketiga-tiga pihak akan bekerjasama untuk menggabungkan siri pemprosesor RISC-V AndesCoreTM, barisan penuh produk HPMicro HPM6200, dan penyelesaian pelantar perisian Sistem Pengendalian Kenderaan HiRain untuk bersama-sama membina ekosistem RISC-V dalam bidang elektronik automotif. Dalam kerjasama ini, produk AUTOSAR HiRain iaitu INTEWORK-EAS akan disesuaikan dengan barisan penuh produk HPM6200, menyokong penyesuaian perisian MCAL dan pengintegrasian kejuruteraan untuk penyelesaian AUTOSAR HPMicro. HiRain kini merupakan salah satu pembekal perisian AUTOSAR utama yang mempunyai pengalaman menyokong beberapa cip RISC-V kelas automotif. HiRain telah menjadi pemain aktif dalam membolehkan ekosistem AUTOSAR RISC-V.

Barisan produk HPM6200 mempunyai 12 model produk, dengan memuatkan pemprosesor RISC-V AndesCoreTM D45 tunggal atau ganda terbina dalam. Siri produk ini mempunyai ciri-ciri prestasi dan masa nyata yang tinggi, dan bidang aplikasinya termasuk tenaga baharu, penyimpanan tenaga, automasi perindustrian, kenderaan listrik, dan sebagainya. Melalui kerjasama ini, produk cip HPMicro akan menyasarkan pelbagai skenario aplikasi elektronik automotif dengan fungsi dan perkhidmatan yang lebih lengkap, meningkatkan keselarasan teknologi RISC-V dalam bidang elektronik automotif. Pada masa hadapan, HiRain dan HPMicro akan terus bekerjasama dan terus menyediakan penyelesaian pelantar perisian AUTOSAR untuk produk baharu.

INTEWORK-EAS ialah produk perisian yang dibangunkan secara bebas oleh HiRain yang mematuhi piawaian AUTOSAR. Ia mempunyai rantaian alat AUTOSAR yang lengkap dan boleh berpadu dengan pelbagai format data terkemuka dalam industri seperti DBC, LDF, PDX, ODX, ARXML dan sebagainya. Ia menyokong pengintegrasian licin dengan rantaian MCAL pihak ketiga. Penyelesaian ini merangkumi semua aspek perisian terbenam standard, rantaian alat AUTOSAR, perkhidmatan pengintegrasian dan latihan, bertujuan untuk menyediakan pembekal dan OEM dengan pelantar AUTOSAR yang stabil, boleh dipercayai, mudah dan senang digunakan. HiRain memberi tumpuan yang besar kepada pembinaan penyelesaian perisian dan perkakasan yang bersepadu. Siri produk INTEWORK-EAS telah banyak diproduksi secara meluas dan disahkan pada platform SoC terkemuka antarabangsa, dan HiRain terus memperdalam kerjasamanya dengan syarikat cip untuk bekerjasama menyediakan lebih banyak penyelesaian perisian dan perkakasan bersepadu ke pasaran automotif.

HPMicro HPM6200 telah menggunakan teras D45, yang mempunyai rekabentuk superskalarnya dua isu dalam lapan peringkat, dengan frekuensi utama 600 MHz dan prestasi melebihi 3390 CoreMark dan 1710 DMIPS, serentak menyokong unit pecahan tunggal/ganda IEEE754-komplian (FPU) dan arahan RISC-V P (draf) (DSP/SIMD). Teras D45 juga mempunyai subsistem ingatan yang boleh menyokong ingatan dan ingatan tempatan boleh konfigurasi untuk meningkatkan prestasi perisian untuk siri SoC HPM6200. Berkenaan pasaran aplikasi, teras D45 sangat sesuai untuk aplikasi terbenam yang mempunyai keperluan khusus untuk masa tindak balas cepat dan ketepatan aritmetik yang tinggi.

Selain pemprosesor CPU RISC-V berkuasa tinggi, produk HPM6200 juga mengintegrasikan siri periferal prestasi tinggi dan storan luaran. Selanjutnya, siri HPM6200 juga menyediakan sistem kawalan PWM yang dipertingkat dan array logik boleh program untuk penjanaan isyarat kompleks. Dengan mengintegrasikan enjin pecutan AES-128/256, SHA-1/256 dan pengurus kunci perisian, HPM6200 boleh menyokong pengesahan tandatangan perisian dan perkakasan, pembukaan selamat dan pelaksanaan terenkripsi untuk mencegah penggantian kod haram, gangguan atau salinan, selanjutnya meningkatkan keselamatan.

Jimmy Zhang, ketua sektor perisian terbenam HiRain, berkata: “Kami sangat gembira bekerjasama dengan Andes dan HPMicro. Ketiga-tiga pihak bersama-sama mencipta penyelesaian perisian dan perkakasan bersepadu berdasarkan RISC-V untuk menyasarkan pasaran automotif yang berkembang pesat. Pada zaman iterasi cip yang cepat ini, penting untuk memanfaatkan sepenuhnya middleware AUTOSAR. Kami mempunyai keupayaan yang kuat dalam menyokong platform perkakasan baharu dan kerjasama ini sekali lagi akan membuktikan ini. Pada masa hadapan, kami berharap dapat bekerjasama dengan lebih ramai rakan kongsi untuk menyediakan penyelesaian bersepadu dan mempromosikannya ke industri automotif.”

Jintao Zeng, CEO HPMicro, berkata: “Pemprosesor D45 boleh menyediakan prestasi tinggi dan latensi rendah untuk siri produk MCU HPMicro yang memerlukan pengkomputan masa nyata ultra-tinggi. Prestasi CPU adalah cemerlang dan dalam beberapa persekitaran ujian ia boleh mengatasi produk pesaing. Sokongan teknikal Andes membantu kami dengan cepat dan berjaya menyiapkan HPM6000 siri. Kedua-dua pasukan mempunyai kerjasama yang rapat dan cekap.” “Bagi HPMicro, kerjasama AUTOSAR ini dengan HiRain bermakna produk HPMicro telah mendapat pengiktirafan meluas di industri, dan boleh memacu penggunaan produk pengawal mikro berprestasi tinggi dengan teras RISC-V Andes ke bidang kenderaan listrik baharu.”

Dr. Charlie Su, Presiden dan CTO Andes Technology, berkata: “Teras D45 dan SoC HPMicro HPM6200 menyediakan pemaju dengan pelantar perkakasan yang berpelbagai, membolehkan pelanggan merekabentuk perisian dengan prestasi yang lebih tinggi dan lebih banyak ciri-ciri. Kerjasama dengan HiRain dan HPMicro telah menetapkan contoh yang baik bagi industri untuk mengambil MCU RISC-V ke aplikasi automotif yang lebih meluas. Kami berharap untuk menyertai lebih banyak kerjasama serupa pada masa hadapan untuk bersama-sama mempromosikan produk hebat ke industri elektronik automotif.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.