Andes dan MachineWare bekerjasama dalam pembangunan perisian RISC-V awal untuk AndesCoreTM AX45MPV

(SeaPRwire) –   Aachen, Jerman dan Hsinchu, Taiwan, 27 Februari 2024 — MachineWare GmbH dan Andes Technology (TWSE:6533), pembekal utama terkemuka prosesor inti RISC-V 32/64-bit berprestasi tinggi dan berdaya rendah serta ahli Premier Pengasas RISC-V Antarabangsa mengumumkan bab baharu yang menarik dalam kolaborasi mereka, ditandai dengan perkongsian strategik. Perikatan sinergi ini bertujuan untuk AndesCoreTM AX45MPV yang canggih, pemproses vektor berbilang teras RISC-V yang diubahsuai untuk mempercepatkan beban kerja AI dan aplikasi tahap. Dalam usaha bersama ini, MachineWare memberikan sokongannya dengan mengintegrasikan AX45MPV ke dalam penyelesaian simulasi prestasi tinggi mereka SIM-V dengan lancar. Integrasi ini bernilai tinggi bagi pembangun perisian, membolehkan mereka menangani beban kerja berkaitan Linux dan tatarajah AI yang rumit dengan cekap. Hasilnya adalah platform yang mengoptimumkan pembangunan, pengujian dan pengesahan perisian jauh sebelum prototaip fizikal muncul dari proses pengilangan. Perkongsian ini menekankan komitmen bersama MachineWare dan Andes Technology untuk memacu teknologi pemprosesan.

Mengenalkan SIM-V, tawaran dari MachineWare yang bernilai tinggi bagi pembangun dalam landskap RISC-V. Dengan SIM-V, pembangun mendapat kuasa untuk menguji dan mengesahkan sistem dan aplikasi perisian berdasarkan RISC-V mereka dengan teliti sebelum prototaip pertama kembali dari fabrikasi. Pada intinya, SIM-V menyediakan Simulator Arahan Set (ISS) yang cepat menyokong semua pembaharuan piawaian RISC-V. Salah satu kekuatan ketara SIM-V adalah kebolehkustomisasiannya yang ramah pengguna. Melalui SDK pelengkapan mudah, pembangun boleh dengan cepat mengintegrasikan arahan, daftar dan unsur lain ke dalam simulator untuk mendapat maklum balas serta-merta tentang pilihan rekabentuk mereka. Apa yang membuat SIM-V benar-benar istimewa adalah integrasinya dengan SystemC TLM-2.0. Kombinasi unik ini memberdayakan pengguna untuk dengan licin memasukkan model IP mereka ke dalam persekitaran simulasi sistem penuh, meningkatkan kebolehgunaan platform.

AndesCoreTM AX45MPV adalah pemproses vektor RISC-V 64-bit 8-tahap dua isu berbilang teras. Ia memasukkan pembaharuan RISC-V GCBP* (*P adalah versi draf) dan menyokong SMP Linux dengan MMU (Unit Pengurusan Ingatan) dan sehingga 48-bit alamat maya. Selain itu, ia boleh dikonfigurasi sehingga lapan teras dengan pengurus kekoherenan kaca dan sehingga 8MB ingatan kaca bersama L2. Unit Pemprosesan Vektor (VPU) AX45MPV melaksanakan versi 1.0 Pembaharuan Vektor RISC-V (RVV). Ia menyokong konfigurasi sehingga 1024-bit lebar vektor (VLEN) dan lebar jalur data (DLEN). AX45MPV sangat sesuai untuk pengiraan melibatkan array data besar seperti penglihatan komputer, pemprosesan isyarat digital, pemprosesan imej, pembelajaran mesin/dalam dan pengkomputeran saintifik.

“Kami gembira untuk bergabung tenaga dengan Andes bagi menyokong pemproses AX45MPV dalam SIM-V,” kata Lukas Jünger, Pengarah Urusan MachineWare. “Pengintegrasian model AX45MPV membolehkan pelanggan bersama kami membangunkan tatarajah perisian Linux dan AI RISC-V serta mengesahkan fungsinya dalam masa beberapa minit. Ini akan menghapuskan kesilapan dan meningkatkan kualiti perisian serentak mempercepatkan proses pembangunan secara keseluruhannya.”

“Kolaborasi Andes dengan MachineWare selari dengan usaha berterusan kami untuk memperluas ekosistem RISC-V bagi penggunaan mudah alat simulasi prestasi tinggi,” kata Samuel Chiang, pengarah pemasaran Andes Technology. “Kami gembira untuk bersama-sama dengan MachineWare untuk memacu perkembangan ekosistem RISC-V. Dan kami percaya bahawa susunan arahan RISC-V akan meningkatkan inovasi dan berpotensi mengubah pasaran AI.”

Tentang MachineWare GmbH

Diasaskan pada 2022 di Aachen, Jerman, MachineWare memanfaatkan dekad pengalaman dalam simulasi tahap sistem dan alat simulasi prestasi tinggi. Lawati https://www.machineware.de/ untuk maklumat lanjut.

Tentang Andes Technology

Dalam perniagaan selama sembilan belas tahun dan Ahli Premier Pengasas RISC-V Antarabangsa, Andes adalah syarikat awam tersenarai (; ; ) dan pembekal utama penyelesaian inti pemproses terbenam berprestasi tinggi/daya rendah 32/64-bit. Famili pemproses V5 RISC-Vnya merangkumi dari teras 32-bit kecil hingga pemproses Out-of-Order 64-bit canggih dengan DSP, FPU, Vektor, Linux, super skalar, automotif dan/atau kebolehan teras tunggal/banyak. Menjelang akhir 2023, jumlah isi padu SoC Andes-EmbeddedTM telah melepasi 14 bilion. Untuk maklumat lanjut, sila lawati . Ikuti Andes di , , dan !

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

HUBUNGI: Hsiao-Ling Lin
Pengurus Marcom,
Andes Technology Corp.
hllin@andestech.com