Adagene Melantik Heinz-Josef Lenz, M.D., FACP ke Lembaga Penasihat Saintifik dan Strategik

(SeaPRwire) –   – Pakar onkologi global membawa pandangan mendalam dalam kanser kolon dan peranan terapi CTLA-4 sebagai asas untuk kombinasi imunoterapi –

SAN DIEGO dan SUZHOU, China, 7 Mac 2024 — Adagene Inc. (“Adagene”) (Nasdaq: ADAG), syarikat yang mentransformasi penemuan dan pembangunan rawatan antibodi berasaskan, hari ini mengumumkan pelantikan Heinz-Josef Lenz, M.D., FACP, kepada Lembaga Penasihat Saintifik dan Strategiknya (SAB).

Dr. Lenz ialah Penolong Pengarah untuk Penyelidikan Klinikal dan Pemimpin Bersama Program Sains Translational di Pusat Kanser Norris Komprehensif USC, sebahagian daripada Perubatan Keck USC dan Pengarah Bersama Pusat Pembangunan Ubat Kanser USC Norris. Beliau juga Profesor Perubatan dan Pencegahan dan J Terrence Lanni Kerusi untuk Penyelidikan Kanser dalam Bahagian Onkologi Perubatan dengan Sekolah Perubatan Keck USC.

“Kanser kolon mikrosatelit stabil (MSS) kekal salah satu tumor sejuk di mana imunoterapi berkesan masih belum kelihatan dan saya percaya terapi anti-CTLA-4 harus menjadi sebahagian daripada penyelesaian,” kata Dr. Lenz. “Dengan membolehkan deplesi Treg intratumoral melalui CTLA-4, ADG126 (muzastotug) anti-CTLA-4 yang disamarkan oleh Adagene dalam kombinasi dengan pembrolizumab telah menunjukkan keputusan yang menggalakkan dalam fasa 2 perluasan dos dalam MSS CRC. Profil keselamatan ADG126 membenarkan dos yang lebih tinggi, lebih kerap dan ulangan anti-CTLA-4 dalam kombinasi dengan rawatan anti-PD-1, dan berpotensi untuk meningkatkan faedah kelangsungan hidup jangka panjang yang signifikan untuk pesakit dengan keperluan perubatan tidak terpenuhi yang serius.”

Seorang penyelidik aktif, makmal Dr. Lenz yang dibiayai oleh Institut Kanser Kebangsaan sedang membangunkan agen baharu dalam model praklinikalnya dalam kanser GI. Sebagai penyelidik klinikal dan saintis translational yang transformasional, Dr. Lenz merupakan orang pertama yang memimpin ujian rawak prospektif fasa II menggunakan ekspresi gen dari spesimen FFPE. Beliau juga mencari lokasi primer tumor kanser kolon (CRC) sebagai penanda ramalan dan prognosis bebas, kini dalam garis panduan NCCN. Dr. Lenz mempercepatkan penyelidikan klinikal dan translational dan memberikan latihan dan pemandu dalam reka bentuk dan pelaksanaan ujian yang dibiayai penyelidik.

Dr. Lenz memperoleh ijazah MD beliau di Universiti Johannes Gutenberg di Mainz, Jerman. Pada 1991, beliau menyempurnakan latihan intern, residensi dan fellowship beliau di Universiti Eberhardt Karls di Tübingen, Jerman. Beliau memperoleh latihan fellowship khas di Universiti Wien (Austria), Universiti George Washington dan Sekolah Perubatan Harvard. Beliau telah menerbitkan lebih daripada 570 manuskrip peer reviewed dengan indeks h 113.

“Kami berkongsi pandangan Dr. Lenz bahawa terapi anti-CTLA-4 adalah penyelesaian penting untuk membawa imunoterapi kepada pesakit kanser dengan tumor sejuk seperti MSS CRC,” kata Peter Luo, Ph.D., Pengerusi, CEO dan Presiden R&D Adagene. “Pandangan dalam dan pengalaman klinikalnya sebagai pakar terkemuka dalam kanser kolon adalah sangat penting ketika kami membangunkan ADG126 SAFEbody® kami untuk pesakit di seluruh dunia.”

Untuk maklumat lanjut mengenai ahli Lembaga Penasihat Saintifik dan Strategik Adagene, lawati:

Mengenai Adagene
Adagene Inc. (Nasdaq: ADAG) adalah syarikat bioteknologi berasaskan platform yang komited untuk mentransformasi penemuan dan pembangunan rawatan imunoterapi berasaskan antibodi baharu untuk kanser. Adagene menggabungkan biologi komputasi dan kecerdasan buatan untuk mereka bentuk antibodi baharu yang menangani keperluan pesakit global yang belum terpenuhi. Syarikat ini telah membentuk kolaborasi strategik global yang terkemuka yang memanfaatkan teknologi penyamaran kecerdasan SAFEbody® dalam pelbagai pendekatan di barisan hadapan sains.

Dengan dikuasakan platform Dynamic Precision Library (DPL) yang unik, terdiri daripada teknologi NEObodyTM, SAFEbody dan POWERbodyTM, portfolio Adagene yang sangat berbeza menampilkan program imunoterapi baharu yang menarik. Teknologi SAFEbody Adagene direka untuk menangani cabaran keselamatan dan ketoleranan yang berkaitan dengan banyak rawatan antibodi dengan menggunakan teknologi penyamaran kecerdasan untuk melindungi domain pengikatan rawatan biologi itu. Melalui aktivasi dalam mikropersekitaran tumor, ini membolehkan sasaran khusus antibodi dalam mikropersekitaran tumor, seraya meminimumkan toksisiti sasaran pada tumor di dalam tisu sihat.

Program klinikal teras Adagene, ADG126 (muzastotug), adalah SAFEbody anti-CTLA-4 yang disamarkan yang menyasarkan epitop unik CTLA-4 dalam sel T reg (TREG) dalam mikropersekitaran tumor. ADG126 kini dalam kajian klinikal fasa 1b/2 dalam kombinasi dengan rawatan anti-PD-1, terutamanya terfokus pada Kanser Kolon Mikrosatelit Stabil Bermetastasis (MSS CRC). Disahkan oleh penyelidikan klinikal berterusan, platform SAFEbody boleh digunakan untuk pelbagai modaliti terapi berasaskan antibodi, termasuk antibodi yang diperkuat Fc, konjugat antibodi-ubat dan pengikat sel T bi/multispesifik.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati: . Ikuti Adagene di , dan .

SAFEbody® ialah tanda dagangan berdaftar di Amerika Syarikat, China, Australia, Jepun, Singapura, dan Kesatuan Eropah.

Kenyataan Selamat

Kenyataan media ini mengandungi kenyataan pandangan ke hadapan, termasuk kenyataan mengenai implikasi berpotensi data klinikal bagi pesakit, dan kemajuan Adagene, dan aktiviti klinikal, pembangunan klinikal, tanda-tanda peraturan, dan komersialisasi calon agennya. Keputusan sebenar mungkin berbeza secara material daripada yang dinyatakan dalam kenyataan pandangan ke hadapan disebabkan pelbagai faktor penting termasuk tetapi tidak terhad kepada keupayaan Adagene untuk menunjukkan keselamatan dan kesan agen ubatnya; keputusan klinikal bagi agen ubatnya, yang mungkin tidak menyokong pembangunan lanjut atau kelulusan peraturan; kandungan dan masa keputusan dibuat oleh pihak berkuasa peraturan yang berkaitan dengan kelulusan peraturan calon agen Adagene; keupayaan Adagene untuk mencapai kejayaan komersial bagi agen ubatnya, jika diluluskan; keupayaan Adagene untuk memperoleh dan mengekalkan perlindungan harta intelek bagi teknologi dan ubatnya; bergantung pada pihak ketiga untuk menjalankan pembangunan ubat, pembuatan dan perkhidmatan lain; sejarah operasi terhad Adagene dan keupayaan Adagene untuk memperoleh pembiayaan tambahan bagi operasi dan menyempurnakan pembangunan dan komersialisasi agen ubatnya; keupayaan Adagene untuk menandatangani perjanjian kolaborasi tambahan di luar rakan kongsi strategik dan kolaborasi sedia ada, dan impak wabak COVID-19 ke atas pembangunan klinikal, komersial dan operasi lain Adagene, serta risiko yang dibincangkan dengan lebih terperinci dalam bahagian “Faktor Risiko” dalam penyataan Adagene dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat. Semua kenyataan pandangan ke hadapan berdasarkan maklumat yang tersedia pada masa kini kepada Adagene, dan Adagene tidak menanggung sebarang kewajipan untuk mengemaskini atau meninjau semula sebarang kenyataan pandangan ke hadapan secara awam, sama ada disebabkan maklumat baru, peristiwa masa depan atau lain-lain, kecuali yang mungkin diperlukan oleh undang-undang.

Hubungan Pelabur & Media

Ami Knoefler
650-739-9952

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.