Xunlei Announces Unaudited Financial Results for the Third Quarter Ended September 30, 2023

(SeaPRwire) –   SHENZHEN, China, Nov. 14, 2023 — Xunlei Limited (“Xunlei” atau “Syarikat”) (NASDAQ: XNET), pemain terkemuka dalam perkongsian pengkomputeran awan dan teknologi blockchain di China, hari ini mengumumkan keputusan kewangan tidak diaudit bagi suku ketiga berakhir 30 September 2023.

Tajuk-tajuk Kewangan Suku Ketiga 2023:

  • Jumlah pendapatan adalah AS$84.2 juta, menurun 4.6% berbanding setahun lalu.
  • Pendapatan pengkomputeran awan adalah AS$29.5 juta, meningkat 1.4% berbanding setahun lalu.
  • Pendapatan langganan adalah AS$28.7 juta, meningkat 15.2% berbanding setahun lalu.
  • Pendapatan siaran langsung dan perkhidmatan nilai tambah internet lain (“Siaran langsung dan perkhidmatan nilai tambah internet lain”) adalah AS$26.0 juta, menurun 24.1% berbanding setahun lalu.
  • Keuntungan kasar adalah AS$37.5 juta, meningkat 6.6% berbanding setahun lalu dan margin keuntungan kasar adalah 44.6% dalam suku ketiga 2023, berbanding 39.9% dalam tempoh yang sama pada 2022.
  • Pendapatan bersih adalah AS$4.4 juta dalam suku ketiga 2023, berbanding AS$8.3 juta dalam tempoh yang sama pada 2022.
  • Pendapatan bersih tidak mengikut GAAP adalah AS$5.5 juta dalam suku ketiga 2023, berbanding AS$9.0 juta dalam tempoh yang sama pada 2022.
  • Pendapatan setiap saham pencairan adalah kira-kira AS$0.07 dalam suku ketiga 2023, berbanding AS$0.12 setiap saham pencairan pada 2022.

“Kami melepasi jangkaan pendapatan suku ketiga walaupun menerima cabaran dalam persekitaran operasi dan latar belakang makroekonomi yang tidak menentu. Keputusan ini mencerminkan usaha kami untuk mengurangkan impak penyesuaian perniagaan dan komitmen kami untuk terus meningkatkan operasi sedia ada, di mana lain-lain barisan perniagaan utama terus menunjukkan momentum pertumbuhan tahun ke tahun. Khususnya, asas pelanggan kami pulih ke tahap hampir rekod tinggi dalam suku ketiga, dipacu oleh usaha peningkatan pengguna kami yang lebih tinggi,” kata Jinbo Li, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Xunlei.

“Memandang ke hadapan, kami akan terus mengekalkan dan memperkukuh kapasiti kewangan kami sambil mengawasi dengan rapat trend industri dan permintaan pengguna dan mengambil strategi yang sesuai. Objektif kami adalah untuk mengenal pasti peluang pertumbuhan yang selari dengan kepakaran teras kami dan mencipta nilai yang berkekalan kepada pemegang saham kami. Sebagai syarikat internet bersejarah 20 tahun, Xunlei sentiasa mengikuti nilai terasnya dalam setiap tindakan dan keputusan diambil, menunjukkan komitmennya untuk menyampaikan produk dan perkhidmatan terkini dan selamat kepada pelanggannya.”

Keputusan Kewangan Suku Ketiga 2023

Jumlah Pendapatan

Jumlah pendapatan adalah AS$84.2 juta, menunjukkan penurunan 4.6% berbanding setahun lalu. Penurunan dalam jumlah pendapatan terutamanya disebabkan pendapatan yang dikurangkan daripada perkhidmatan siaran langsung domestik kerana kami telah mengurangkan skop operasi tertentu sejak Jun tahun ini.

Pendapatan daripada pengkomputeran awan adalah AS$29.5 juta, menunjukkan peningkatan 1.4% berbanding setahun lalu. Peningkatan dalam pendapatan pengkomputeran awan terutamanya disebabkan oleh peningkatan jualan peranti pengkomputeran awan generasi baharu.

Pendapatan daripada langganan adalah AS$28.7 juta, menunjukkan peningkatan 15.2% berbanding setahun lalu. Peningkatan dalam pendapatan langganan terutamanya disebabkan oleh purata pendapatan setiap pelanggan dan bilangan pelanggan yang lebih tinggi hasil usaha berterusan kami dalam pembelian pengguna dan peningkatan produk. Bilangan pelanggan adalah 5.02 juta pada 30 September 2023, berbanding 4.37 juta pada 30 September 2022. Purata pendapatan setiap pelanggan bagi suku ketiga 2023 adalah RMB39.9, berbanding RMB39.1 dalam tempoh yang sama pada 2022. Purata pendapatan setiap pelanggan lebih tinggi terutamanya disebabkan oleh peningkatan berterusan dalam peratusan pengguna yang memilih keahlian premium kami.

Pendapatan daripada siaran langsung dan perkhidmatan nilai tambah internet lain adalah AS$26.0 juta, menunjukkan penurunan 24.1% berbanding setahun lalu. Penurunan pendapatan siaran langsung terutamanya disebabkan oleh pengurangan operasi siaran langsung audio domestik kami. Sementara itu, pendapatan perkhidmatan nilai tambah internet lain meningkat berbanding tempoh yang sama pada 2022.

Kos Pendapatan

Kos pendapatan adalah AS$46.4 juta, mewakili 55.1% daripada jumlah pendapatan kami, berbanding AS$52.8 juta atau 59.9% daripada jumlah pendapatan dalam tempoh yang sama pada 2022. Penurunan kos pendapatan terutamanya disebabkan penurunan kos perkongsian pendapatan siaran langsung, yang konsisten dengan penurunan pendapatan siaran langsung.

Kos jalur lebar, yang termasuk dalam kos pendapatan, adalah AS$28.1 juta, mewakili 33.4% daripada jumlah pendapatan kami, berbanding AS$25.3 juta atau 28.6% daripada jumlah pendapatan dalam tempoh yang sama pada 2022. Peningkatan dalam kos jalur lebar terutamanya disebabkan oleh peningkatan penggunaan jalur lebar yang dipacu oleh perkembangan perniagaan langganan dan pengkomputeran awan kami.

Kos pendapatan yang tinggal terutamanya terdiri daripada kos berkaitan dengan perkongsian pendapatan perniagaan siaran langsung kami, bayaran fi pengendalian dan peranti perkakasan pengkomputeran awan.

Keuntungan Kasar dan Margin Keuntungan Kasar

Keuntungan kasar bagi suku ketiga 2023 adalah AS$37.5 juta, menunjukkan peningkatan 6.6% berbanding tempoh yang sama pada 2022. Margin keuntungan kasar adalah 44.6% dalam suku ketiga 2023, berbanding 39.9% dalam tempoh yang sama pada 2022. Peningkatan dalam keuntungan kasar dan margin keuntungan kasar terutamanya disebabkan oleh peratusan pendapatan daripada perniagaan langganan yang lebih tinggi, yang mempunyai margin keuntungan kasar yang lebih tinggi, serta peratusan pendapatan daripada perniagaan siaran langsung domestik yang telah dikurangkan, yang mempunyai margin keuntungan kasar yang lebih rendah.

Perbelanjaan Penyelidikan dan Pembangunan

Perbelanjaan penyelidikan dan pembangunan bagi suku ketiga 2023 adalah AS$19.5 juta, mewakili 23.1% daripada jumlah pendapatan kami, berbanding AS$16.2 juta atau 18.3% daripada jumlah pendapatan kami dalam tempoh yang sama pada 2022. Peningkatan terutamanya disebabkan oleh peningkatan kos buruh yang ditanggung semasa suku ini.

Perbelanjaan Pemasaran dan Penjualan

Perbelanjaan pemasaran dan penjualan bagi suku ketiga 2023 adalah AS$9.5 juta, mewakili 11.3% daripada jumlah pendapatan kami, berbanding AS$5.8 juta atau 6.6% daripada jumlah pendapatan kami dalam tempoh yang sama pada 2022. Peningkatan terutamanya disebabkan oleh aktiviti pemasaran yang lebih tinggi dilaksanakan untuk pembelian pengguna.

Perbelanjaan Pentadbiran dan Am

Perbelanjaan pentadbiran dan am bagi suku ketiga 2023 adalah AS$11.1 juta, mewakili 13.2% daripada jumlah pendapatan kami, berbanding AS$8.2 juta atau 9.3% daripada jumlah pendapatan kami dalam tempoh yang sama pada 2022. Peningkatan terutamanya disebabkan oleh peningkatan penyusutan sekali guna bagi pelayan dan peralatan rangkaian, penyusutan bangunan ibu pejabat Xunlei dan pampasan berasaskan saham yang ditanggung semasa suku ini.

Kerugian/Pendapatan Operasi

Kerugian operasi adalah AS$2.5 juta, berbanding pendapatan operasi AS$5.1 juta dalam tempoh yang sama pada 2022. Penurunan terutamanya disebabkan oleh peningkatan perbelanjaan operasi yang ditanggung dalam suku ketiga 2023 berbanding tempoh yang sama pada 2022.

Pendapatan Lain, Bersih

Pendapatan lain, bersih adalah AS$7.3 juta, berbanding AS$4.7 juta dalam tempoh yang sama pada 2022. Peningkatan terutamanya disebabkan oleh pembalikan tertentu hutang berkaitan perniagaan yang telah dilupuskan sebelum ini dengan kemungkinan pembayaran yang rendah, sebahagiannya diimbangi oleh penurunan keuntungan pertukaran asing bersih berbanding tempoh yang sama pada 2022.

Pendapatan Bersih dan Pendapatan Setiap Saham

Pendapatan bersih adalah AS$4.4 juta, berbanding AS$8.3 juta dalam tempoh yang sama pada 2022. Penurunan terutamanya disebabkan oleh peningkatan perbelanjaan operasi yang ditanggung dalam suku ketiga 2023 berbanding tempoh yang sama pada 2022.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )