SYLA Technologies Masuk Perjanjian Asas Berkaitan Aliansi Perniagaan dengan RIBERESUTE dan Bersetuju untuk Memperoleh Saham daripada Empat Pemegang Sahamnya untuk Menjadi Pemegang Saham Terbesar

(SeaPRwire) –   TOKIO, 15 November 2023 — SYLA Technologies Co., Ltd. (NASDAQ: SYT) (“SYLA” atau “Syarikat”), pengendali platform pembiayaan hartanah kerumunan terbesar di Jepun, Rimawari-kun, hari ini mengumumkan ia telah memasuki perjanjian untuk memperoleh 2,158,800 saham biasa (kira-kira 20.39% daripada hak mengundi) RIBERESUTE CORPORATION, sebuah pembangun dan penjual kondominium keluarga Jepun yang disenaraikan di Bursa Saham Tokyo (TSE: 8887) (“RIBERESUTE”), melalui urus niaga luar pasaran daripada empat pemegang sahamnya ( “Pembelian Saham”). SYLA menjangkakan bahawa Pembelian Saham akan menjadikannya pemegang saham terbesar RIBERESUTE. Pembelian Saham tertakluk kepada syarat-syarat penutupan tertentu dan dijangka akan diselesaikan pada pertengahan Januari 2024.

Bersepadu dengan Pembelian Saham ini, SYLA hari ini juga telah memasuki “Perjanjian Asas mengenai Perikatan Perniagaan” ( “Perjanjian”) dengan RIBERESUTE. Perjanjian ini menyatakan bahawa kedua-dua syarikat akan berunding untuk memasuki perjanjian perikatan perniagaan berkenaan dengan perniagaan atau operasi kedua-dua syarikat, termasuk pembelian dan jualan harta, pemasaran, dan perancangan dan pembangunan produk baru.

Perjanjian itu juga menyatakan bahawa RIBERESUTE tidak akan, tanpa keizinan bertulis terlebih dahulu daripada SYLA, melakukan apa-apa tindakan berikut sehingga 31 Mac 2024:

  1. Memasuki perikatan modal dengan pihak ketiga
  2. Memperkenalkan pemegang saham sedia ada kepada pihak ketiga atau sebaliknya memudahkan pembelian saham syarikat Kumpulan RIBERESUTE oleh pihak ketiga

1. Tujuan dan Sebab Mengharapkan Perikatan Perniagaan

RIBERESUTE mengendalikan pembangunan dan jualan kondominium keluarga terutamanya di kawasan Kanto Selatan. RIBERESUTE telah secara strategik menubuhkan operasi terasnya di sekitar pembangunan dan pembinaan harta tanah kondominium, meletakkan dirinya sebagai syarikat pembuatan yang memanfaatkan kekuatan kreatif dan model perniagaan kos rendahnya.

Berbeza pula, SYLA mengendalikan perniagaan prop-tech yang berpusat di sekitar platform pengurusan aset “Rimawari-kun” dan pembangunan “Rimawari-kun AI” dengan misi untuk merakyatkan pelaburan hartanah di seluruh dunia. Syarikat yakin bahawa perikatan perniagaan strategik ini akan membolehkan kedua-dua syarikat memanfaatkan kekuatan dan kepakaran yang tersendiri, melengkapkan dan meningkatkan model perniagaan masing-masing, serta mencipta sinergi perniagaan. SYLA percaya bahawa melalui perikatan perniagaan sedemikian, kedua-dua syarikat harus mengambil langkah untuk membentuk strategi pertumbuhan baru dalam pasaran hartanah, meningkatkan nilai korporat mereka, dan memberikan sumbangan yang signifikan untuk menyelesaikan isu-isu sosial dengan secara aktif memanfaatkan sumber pengurusan gabungan mereka.

2. Butir-butir Perikatan Perniagaan yang Dijangka

Butir-butir yang dijangkakan bagi perikatan perniagaan pada masa ini adalah seperti berikut:

  1. Produk-produk yang melengkapi
  2. Liputan geografi yang melengkapi
  3. Perluasan perniagaan pembiayaan hartanah

3. Gambaran Ringkas Pihak Lawan bagi Perjanjian

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow ) 

(1) Nama syarikat RIBERESUTE CORPORATION
(2) Lokasi 389-1, Kimmei-cho, Soka City, Saitama, Jepun
(3) Judul dan nama wakil Shinichi Sakamoto, Ketua Pegawai Eksekutif
(4) Perniagaan Hartanah dan pembinaan am
(5) Modal 2,000,792,272 yen
(6) Tarikh penubuhan Jun 1979
(7) Pemegang saham utama dan nisbah pegangan saham tidak termasuk saham simpanan (pada 31 Mei 2023) Jun Planning Co., Ltd. 15.75%
The Musashino Bank, Ltd. 2.93%
Nobukazu Kawai 2.50%
Kazunori Yamamoto 2.42%
JAFCO Group Co., Ltd. 2.29%
Junji Kawai 2.12%
The Tokyo Higashi Shinkin Bank 1.89%