Omnix Medical Menerima Kelulusan Fasa II Ujian FDA bagi OMN6 Anti-Jangkitan Generasi Baharu

(SeaPRwire) –   – Data Fasa I menunjukkan keselamatan dan ketoleranan pada tahap dos klinikally signifikan
– Kelas anti-infektif baru untuk merawat infeksi dengan bakteria Gram-negatif

JERUSALEM, Israel, 20 November 2023 — , sebuah syarikat biofarmasi yang sedang membangunkan anti-infektif generasi seterusnya untuk merawat infeksi yang membahayakan nyawa, hari ini mengumumkan bahawa Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) telah meluluskan percubaan Fasa II dirancang bagi ubat anti-infektif Novel syarikat itu OMN6.

Kajian berbilang pusat di seluruh negara akan menilai keselamatan dan farmakokinetik OMN6 pada pesakit dengan pneumonia bakteria yang diperolehi di hospital (HABP) atau pneumonia bakteria berkaitan dengan ventilator (VABP) disebabkan oleh Acinetobacter baumannii kompleks (ABC).

Peptida antimikrob Omnix Medical terkemuka OMN6 adalah peptida pertahanan inang yang diperoleh dari serangga yang baru dan pertama dalam kelasnya. Mekanisma tindakannya (MoA) berdasarkan prinsip yang sama sekali baru berbanding anti-infektif konvensional:
kompound itu memusnahkan membran sel bakteria, membolehkan permulaan tindakan yang cepat dan berkesan terlepas dari genotip bakteria atau fenotip ketahanan.

Dalam kajian Fasa I berbilang buta, rawak dan dikawal placebo dengan lebih 80 sukarelawan sihat, OMN6 telah menunjukkan keselamatan dan ketoleranan yang cemerlang pada tahap dos klinikally signifikan. Selain itu, pembersihan lengkap ubat boleh ditunjukkan, membolehkan infusi berulang-ulang seperti yang biasa dengan rawatan anti-infektif.

“Kami sangat gembira bahawa FDA AS telah meluluskan kajian Fasa II kami yang dirancang,” kata Dr. Moshik Cohen-Kutner, CEO Omnix Medical. “Seperti yang kami lihat hasil yang sangat memberangsangkan dalam ujian Fasa I kami sebelum ini, kami berharap data Fasa II akan mengesahkan data ini. Ini akan menjadi tonggak penting dalam pembangunan kelas ubat anti-infektif baru yang tidak berkaitan dengan pembangunan ketahanan antimikrob.”

Dr. Niv Bachnoff, CSO Omnix Medical, menambah: “Kami tidak sabar untuk memulakan ujian Fasa II ini dalam beberapa bulan akan datang. Matlamat kami adalah untuk menyediakan alternatif berdaya kepada anti-infektif konvensional dan menyelamatkan nyawa berjuta-juta pesakit di seluruh dunia yang tidak lagi memberi respons kepada antibiotik yang ada sekarang.”

###

Mengenai Omnix Medical
Omnix Medical ditubuhkan pada tahun 2015 untuk menangani keperluan tidak terpenuhi yang genting untuk ubat anti-infektif baru yang menyelamatkan nyawa. Teknologi eksklusif Omnix menghapuskan bakteria dengan meniru sistem imun semula jadi serangga yang menggunakan molekul unik untuk membunuh cepat strain bakteria yang tahan dengan kesan beracun. Mekanisme ini, yang merupakan intipati teknologi Omnix, membunuh bakteria sebaik saha bersentuhan dan berjaya berevolusi selama lebih 200 juta tahun. Produk utama syarikat itu sedang dibangunkan untuk merawat infeksi hospital yang membahayakan nyawa (HIA) dan telah menunjukkan kebolehan yang jauh lebih tinggi berbanding rawatan semasa. Yang paling penting, teknologi Omnix mencegah pembangunan ketahanan baru dan dengan itu berada dalam kedudukan yang sesuai untuk menjadi rawatan garis hadapan untuk memenangi perang terhadap AMR.

Mengenai OMN6
OMN6 adalah peptida antimikrob (AMP) yang baru dan pertama dalam kelasnya berdasarkan peptida pertahanan inang serangga. Mekanisma tindakannya (MoA) berdasarkan gangguan membran sel bakteria dan oleh itu berkesan terlepas dari genotip bakteria atau fenotip ketahanan, dan tidak seperti antibiotik bakteriostatik konvensional, ia beraksi cepat dan bakterisidal. OMN6 telah dioptimumkan dari AMP asal oleh teknologi eksklusif Omnix Medical untuk menunjukkan bukan saha keberkesanan, kebolehan dan keselamatan yang luar biasa, tetapi juga kestabilan tinggi sementara mengekalkan bioaktiviti. Akibatnya, Omnix Medical percaya bahawa peptida barunya boleh dianggap sebagai kelas ubat antimikrob baru. OMN6, produk utama syarikat itu, bertujuan untuk merawat infeksi yang membahayakan nyawa disebabkan oleh bakteria Gram-negatif seperti Acinetobacter baumannii.

Hubungan Korporat
Moshik Cohen-Kutner, CEO
+972-50-8698218

Niv Bachnoff, CSO
+972-54-238-6023
contact@omnixmedical.com

Permintaan Media
akampion
Dr. Ludger Wess / Ines-Regina Buth
Rakan Kongsi Pengurusan
info@akampion.com
Tel. +49 40 88 16 59 64 /
Tel. +49 30 23 63 27 68

Pautan Berkaitan
http://www.omnixmedical.com/
Twitter https://twitter.com/MedicalOmnix
LinkedIn http://linkedin.com/company/omnix-medical

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )