NIO Inc. Mengumumkan Pelantikan Pengarah Bebas

(SeaPRwire) –

SHANGHAI, China, Nov. 13, 2023 — NIO Inc. (NYSE: NIO; HKEX: 9866; SGX: NIO) (“NIO” atau “Syarikat”), pemain terkemuka dan pengasas pasaran kenderaan elektrik pintar kelas atas, hari ini mengumumkan bahawa Profesor Yonggang Wen telah dilantik sebagai pengarah bebas baru ke lembaga pengarah Syarikat ( “Lembaga”), berkuat kuasa 13 November 2023.

“Kami gembira menyambut Profesor Wen ke Lembaga NIO. Dengan latar belakang akademik cemerlangnya, disertakan dengan kepakarannya dalam pengkomputan awan dan kelestarian pengkomputan, dan dedikasinya terhadap teknologi inovatif, Profesor Wen membawa perspektif unik ke Lembaga,” kata William Bin Li, pengerusi Lembaga Pengarah dan ketua pegawai eksekutif Syarikat. “Kami percaya bahawa Profesor Wen akan menjadi aset penting ketika kami terus menginovasi dan membangun keupayaan teknologi perisian dan perkakasan kami sendiri. Saya berharap untuk bekerjasama dengannya untuk merealisasikan misi kami untuk membentuk gaya hidup yang menyenangkan bagi pengguna kami.”

Profesor Yonggang Wen kini berkhidmat sebagai Profesor Tetap dan Ketua Sekolah Sains Komputer dan Kejuruteraan di Universiti Teknologi Nanyang, Singapura. Beliau adalah Felo Institut Jurutera Elektrik dan Elektronik (IEEE, pertubuhan profesional teknikal terbesar di dunia), Felo Akademi Kejuruteraan Singapura, dan Ahli Terpilih Persatuan Komputer. Beliau juga berkhidmat sebagai Pengarah Pusat Teknologi Komputasi dalam Kewangan, dan telah menjadi Naib Presiden Kanan di Pejabat Presiden Universiti Teknologi Nanyang sejak April 2023. Kerjayanya telah ditandai dengan kerja perintis dalam menggunakan teknik pembelajaran untuk prototaip sistem dan pengoptimuman prestasi untuk sistem komputer berskala besar berjaringan. Beliau telah menerima pelbagai anugerah untuk sumbangannya, termasuk Anugerah Kecemerlangan Teknikal Industri IEEE 2020, Anugerah Penyelidikan Nanyang 2019 dan Anugerah Nanyang 2016 dalam Inovasi dan Keusahawanan. Profesor Wen juga mempunyai rekod kepimpinan yang kukuh dalam peranan akademik dan penyelidikan, termasuk berkhidmat sebagai Pengerusi Jawatankuasa Teknikal Multimedia Persatuan Jurutera Komunikasi IEEE dari 2014 hingga 2016 dan Editor Utama IEEE Transactions on Multimedia kini. Profesor Wen menerima Ijazah Kedoktoran Falsafahnya dalam Kejuruteraan Elektrik dan Sains Komputer dari Institut Teknologi Massachusetts pada tahun 2008.

Profesor Wen menetap di Singapura dan memenuhi keperluan seperti yang dipreskripsikan dalam Peraturan 210(5)(d) Manual Senarai Pertukaran Saham Bursa Saham Singapura. Pelantikan Profesor Wen merupakan lagi bukti komitmen Syarikat untuk memegang piawaian tadbir urus korporat tertinggi dan mematuhi undang-undang dan peraturan sekuriti yang berkenaan.

Tentang NIO Inc.

NIO Inc. adalah pemain perintis dan syarikat terkemuka dalam pasaran kenderaan pintar elektrik kelas atas premium. Diasaskan pada November 2014, misi NIO adalah untuk membentuk gaya hidup yang gembira. NIO bertujuan untuk membina komuniti bermula dengan kenderaan pintar elektrik untuk berkongsi kegembiraan dan tumbuh bersama-sama dengan pengguna. NIO mereka, membangunkan, memasang bersama-sama dan menjual kenderaan pintar elektrik premium, memacu inovasi dalam teknologi masa hadapan seperti pemanduan autonomi, teknologi digital, sistem kuasa elektrik dan bateri. NIO membezakan diri melalui terobosan dan inovasi teknologi berterusan, seperti teknologi pertukaran bateri terkemuka industri, Bateri sebagai Perkhidmatan, atau BaaS, serta teknologi pemanduan autonomi dan Pemanduan Autonomi sebagai Perkhidmatan, atau ADaaS miliknya. Portfolio produk NIO terdiri daripada ES8, SUV pintar elektrik lincah enam tempat duduk, ES7 (atau EL7), SUV pintar elektrik kelas menengah lima tempat duduk, ES6 (atau EL6), SUV pintar elektrik kelas menengah lima tempat duduk, EC7, SUV coupe pintar elektrik lincah lima tempat duduk, EC6, SUV coupe pintar elektrik lima tempat duduk, ET7, sedan pintar elektrik lincah, ET5, sedan pintar elektrik kelas menengah, dan ET5T, pelancong pintar elektrik.

Kenyataan Selamat

Kenyataan media ini mengandungi kenyataan yang mungkin merupakan “kenyataan prospektif” menurut “perlindungan selamat” di bawah Akta Pembaikan Litigasi Sekuriti Swasta Amerika Syarikat 1995. Kenyataan prospektif ini boleh dikenal pasti melalui istilah seperti “akan”, “dijangka”, “menjangkakan”, “bertujuan”, “berhasrat”, “merancang”, “percaya”, “menganggarkan” dan ungkapan serupa. NIO juga mungkin membuat kenyataan prospektif secara bertulis atau lisan dalam laporan berkala kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat ( “SEC”), dalam laporan tahunan kepada pemegang saham, dalam pengumuman, edaran atau penerbitan lain di laman web masing-masing Bursa Saham Hong Kong ( “SEHK”) dan Bursa Saham Singapura ( “SGX-ST”), dalam rilis akhbar dan bahan tulisan lain dan dalam pernyataan lisan yang dibuat oleh pegawai, pengarah atau pekerjanya kepada pihak ketiga. Kenyataan yang bukan fakta sejarah, termasuk kenyataan mengenai pandangan, rancangan dan jangkaan NIO, adalah kenyataan prospektif. Kenyataan prospektif melibatkan risiko dan ketidakpastian inherent. Pelbagai faktor boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material daripada apa-apa kenyataan prospektif, termasuk tetapi tidak terhad kepada faktor-faktor berikut: strategi NIO; perkembangan perniagaan, kewangan dan prestasi operasi NIO pada masa hadapan; keupayaan NIO untuk membangunkan dan mengeluarkan kereta berkualiti tinggi dan menarik minat pelanggan mengikut jadual dan skala besar; keupayaannya untuk menjamin dan meningkatkan kapasiti pengeluaran termasuk menubuhkan dan mengekalkan perkongsian dengan pihak ketiga; keupayaannya untuk menyediakan penyelesaian kuasa yang mudah dan menyeluruh kepada pelanggannya; kesihatan, pertumbuhan potensi dan prospek BaaS dan ADaaS yang baru diperkenalkan; keupayaannya untuk memperbaiki teknologi atau membangunkan teknologi alternatif untuk memenuhi permintaan pasaran dan pembangunan industri yang berubah; keupayaan NIO untuk memenuhi piawaian keselamatan berkaitan kenderaan bermotor yang ditetapkan; keupayaannya untuk menyediakan bekalan bahan mentah atau komponen lain yang digunakan dalam kenderaannya; keupayaannya untuk menyediakan tempahan dan jualan yang mencukupi bagi kenderaannya; keupayaannya untuk mengawal kos berkaitan operasinya; keupayaannya untuk membina jenama NIO; kondisi ekonomi dan perniagaan secara global dan di China serta anggapan yang mendasari atau berkaitan dengan mana-mana yang disebut di atas. Maklumat lanjut mengenai faktor-faktor risiko dan ketidakpastian ini termasuk dalam penyataan-penyataan NIO yang diajukan kepada SEC dan pengumuman-pengumuman dan penyataan-penyataan pada laman web masing-masing SEHK dan SGX-ST. Semua maklumat yang diberikan dalam kenyataan akhbar ini adalah pada tarikh kenyataan akhbar ini, dan NIO tidak menanggung sebarang kewajipan untuk mengemaskini mana-mana kenyataan prospektif, kecuali yang diperlukan di bawah undang-undang yang berkenaan.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati: http://ir.nio.com

Hubungan Pelabur
ir@nio.com

Hubungan Media
global.press@nio.com

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )