Intchains Group Limited Menyampaikan Keputusan Kewangan Ketiga Suku Tahun 2023 Yang Belum Diaudit

(SeaPRwire) –   SHANGHAI, China, Nov. 16, 2023 — Intchains Group Limited (Nasdaq: ICG) (“kami,” atau “Syarikat”), pembekal penyelesaian bersepadu terdiri daripada cip pemprosesan berprestasi tinggi ASIC dan perisian serta perkakasan tambahan untuk aplikasi blockchain, hari ini mengumumkan keputusan kewangan tidak diaudit bagi suku ketiga berakhir 30 September 2023.

Tajuk-tajuk Operasi dan Kewangan Suku Ketiga 2023

  • Jumlah jualan cip ASIC adalah 165,056 unit bagi suku ketiga 2023, mewakili penurunan 70.3% daripada 555,350 unit bagi tempoh yang sama pada 2022.
  • Hasil adalah RMB6.8 juta (AS$0.9 juta) bagi suku ketiga 2023, mewakili penurunan 94.6% daripada RMB126.4 juta bagi tempoh yang sama pada 2022.
  • Kerugian bersih adalah RMB19.1 juta (AS$2.6 juta) bagi suku ketiga 2023, berbanding dengan pendapatan bersih RMB96.6 juta bagi tempoh yang sama pada 2022.

Encik Qiang Ding, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Intchains, berkomentar, “Walaupun keadaan mencabar dalam pasaran blockchain pada suku ketiga, kami kekal yakin terhadap pertumbuhan industri WEB3 dan pelbagai aplikasi yang boleh dibawa oleh teknologi blockchain merentasi pelbagai industri. Sepanjang suku, kami terus membuat kemajuan teknologi sebagai perintis industri. Pada bulan Oktober, kami melengkapkan pengeluaran cip generasi baharu pada tapak proses baharu, yang menggabungkan algoritma blockchain inovatif. Kami merancang untuk memulakan pengeluaran besar-besaran cip pada suku pertama 2024”.

Encik Ding terus berkata, “Bermula pada suku keempat, kami mula menyaksikan pemulihan yang dipercepatkan dalam pasaran. Untuk memanfaatkan potensi pertumbuhan baharu dengan lebih baik, kami akan terus maju kelebihan teknikal terkemuka kami dan menjelajahi potensi industri lanjut, terutamanya dalam peluang kerjasama dengan rantai nilai hiliran industri. Baru-baru ini kami telah memasuki surat niat tidak mengikat dengan syarikat blockchain berpangkalan di Singapura untuk pengambilalihan hak milik intelektual, maklumat dan bahan teknikal berkaitan dengan jenama “Goldshell” mereka, yang merupakan jenama infrastruktur WEB3. Pengambilalihan ini, jika diselesaikan, akan membolehkan kami memasuki sektor pengeluaran dan jualan hiliran merangkumi peralatan penambangan dan produk perkakasan serta perisian berkaitan infrastruktur WEB3 lain dengan strategi pelbagai jenama. Syarikat bercadang untuk mengeluarkan kenyataan akhbar sebaik sahaja menandatangani dokumen urus niaga rasmi untuk pengambilalihan tersebut.

Keputusan Kewangan Suku Ketiga 2023

Hasil

Hasil adalah RMB6.8 juta (AS$0.9 juta) bagi suku ketiga 2023, mewakili penurunan 94.6% daripada RMB126.4 juta bagi tempoh yang sama pada 2022. Penurunan ini terutamanya disebabkan oleh pasaran mata wang kripto yang mencabar pada suku ketiga, yang menyebabkan penurunan dalam jumlah jualan dan harga jual purata cip ASIC kami yang terutamanya digunakan dalam mesin penambangan mata wang kripto.

Kos Hasil

Kos hasil adalah RMB15.1 juta (AS$2.1 juta) bagi suku ketiga 2023, mewakili penurunan 8.3% daripada RMB16.4 juta bagi tempoh yang sama pada 2022. Penurunan ini terutamanya disebabkan oleh penurunan jumlah jualan cip ASIC kami, sebahagian besarnya diimbangi oleh penurunan nilai persediaan dan penurunan nilai bayaran terlebih awal, berjumlah kira-kira RMB10.3 juta. Penurunan nilai terutamanya disebabkan oleh keadaan pasaran yang kurang menggalakkan dan penurunan jualan.

Perbelanjaan Operasi

Jumlah perbelanjaan operasi adalah RMB19.7 juta (AS$2.7 juta) bagi suku ketiga 2023, mewakili penurunan 16.7% daripada RMB23.7 juta bagi tempoh yang sama pada 2022. Penurunan ini terutamanya disebabkan oleh penurunan dalam perbelanjaan penyelidikan dan pembangunan, sebahagiannya diimbangi oleh peningkatan dalam perbelanjaan jualan dan pemasaran serta perbelanjaan umum dan pentadbiran.

  • Perbelanjaan penyelidikan dan pembangunan menurun sebanyak 40.9% kepada RMB11.4 juta (AS$1.6 juta) bagi suku ketiga 2023 daripada RMB19.2 juta bagi tempoh yang sama pada 2022. Penurunan ini terutamanya disebabkan oleh perbezaan peringkat projek penyelidikan dan pembangunan kami berada semasa tempoh berkenaan.
  • Perbelanjaan jualan dan pemasaran meningkat sebanyak 74.3% kepada RMB2.2 juta (AS$0.3 juta) bagi suku ketiga 2023 daripada RMB1.3 juta bagi tempoh yang sama pada 2022, terutamanya disebabkan peningkatan perbelanjaan berkaitan kakitangan.
  • Perbelanjaan umum dan pentadbiran meningkat sebanyak 93.8% kepada RMB6.2 juta (AS$0.8 juta) bagi suku ketiga 2023 daripada RMB3.2 juta bagi tempoh yang sama pada 2022, terutamanya disebabkan peningkatan dalam kos buruh dan perbelanjaan profesional, sebahagiannya diimbangi oleh penurunan dalam caj cukai.

Pendapatan Faedah

Pendapatan faedah meningkat sebanyak 50.3% kepada RMB4.6 juta (AS$0.6 juta) bagi suku ketiga 2023 daripada RMB3.0 juta bagi tempoh yang sama pada 2022, terutamanya disebabkan peningkatan dalam baki tunai kami, yang merupakan hasil pengurusan dana yang berkesan.

Pendapatan Lain, Bersih

Pendapatan lain kami, bersih, menurun sebanyak 83.6% kepada RMB1.4 juta (AS$0.2 juta) bagi suku ketiga 2023 daripada RMB8.2 juta bagi tempoh yang sama pada 2022. Penurunan ini terutamanya disebabkan oleh penurunan dalam geran yang diterima daripada kerajaan tempatan. Geran-geran tersebut dikeluarkan untuk menyokong projek industri IC yang layak tanpa kewajipan bayaran balik.

Kerugian Bersih

Akibat daripada perkara-perkara di atas, kami mencatat kerugian bersih sebanyak RMB19.1 juta (AS$2.6 juta) bagi suku ketiga 2023, berbanding dengan pendapatan bersih RMB96.6 juta bagi tempoh yang sama pada 2022.

Kerugian Bersih Asas dan Diluan Per Saham Biasa

Kerugian bersih asas dan diluan per saham biasa adalah RMB0.16 (AS$0.02) bagi suku ketiga 2023, berbanding dengan pendapatan bersih asas dan diluan per saham biasa RMB0.82 bagi tempoh yang sama pada 2022. Setiap ADS mewakili dua saham biasa kelas A Syarikat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )