EHang Membuka Pusat Mobiliti Udara Bandarannya di Eropah untuk eVTOL Tanpa Pemandu

GUANGZHOU, China, Nov. 01, 2023 — EHang Holdings Limited (Nasdaq: EH) (“EHang” atau “Syarikat”), platform teknologi Mobiliti Udara Bandar (“UAM”) terkemuka di dunia, mengumumkan perasmian Pusat Eropah UAM pertamanya di Sepanyol. Terletak di dalam Lapangan Terbang Antarabangsa Lleida-Alguaire (“LEDA”), pusat ini mewakili yang pertama jenisnya di Eropah untuk pesawat eVTOL tanpa pemandu, menetapkan piawaian global untuk pengintegrasian berkesan operasi pesawat eVTOL dengan infrastruktur lapangan terbang, sistem pengurusan lalu lintas udara, prosedur operasi, dan teknologi maklumat lain.

(Photo: EH216-S flying at LEDA with the airport, vertiport and planes behind)

(Photo: EH216-S terbang di LEDA dengan lapangan terbang, vertiport dan pesawat di belakang)

Penubuhan pusat UAM Eropah ini, inisiatif global yang melonjak, timbul daripada perjanjian kerjasama yang ditandatangani antara EHang dan Aeroports de Catalunya dalam bidang UAM dan akan membolehkan sektor penerbangan dan lapangan terbang Eropah berada di garis hadapan global Mobiliti Udara Maju.

Pada 13 Oktober 2023, Pentadbiran Penerbangan Awam China (CAAC) mengeluarkan Sijil Jenis (TC) untuk Sistem Kapal Terbang Tanpa Pemandu Membawa Penumpang EH216-S EHang. Suatu tonggak sejarah yang belum pernah berlaku dalam industri penerbangan, EH216-S adalah eVTOL tanpa pemandu pertama di dunia untuk memperoleh TC dan layak untuk operasi membawa penumpang kapal terbang UAV komersial di China.

(Photo: EHang’s European UAM Center inauguration)

(Photo: Perasmian Pusat Eropah UAM EHang)

EH216-S yang ditempatkan di Pusat UAM Eropah EHang akan meningkatkan pengalaman operasi serta pengetahuan berharga. Dengan mengintegrasikan pengalaman penerbangan meluas yang dikumpulkan dari pelbagai lokasi di seluruh dunia, maklumat kolektif ini boleh digunakan untuk pembangunan penyelesaian teknologi, peraturan, proses dan prosedur untuk pengintegrasian pesawat eVTOL ke ruang udara Eropah pada masa depan secara selamat dan cekap.

Pusat UAM ini termasuk vertiport yang sepenuhnya mematuhi kriteria reka bentuk EASA dan akan membolehkan penyepaduan tanpa halangan dengan terminal lapangan terbang, platform, menara kawalan, peralatan, prosedur dan peraturan. Vertiport terkini ini akan menetapkan piawaian untuk infrastruktur UAM global dan mengumpulkan jumlah pengetahuan dan kepakaran yang besar tentang penubuhan dan operasi vertiport, yang akan membolehkan model operasi eVTOL pintar dan memudahkan pelaksanaannya di pelbagai lokasi.

(Photo: Mr. Marc Sanglas, Secretary of Mobility and Infrastructure of Catalonian Government in Spain, Mr. Huazhi Hu, Founder, Chairman and CEO of EHang and Ms. Victoria Xiang, COO of EHang Europe and Latin America delivered speeches at EHang’s European UAM Centre inauguration)

(Photo: Encik Marc Sanglas, Setiausaha Mobiliti dan Infrastruktur Kerajaan Catalonia di Sepanyol, Encik Huazhi Hu, Pengasas, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif EHang dan Puan Victoria Xiang, Ketua Pegawai Operasi EHang Eropah dan Amerika Latin memberikan ucapan semasa perasmian Pusat UAM Eropah EHang)

Semasa majlis perasmian, Encik Huazhi Hu, Pengasas, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif EHang, berkata: “Penubuhan Pusat UAM Eropah EHang menandakan langkah penting bagi pembangunan antarabangsa Syarikat. Melalui pusat UAM kelas dunia ini, EHang menjangkakan untuk memanifestasikan komitmen kuat kami terhadap pembangunan dan pelaksanaan UAM di Eropah. EHang berhasrat untuk berkongsi teknologi dan pengalaman operasi kami yang disahkan dan disahkan dengan rakan kongsi kami di seluruh dunia pada masa hadapan untuk merealisasikan visi bersama kami untuk memberi manfaat kepada masyarakat dengan solusi UAM yang selamat, autonomi dan mesra alam.”

Encik Marc Sanglas, Setiausaha Mobiliti dan Infrastruktur Kerajaan Catalonia di Sepanyol, berkomentar: “Kami sangat bangga dengan kerjasama dengan EHang, syarikat teknologi terkemuka dalam pembangunan kenderaan udara tanpa pemandu di dunia, yang kami ucapkan terima kasih kerana telah memilih lapangan terbang antarabangsa kami sebagai Pusat UAM Eropah pertama mereka.”

Puan Victoria Xiang, Ketua Pegawai Operasi EHang Eropah dan Amerika Latin, berkomentar: “Pusat UAM Eropah EHang pada asalnya dirancang untuk menyokong operasi dan aktiviti Syarikat di bawah projek U-ELCOME SESAR-JU dan projek SAMVA EUSPA. Selain itu, kami sedang melihat skop aplikasinya untuk maju projek mobiliti udara inovatif serta keperluan pensijilan dan kelayakan udara EASA untuk menggalakkan lagi pembangunan industri dan merealisasikan UAM di Eropah, yang merupakan masa depan yang kami harap untuk mencipta.”

(Photo: EH216-S at LEDA Vertiport with the airport behind)

(Photo: EH216-S di Vertiport LEDA dengan lapangan terbang di belakang)

Mengenai EHang

EHang (Nasdaq: EH) ialah platform teknologi Mobiliti Udara Bandar (“UAM”) terkemuka di dunia. Misi kami ialah untuk membolehkan mobiliti udara bandar yang selamat, autonomi dan mesra alam dapat dinikmati oleh semua orang. EHang menyediakan pelanggan dalam pelbagai industri dengan sistem dan penyelesaian Kapal Terbang Tanpa Pemandu (“UAV”): mobiliti udara (termasuk pengangkutan penumpang dan logistik), pengurusan bandar pintar, dan penyelesaian media udara. EHang telah memperoleh sijil jenis pertama di dunia untuk eVTOL tanpa pemandu daripada Pentadbiran Penerbangan Awam China pada tahun 2023. Sebagai pelopor teknologi dan penyelesaian komersial UAV terkini di industri UAM global, EHang terus meninjau sempadan langit untuk memberi manfaat teknologi penerbangan kepada kehidupan di bandar pintar.

Mengenai Aeroports de Catalunya

Aeroports de Catalunya bertanggungjawab menguruskan lapangan terbang, aerodrom dan helipad di Catalonia, Sepanyol. Aeroports de Catalunya mempunyai misi untuk menghubungkan Catalonia dengan dunia melalui infrastruktur penerbangannya dan menyumbang untuk menghadapi cabaran masa depan bagi sektor penerbangan yang lebih mampan, dan tujuan untuk mempromosikan pembangunan penerbangan dan ruang udara serta pertumbuhan kualitatif penumpang dan kargo.

Mengenai SESAR JU

Sebagai pilar teknologi Inisiatif Langit Tunggal Eropah, SESAR Joint Undertaking (SESAR JU) bertujuan untuk memodenkan dan menyelaraskan pengurusan lalu lintas udara di Eropah. SESAR JU ditubuhkan pada tahun 2007 sebagai usaha sama awam-swasta untuk menyokong usaha ini. Ia melakukannya dengan menggabungkan pengetahuan dan sumber daya seluruh masyarakat Pengurusan Lalu Lintas Udara (ATM) untuk mendefinisikan, menyelidik, membangun dan mengesahkan penyelesaian teknologi dan operasi yang inovatif. SESAR JU juga bertanggungjawab untuk pelaksanaan Pelan Induk ATM Eropah yang mendefinisikan keutamaan R&D dan pelaksanaan EU. Diasaskan oleh Kesatuan Eropah dan Eurocontrol, SESAR JU mempunyai 19 ahli, yang bersama-sama dengan rakan kongsi dan persatuan sekutu akan mewakili lebih 100 syarikat yang bekerja di Eropah dan seterusnya