Andes dan Vector Mendorong Inovasi Perisian AUTOSAR RISC-V untuk Industri Automotif

Hsinchu, Taiwan dan Stuttgart, , Nov. 06, 2023 — Andes Technology, pembekal prosesor RISC-V 32/64-bit berprestasi tinggi, berkuasa rendah dan ahli pengasas Premier yang terkemuka di RISC-V International, dan Vector, pakar pembangunan perisian dan elektronik automotif, gembira mengumumkan kerjasama yang bertujuan memajukan penyelesaian perisian automotif dengan seni bina RISC-V. Kerjasama ini menyatukan kepakaran dua pemimpin industri, membolehkan pembangunan penyelesaian automotif bersepadu menggabungkan siri prosesor selamat AndesCoreTM (SE) RISC-V dan perisian asas MICROSAR Klasik Vector, memesatkan inovasi dan masa ke pasaran.

Andes, pembekal CPU RISC-V pertama untuk menyampaikan teras N25F-SE yang sepenuhnya mematuhi ISO-26262, terus maju di pasaran automotif dengan melaksanakan jalan cerita prosesor FuSa yang kaya yang turut termasuk D25F-SE yang berupaya DSP, D23-SE yang kecil dan selamat, D45-SE berprestasi tinggi, dan Siri 60-SE yang sesuai untuk ADAS. Dengan seni bina prosesor RISC-V terkini, AndesCoreTM membawa fleksibiliti dan skalabiliti ke dunia pemproses automotif, dan menyampaikan prestasi, kecekapan tenaga dan keselamatan luar biasa untuk memenuhi keperluan khusus pelbagai aplikasi automotif.

Vector ialah pembekal utama perisian AUTOSAR untuk industri automotif. AUTOSAR (AUTomotive Open System ARchitecture) ialah perkongsian global syarikat terkemuka dalam industri automotif dan perisian untuk membangunkan dan menubuhkan rangka kerja perisian dan seni bina sistem E/E terbuka untuk mobiliti pintar. Sebagai Rakan Premium Plus (PP+), Vector mengambil tugas penyeliaan diperluaskan dalam perkongsian pembangunan yang terkenal. Dengan demikian, Vector membantu membentuk hala tuju strategik AUTOSAR, untuk memastikan prestasi piawaian untuk pembangunan ECU masa depan, seperti dalam Kenderaan Berdefinisi Perisian (SDV).

“Industri automotif kini berada di persimpangan penting untuk menggabungkan teknologi E/E dan AI yang berkembang pesat. Pada masa yang sama, RISC-V ialah seni bina pengkomputeran muncul yang sedang menjadi arus perdana dalam setiap segmen daripada tepi hingga awan. Ia amat bersejarah bahawa kami bekerjasama untuk memajukan inovasi dan memenuhi cabaran aplikasi automotif,” kata Simon Wang, Pengurus Pemasaran Teknikal Kanan Andes. “Kerjasama kami dengan Vector merupakan langkah penting dalam arah itu, menawarkan penyelesaian bersepadu yang akan memudahkan kemajuan industri automotif ke masa depan.”

“Kami gembira bekerja dengan Andes dan menggabungkan kepakaran perisian kami dalam AUTOSAR dengan pemproses mereka berdasarkan RISC-V. Kerjasama ini akan membolehkan produk MICROSAR kami berjalan pada pemproses berdasarkan RISC-V dan mencipta sistem maju, selamat dan cekap yang boleh berkembang dalam landskap automotif dinamik,” kata Nöbauer, Josef, Pengurus Kanan dan Ketua Pembangunan Perisian Platform Terbenam untuk “Platform Semikonduktor dan MCAL” di Vector Informatik.

Tentang Andes Technology
Lapan belas tahun dalam perniagaan dan ahli pengasas Premier yang terkemuka RISC-V International, Andes ialah syarikat awam tersenarai (TWSE: 6533; SIN: US03420C2089; ISIN: US03420C1099) dan pembekal utama IP pemproses terbenam berprestasi tinggi/kuasa rendah 32/64-bit, dan pemacu utama menjadikan RISC-V arus perdana. Keluarga CPU V5 RISC-Vnya merangkumi teras 32-bit kecil hingga pemproses 64-bit lanjut Out-of-Order dengan keupayaan DSP, FPU, Vektor, Linux, superscalar, keselamatan fungsi dan/atau multi/banyak teras. Menjelang akhir 2022, jumlah isi padu SoC Andes-EmbeddedTM melebihi 12 bilion. Untuk maklumat lanjut, sila lawati https://www.andestech.com.

Tentang Vector
Vector ialah pengeluar terkemuka alat perisian dan komponen terbenam untuk pembangunan sistem elektronik dan penghubungannya dengan pelbagai sistem daripada CAN ke Ethernet Automotif. Vector menjadi rakan pembuat kereta dan pembekal serta industri berkaitan sejak 1988. Alat dan perkhidmatan Vector memberi kelebihan muktamad kepada jurutera dan pembangun perisian untuk menjadikan bidang yang mencabar dan kompleks sebagai mudah dan boleh urus sebagaimana mungkin. Kakitangan Vector bekerja setiap hari untuk inovasi elektronik industri automotif, kenderaan komersial, aerangkasa, pengangkutan dan kawalan. Pelanggan Vector di seluruh dunia dalam industri automotif, kenderaan komersial, aerangkasa, pengangkutan dan kawalan mengandalkan penyelesaian dan produk Kumpulan Vector bebas untuk pembangunan teknologi mobiliti masa depan. Vector beribu pejabat di Jerman (Stuttgart) dan mempunyai anak syarikat di Brazil, China, Perancis, Britain Raya, India, Itali, Jepun, Austria, Romania, Sweden, Korea Selatan, Sepanyol dan Amerika Syarikat.

HUBUNGAN: Hsiao-Ling Lin
Pengurus Marcom,
Andes Technology Corp.
hllin@andestech.com