Affimed Umumkan Acimtamig Sebagai Nama Antarabangsa Bukan Eksklusif Untuk AFM13

MANNHEIM, Germany, Nov. 09, 2023 — Affimed N.V. (Nasdaq: AFMD) (“Affimed” atau “Syarikat”), sebuah syarikat imunoterapi kanser klinikal stadium yang komited untuk memberikan kembali kemampuan semula jadi pesakit untuk melawan kanser, hari ini mengumumkan bahawa Jawatankuasa Nama Bukan Eksklusif (INN) Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah memilih “acimtamig” untuk nama bukan eksklusif bagi ubat ujian syarikat untuk Limfoma CD30-positif, sebelum ini dikenali sebagai AFM13. Mengikut skema penamaan WHO, nama itu mengiktiraf ubat sebagai antibodi bispesifik yang menarget tumor.

Acimtamig (AFM13) kini sedang dinilai dalam kombinasi dengan AlloNK® (dahulunya AB-101) sel alam semula jadi pembunuh (NK) dalam pesakit dengan Limfoma Hodgkin yang kambuh atau tidak berdaya (r/r) dalam LuminICE-203, satu kajian fasa 2, terbuka, berbilang pusat (NCT05883449); kajian itu juga termasuk kohort eksploratori pesakit limfoma sel-T periferik CD30-positif (PTCL). Rawatan Acimtamig dan AlloNK® baru-baru ini diberi penetapan laluan cepat oleh FDA, satu proses yang dirancang untuk memudahkan pembangunan dan mempercepat kajian ubat untuk merawat keadaan serius dan memenuhi keperluan perubatan yang tidak terpenuhi.

“Pemilihan INN acimtamig oleh WHO merupakan tonggak penting dalam pembangunan klinikal AFM13 dengan permulaan kajian LuminICE-203 sedang berjalan,” kata Dr. Adi Hoess, Ketua Pegawai Eksekutif di Affimed. “Ia menambah momentum penetapan laluan cepat yang dianugerahkan oleh FDA awal tahun ini kepada kombinasi acimtamig dan AlloNK®. Kami berharap untuk melaporkan data pertama daripada kajian LuminICE-203 pada separuh pertama 2024 dan membawa rawatan penting ini kepada pesakit dengan keperluan yang tidak terpenuhi yang tinggi.”

Mengenai Acimtamig (AFM13)
Acimtamig adalah ICE® pertama dalam kelasnya yang secara khusus mengaktifkan sistem imun semula jadi untuk memusnahkan tumor hematologi CD30-positif. Acimtamig menimbulkan pembunuhan tumor sel CD30-positif yang khusus dan terpilih, memanfaatkan kuasa sistem imun semula jadi dengan mengikat dan mengaktifkan sel pembunuh semula jadi (NK) dan makrofaj. Acimtamig adalah pengikat sel semula jadi tetravalent yang direka untuk bertindak sebagai jambatan antara sel imun semula jadi dan tumor untuk mencipta kedekatan yang perlu bagi sel imun semula jadi untuk memusnahkan sel tumor secara khusus.

Mengenai Affimed N.V.
Affimed (Nasdaq: AFMD) adalah sebuah syarikat imunoterapi kanser klinikal stadium komited untuk memberikan kembali kepada pesakit kemampuan semula jadi mereka untuk melawan kanser dengan merealisasikan potensi tidak terpergunakan sistem imun semula jadi. Platfom ROCK® eksklusif Syarikat membolehkan pendekatan sasaran tumor untuk mengenal pasti dan membunuh pelbagai tumor hematologi dan pepejal, membolehkan pelbagai program rawatan tunggal dan kombinasi yang dimiliki sepenuhnya dan bersama. Platfom ROCK® secara meramalkan menjana molekul pengikat sel semula jadi (ICE®) yang dihasilkan secara khusus, yang menggunakan sel imun pesakit untuk memusnahkan sel tumor. Pendekatan inovatif ini membolehkan Affimed menjadi syarikat pertama dengan ICE® klinikal stadium. Beribu pejabat di Mannheim, Jerman, dengan pejabat di New York, NY, Affimed diketuai oleh pasukan pakar bioteknologi dan farmakologi yang bersatu di bawah visi berani untuk menghentikan kanser daripada mengganggu hayat pesakit selamanya. Untuk maklumat lanjut mengenai orang, pipelin dan rakan kongsi Syarikat, sila lawati: www.affimed.com.

Kenyataan Prospektif
Kenyataan prospektif ini mengandungi kenyataan prospektif. Semua kenyataan selain kenyataan sejarah fakta adalah kenyataan prospektif, yang kerap ditandai dengan istilah seperti “menjangka”, “percaya”, “boleh”, “anggar”, “tujuan”, “berharap”, “mungkin”, “rancang”, “berpotensi”, “ramal”, “projek”, “sepatutnya”, “akan” dan ungkapan serupa. Kenyataan prospektif muncul di beberapa tempat dalam pengumuman ini dan termasuk kenyataan mengenai potensi AFM13, AFM24, AFM28 dan calon produk Syarikat yang lain, nilai platfom ROCK®nya, pembangunan praklinikal dan kajian klinikal semasa dan dirancang, kolaborasinya dan pembangunan produknya dalam kombinasi dengan terapi lain, jadual dan keupayaannya untuk membuat permohonan peraturan dan memperoleh dan mengekalkan kelulusan peraturan untuk calon produknya, kedudukan harta inteleknya, aktiviti kolaborasinya, keupayaannya untuk membangunkan fungsi komersial, data kajian klinikal, keputusan operasinya, keperluan tunai, keadaan kewangan, likuiditi, masa depan, pertumbuhan dan strateginya, industri yang dikendalikannya, trend makroekonomi yang mungkin mempengaruhi industri atau Syarikat, seperti ketidakstabilan dalam sektor perbankan yang dialami pada suku pertama 2023, impak wabak COVID-19, manfaat penetapan ubat yatim Affimed, impak terhadap perniagaannya oleh acara politik, peperangan, gangguan perniagaan dan ketidakpastian geopolitik lain, seperti konflik Rusia-Ukraine, fakta bahawa data klinikal semasa AFM13 dalam kombinasi dengan terapi sel NK berasaskan AFM13 yang dimpleks sebelumnya dengan sel NK kord darah segar allogenik dari Pusat Kanser MD Anderson Universiti Texas, berbanding AB-101 Artiva dan ketidakpastian dan faktor-faktor lain yang dibincangkan di bawah tajuk “Faktor Risiko” dalam penyataan Syarikat kepada SEC. Berdasarkan risiko, ketidakpastian dan faktor-faktor lain, anda tidak boleh bergantung kepada kenyataan prospektif ini, dan Syarikat tidak menanggung sebarang tanggungan untuk mengemaskini kenyataan prospektif ini, walaupun jika maklumat baru menjadi tersedia pada masa hadapan.

Hubungan Pelabur
Alexander Fudukidis
Pengarah, Hubungan Pelabur
E-mel: a.fudukidis@affimed.com
Tel: +1 (917) 436-8102

Hubungan Media
Mary Beth Sandin
Naib Presiden, Pemasaran dan Komunikasi
E-mel: m.sandin@affimed.com