Adagene Kemukakan Data Menunjukkan Indeks Terapeutik Kelas Terbaik untuk Anti-CTLA-4 SAFEbody® ADG126 yang Bermask di SITC 2023

– Contoh kes MSS CRC menguatkan dos berkesan dalam kohort pengembangan dos semasa, dengan tindak balas sebahagian yang disahkan pada ADG126 10 mg/kg setiap tiga minggu ditambah pembrolizumab –

– Data farmakokinetik bersepadu dan analisis sistem farmakologi kuantitatif menyokong mekanisme tindakan untuk ADG126 dan profilnya sebagai terapi anti-CTLA-4 yang mungkin terbaik dalam kelas merentasi jenis tumor –

SAN DIEGO dan SUZHOU, China, 3 Nov. 2023 — Adagene Inc. (“Adagene”) (Nasdaq: ADAG), syarikat yang mentransformasi penemuan dan pembangunan terapi antibodi baharu, hari ini membentangkan data baharu tentang SAFEbody anti-CTLA-4nya, ADG126 di Persidangan Tahunan Pertubuhan Imunoterapi Kanser (SITC) ke-38 yang berlangsung di San Diego. Pembentangan poster, Pemilihan Dos Optimum ADG126 (Anti-CTLA-4 SAFEbody® Terselindung) dengan Indeks Terapeutik yang Jauh Diperlebar Berbanding dengan Ipilimumab dalam Gabungan dengan Antibodi anti-PD-1 yang Diberitahu oleh Pemodelan QSP, tersedia di laman web syarikat.

Data tersebut, yang mengintegrasikan keputusan klinikal dengan pemodelan farmakokinetik berdasarkan fisiologi dan pemodelan sistem farmakologi kuantitatif, menunjukkan bahawa calon SAFEbody utama Adagene, ADG126, berkesan menyasarkan CTLA-4 dalam persekitaran mikrotumor (TME). Ini mengakibatkan perbezaan kinetik farmakologi yang dianggarkan kira-kira 30 kali pada 10 mg/kg setiap tiga minggu (Q3W) di TME menunjukkan indeks terapeutik yang lebih luas berbanding ipilimumab pada 1 mg/kg Q6W, apabila mana-mana daripadanya digabungkan dengan terapi anti-PD-1.

Indeks terapeutik yang diperluaskan oleh ADG126 membolehkan dos yang lebih tinggi, lebih kerap dan dos ulangan ADG126 digabungkan dengan anti-PD-1, mengakibatkan peningkatan yang ketara dalam penglibatan CTLA-4 oleh ADG126 yang diaktifkan pada keadaan keseimbangan di tumor berbanding darah peredaran. Analisis juga menunjukkan bahawa dos optimum ADG126 pada 10 mg/kg Q3W ditambah pembrolizumab menghasilkan profil keberkesanan bergantung kepada dos, tanpa peningkatan yang ketara dalam kejadian buruk berkaitan rawatan (AEs).

Pentingnya, contoh kes klinikal yang dibentangkan buat kali pertama dari kohort pengembangan dos semasa dalam pesakit MSS CRC lanjut/metastatik bebas metastase hati menunjukkan bahawa ADG126 10 mg/kg Q3W ditambah pembrolizumab menghasilkan PR disahkan selepas empat kitar (iaitu 12 minggu). Pesakit sebelum ini dirawat dengan dua barisan rawatan (bevacizumab ditambah FOLFOX; aflibercept ditambah FOLFIRI) dan mengalami AEs Gred 3 yang boleh dikawal selia konsisten dengan kejadian buruk yang diketahui dari imunoterapi.

Poster itu menyimpulkan bahawa data klinikal awal dari program SAFEbody ADG126 menyokong bahawa ADG126 mungkin memberikan manfaat klinikal yang lebih besar berbanding ipilimumab dalam gabungan dengan anti-PD-1 dalam tumor ‘panas’ dan ‘sejuk’ termasuk MSS CRC, didorong oleh penglibatan sasaran yang lebih baik di TME dan profil keselamatan yang menggalakkan yang membolehkan dos yang lebih tinggi, lebih kerap dan dos ulangan.

SAFEbody ADG126 adalah calon anti-CTLA-4 tahap klinikal paling maju yang mengintegrasikan teknologi penyamaran dan pengurangan Treg untuk profil keselamatan dan keberkesanan yang lebih unggul. kohort pengembangan dos fasa 2 sedang berjalan untuk menilai ADG126 ditambah pembrolizumab dalam pesakit MSS CRC tanpa metastase hati.

Tentang ADG126 & Teknologi SAFEbody

teknologi SAFEbody direka bentuk untuk menangani cabaran keselamatan dan kebolehtoleranan terapi antibodi dengan mengurangkan ketoksikan pada sasaran di luar tumor di tisu sihat. ADG126 adalah terapi anti-CTLA-4 terselindung yang menggunakan teknologi penyamaran kepersisan SAFEbody untuk pengaktifan bersyarat di TME untuk memperluaskan indeks terapeutik dengan menangani isu dos berkaitan toksisiti yang secara ketara menghadkan dos dan kitar dos untuk terapi anti-CTLA-4 berkesan.

Mengikat ke epitop yang sama dan sangat terpelihara seperti ADG116, ADG126 terselindung direka untuk menyediakan profil keselamatan dan keberkesanan yang lebih unggul disebabkan oleh kombinasi pengurangan Treg yang berdaya di TME dan penghalang ligan separa oleh ADG126 yang diaktifkan yang terkumpul secara berterusan untuk kesan membunuh tumor yang berpanjangan.

Keputusan klinikal bersama dengan analisis farmakokinetik terperinci menyokong mekanisme tindakan unik untuk ADG126 dan profilnya sebagai terapi anti-CTLA-4 yang mungkin terbaik dalam kelas.

* Kanser rektum mikrosatelit stabil (MSS CRC) mengambil kira-kira 95% pesakit kanser rektum metastatik. Tumor MSS dirujuk sebagai ‘tumor sejuk’, yang bermakna ia tidak biasanya memicu tindak balas yang kuat dari sistem imun badan. Tiada rawatan imuno-onkologi yang diluluskan sekarang untuk MSS CRC.

Tentang Adagene

Adagene Inc. (Nasdaq: ADAG) adalah syarikat bioteknologi tahap klinikal berasaskan platform yang komited untuk mentransformasi penemuan dan pembangunan terapi imunoterapi antibodi kanser baharu. Adagene menggabungkan biologi komputasi dan kecerdasan buatan untuk mereka bentuk antibodi baharu yang menangani keperluan pesakit yang belum dipenuhi. Dengan dikuasakan oleh platform Dinamik Precision Library (DPL)nya yang terdiri daripada NEObodyTM, SAFEbody® dan teknologi POWERbodyTM, portfolio yang sangat berbeza Adagene menampilkan program imunoterapi baharu yang menjadi penjelmaan sains. Adagene telah membentuk kolaborasi strategik dengan rakan global berwibawa yang memanfaatkan teknologinya dalam pelbagai pendekatan di barisan hadapan sains.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati: https://investor.adagene.com.
Ikuti Adagene di WeChat,