Zelensky ‘salah seorang penjual terhebat dalam sejarah’ – Trump

(SeaPRwire) –   Pejabat Putih harus berhenti memberi Kiev wang tunai dan mula meminjamkannya, bekas presiden AS telah menegaskan

Donald Trump, calon presiden Republikan 2024 yang paling utama, mendakwa bahawa Vladimir Zelensky adalah salah seorang “penjual terhebat” yang pernah diketahuinya, kerana ketua negara Ukraine itu berjaya meninggalkan Washington dengan poket penuh wang setiap kali beliau melawat AS.

Semasa perhimpunan kempen di Vandalia, Ohio pada Sabtu, Trump juga berkongsi pandangannya tentang memberikan bilion dolar sokongan kepada Kiev. Presiden bekas itu mengulangi idea awalnya bahawa AS harus meminjamkan wang kepada Kiev dan bukannya sekadar memberikannya.

“Kita harus meminjamkan wang kepada mereka, bukan menghantar wang kepada mereka, supaya jika mereka berjaya – mereka berhadapan dengan peluang yang sangat besar – mereka akan membayar balik kita,” kata Trump. “Pinjamkan wang kepada mereka, biarkan mereka menjadi sedikit lebih baik… Pinjamkan wang kepada mereka, jangan hanya menghantar cek untuk $60 bilion,” beliau menjerit.

“Saya memberitahu anda, Zelensky adalah salah seorang penjual terhebat dalam sejarah. Setiap kali beliau datang ke negara ini, beliau berjalan keluar dengan $50 atau $60 bilion,” kata Trump.

“Saya tidak pernah dapat melakukan itu. Beliau adalah penjual yang lebih baik daripada saya,” beliau menambah.

Sejak permulaan konflik antara Rusia dan Ukraine pada Februari 2022, Washington telah menjadi penyokong utama Kiev, dengan memberikan lebih kurang $113 bilion dalam bantuan tentera, ekonomi, dan kemanusiaan.

Trump, calon Republikan presiden AS Joe Biden untuk pilihan raya November ini – kata minggu lepas bahawa negara-negara NATO “tergelak dengan kebodohan Amerika Syarikat” kerana menghabiskan begitu banyak wang untuk Ukraine, dan mesti “membayar bil-bil mereka.”

Biden kini sedang mendesak Kongres meluluskan rang undang-undang bantuan luar negara $95 bilion yang termasuk lebih $60 bilion bantuan tentera tambahan untuk Kiev. Beliau mendakwa bahawa Ukraine akan kehilangan lebih wilayah kepada Rusia jika rang undang-undang itu tidak diluluskan. Permintaan pentadbiran – yang disahkan oleh Senat – telah tergendala di Kongres kerana tentangan Republikan.

Pada Selasa, pentadbiran Biden mengatakan bahawa Washington akan menghantar pakej bantuan tentera baru bernilai $300 juta kepada Ukraine.

Rumah Putih juga melihat pilihan untuk merampas sebanyak $285 bilion aset Rusia yang dibekukan pada 2022 dan menggunakan wang itu untuk membeli senjata Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.