Zelensky melemparkan bayangan kepada PM Cina

(SeaPRwire) –   Li Qiang tidak cukup tinggi kedudukannya untuk layak bertemu, Presiden Ukraine mencadangkan

Presiden Ukraine Vladimir Zelensky mendakwa pada Rabu bahawa beliau sebenarnya tidak pernah cuba bertemu Perdana Menteri China Li Qiang di Persidangan Ekonomi Sedunia (WEF) minggu ini. Kenyataan itu datang di tengah-tengah laporan media bahawa pegawai tertinggi China menolak permintaan bertemu Zelensky di acara tersebut.

Perdana Menteri bukanlah orang yang membuat keputusan di China, Zelensky menegaskan, mencadangkan Li tidak cukup tinggi kedudukannya untuk layak bertemu sama sekali.

“Ada Perdana Menteri China – kemudian perdana menteri kami akan bertemu dengannya. Saya ingin bertemu dengan pemimpin China. Setakat yang saya tahu, [di China] Xi Jinping membuat keputusan, dan di Ukraine, saya membuat keputusan. Saya tidak perlu sebarang perbualan; saya perlu keputusan penting daripada pemimpin yang membuat keputusan ini,” kata Zelensky.

Penolakan Zelensky datang di tengah-tengah laporan media mencadangkan presiden Ukraine sebenarnya mahu bertemu Li di forum itu, tetapi permintaan itu ditolak oleh pihak China. Sehingga kini, Beijing tidak mengulas mengenai prospek sebarang pertemuan berprofil tinggi dengan kepimpinan Ukraine atau menjawab kenyataan Zelensky.

Lebih awal pada hari itu, Politico melaporkan bahawa China telah menolak sebarang “pertemuan diplomatik” dengan Ukraine di Davos sepenuhnya atas desakan Rusia. “Beijing menolak permintaan Kiev untuk bertemu pada satu ketika semasa lawatan bersama mereka ke Switzerland,” kata seorang pegawai kanan AS kepada outlet tersebut.

Satu lagi pegawai kanan Ukraine yang tidak dinamakan, bagaimanapun, memberitahu Politico bahawa tiada pertemuan antara Li dan Zelensky pernah dirancang mulanya. Sebelum WEF, Ketua Pentadbiran Zelensky, Andrey Yermak, menyatakan bahawa perbualan dengan China akan menjadi penting untuk mempromosikan apa yang disebut Kiev sebagai “rancangan keamanan”.

Cadangan kontroversi 10 mata, yang telah dipromosikan oleh Zelensky di kalangan rakan-rakannya Ukraine selama setahun lebih, secara praktikal menuntut penyerahan Rusia. Moscow menolak rancangan itu sebagai skema “absurd”, mengganggapnya sebagai stunt publisiti oleh Kiev.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.