YouTube Memperlukan Pencipta untuk Mendedahkan Penggunaan AI Generatif

(SeaPRwire) –   YouTube sedang melancarkan peraturan baru untuk kandungan AI, termasuk keperluan bagi pencipta untuk mendedahkan sama ada mereka telah menggunakan kecerdasan buatan generatif untuk membuat video yang kelihatan nyata.

Dalam satu Selasa menjelaskan beberapa kemaskini dasar berkaitan AI, YouTube menyatakan pencipta yang tidak mendedahkan sama ada mereka telah menggunakan alat AI untuk membuat video “diubah atau tiruan” akan menghadapi penalti termasuk mempunyai kandungan mereka dikeluarkan atau digantung daripada program berkongsi pendapatan platform itu.

“AI generatif mempunyai potensi untuk melonggarkan kreativiti di YouTube dan mentransformasikan pengalaman untuk penonton dan pencipta di platform kami,” Jennifer Flannery O’Connor dan Emily Moxley, naib presiden untuk pengurusan produk, menulis dalam kenyataan blog itu. “Tetapi sepentingnya, peluang ini mesti diseimbangkan dengan tanggungjawab kami untuk melindungi komuniti YouTube.”

Had yang diperluaskan ini mengembangkan peraturan yang syarikat induk YouTube, Google, dedahkan pada September yang memerlukan iklan politik di YouTube dan platform Google yang lain menggunakan kecerdasan buatan datang dengan label amaran yang menonjol.

Di bawah perubahan terbaru, yang akan berkuat kuasa menjelang tahun depan, pengguna YouTube akan mendapat pilihan baharu untuk menunjukkan sama ada mereka menghantar video AI-dijana yang, contohnya, menggambarkan peristiwa yang tidak pernah berlaku dengan nyata atau menunjukkan seseorang mengatakan atau berbuat sesuatu yang sebenarnya tidak dilakukan.

“Ini sangat penting dalam kes di mana kandungan itu membincangkan topik sensitif, seperti pilihan raya, konflik berterusan dan krisis kesihatan awam, atau pegawai awam,” kata O’Connor dan Moxley.

Penonton akan diberi amaran tentang video diubah dengan label, termasuk yang menonjol pada pemain video YouTube untuk topik sensitif.

Platform itu juga menggunakan AI untuk mengesan kandungan yang melanggar peraturannya, dan syarikat itu menyatakan teknologi itu telah membantu mengesan “bentuk penyalahgunaan baharu” lebih cepat.

Proses aduan privasi YouTube akan dikemaskini untuk membolehkan permintaan pengeluaran video AI-dijana yang menyamar seseorang yang boleh dikenali, termasuk wajah atau suara mereka.

Rakan YouTube seperti label rakaman atau pengedar akan dapat meminta pengeluaran kandungan muzik AI-dijana “yang meniru suara nyanyian atau rap unik artis.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)