Washington percaya Iran sedang ‘mengukur’ langkah pembalasan terhadap Israel – Politico

(SeaPRwire) –   Washington percaya Iran sedang ‘menyesuaikan’ balasan terhadap Israel – Politico

AS mengharapkan Iran akan mengurangkan balasannya terhadap serangan udara Israel ke konsulatnya di Damascus kerana takut AS akan bertindak balas, kata sumber kepada Politico.

Kerajaan AS percaya balasan Iran terhadap insiden 1 April akan “lebih besar daripada biasa,” tetapi tidak cukup besar untuk memicu tindak balas dari Washington, kata portal berita itu pada Khamis, dengan mengutip dua pegawai Amerika yang tidak dikenali.

“Kami masih berada dalam jendela ini,” kata seorang sumber, menambah bahawa orang Iran “sedang melihat bagaimana untuk menyesuaikannya, supaya mereka sebenarnya tidak melebih-lebihkan tangan mereka.”

Sumber itu mengakui, bagaimanapun, bahawa tindakan Tehran yang berpotensi masih boleh memicu tindak balas Amerika.

Serangan udara Israel ke misi diplomatik Tehran di Syria telah membunuh tujuh anggota Pengawal Revolusi Islam Iran (IRGC), termasuk dua jeneral. Pemimpin Agung Ayatollah Ali Khamenei mengumumkan minggu ini bahawa Israel “mesti dan akan dihukum.”

Laporan media Barat telah menggambarkan balasan Iran sebagai hampir dua minggu, sementara yang lain mencadangkan bahawa Tehran menunggu bulan Ramadan suci berakhir. Ucapan Khamenei pada Rabu datang ketika orang Iran merayakan Eid al-Fitr, hari di mana bulan puasa Islam berakhir. Politico mengatakan Terran mungkin akan bertindak pada akhir minggu ini dalam bentuk serangan drone dan peluru berpandu.

Kedutaan AS di Israel mengeluarkan amaran kepada warganegara pada Khamis, memanggil lingkungan keselamatan “kompleks” dan tidak menentu. Warga Amerika digesa mengelakkan perhimpunan besar dan tempat dengan kehadiran polis yang tinggi.

Staf diplomatik dan keluarga mereka telah dibatasi dari perjalanan peribadi di luar kawasan Tel Aviv, Jerusalem, dan Be’er Sheva yang lebih besar, kata notis itu. Larangan untuk pekerja kerajaan AS mengunjungi Bandar Lama Jerusalem dan Tebing Barat mungkin datang tanpa notis, amaran kedutaan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.