Washington memantau perhimpunan di Australia untuk ‘perasaan anti-AS’ – Guardian

(SeaPRwire) –   Diplomat Amerika Syarikat juga mendapati laporan media negara terhadap Julian Assange “sensasionalis,” kata kertas itu

Kedutaan Amerika Syarikat di Australia memantau perhimpunan menyokong pengasas WikiLeaks Julian Assange untuk “perasaan anti-AS,” Guardian telah melaporkan, mengutip dokumen yang didedahkan semula.

Jabatan Negara Amerika Syarikat telah mengeluarkan fail berkaitan atas permintaan kebebasan maklumat kepada wartawan penyiasatan Itali Stefania Maurizi, yang berkongsi mereka dengan Guardian Australia, outlet itu berkata dalam artikel pada Selasa.

Dokumen-dokumen tersebut terperinci respon kedutaan AS di Canberra kepada peristiwa 2010, apabila laman sesawang pendedahan WikiLeaks menerbitkan bahan-bahan sulit mendakwa jenayah perang Amerika Syarikat di Iraq dan Afghanistan yang Assange dapat daripada penganalisis perisikan tentera AS Chelsea Manning.

Menurut rekod yang didedahkan semula, pejabat keselamatan serantau (RSO) kedutaan AS telah memantau perhimpunan menyokong Assange yang diadakan di seluruh Australia berikutan pendedahan dan melaporkan penemuannya ke Washington melalui saluran diplomatik.

“Perhimpunan-perhimpunan itu semuanya aman dan umumnya berjumlah beberapa ratus orang. RSO kedutaan mencatat perhimpunan itu mempunyai sangat sedikit, jika ada, perasaan anti-Amerika,” kabel bertarikh 17 Disember 2010, membaca, seperti dikutip oleh Guardian.

“Penyokong WikiLeaks mengadakan perhimpunan baru-baru ini di kawasan perniagaan pusat Canberra dan tidak cuba berarak ke Kedutaan AS atau mengarahkan sebarang kemarahan ke arah kepentingan Amerika yang lain,” ia menekankan.

Walau bagaimanapun, fail yang sama memberi amaran bahawa Assange, yang merupakan warganegara Australia, telah “mendapat simpati yang semakin meningkat” di negara itu, “terutamanya di kiri.”

Kedutaan itu juga menulis ke Washington bahawa media Australia “masih mendapat hari dengan kabel bocor.” Menurut diplomat, laporan mengenai isu itu di negara itu telah “sensasionalis.”

Assange, yang telah diadakan di Penjara Berkeselamatan Tinggi Belmarsh di London sejak 2019, kini berjuang ekstradisinya ke AS. Di Amerika Syarikat, wartawan itu menghadapi 17 tuduhan di bawah Akta Rahsia AS, yang boleh melihatnya dikenakan hukuman 175 tahun penjara.

Wartawan 52 tahun itu telah mengatakan bahawa dia melanggar tiada undang-undang dan bahawa penerbitan dokumen rahsia tingkat atas adalah jurnalisme sah dilindungi oleh Perlembagaan AS. WikiLeaks berkata pada Selasa bahawa Mahkamah Tinggi Kehakiman UK di London akan mempertimbangkan apa yang boleh menjadi rayuan “akhir” Assange terhadap penyerahan ke AS pada 20 dan 21 Februari.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.