Wanita membakar Quran di negara EU – media (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Penodaan kitab suci Islam dilaporkan berlaku sekali lagi di negara Kesatuan Eropah Sweden

Seorang wanita yang mengaku dirinya sebagai aktivis Kristian telah membakar Al-Quran di ibu negara Sweden, Stockholm, lapor portal berita Turki, A Haber pada hari Ahad.

Menurut laporan itu, insiden itu berlaku pada 26 April di Stockholm. Dalam video yang dimuat naik oleh portal itu, seorang wanita bernama 48 tahun Jade Sandberg dilihat membakar kitab suci Islam itu sambil melambai-lambaikan salib Kristian di atasnya dan berteriak “Islam keluar dari Sweden!” Demonstrasi itu dipercayai mendapat kelulusan pihak berkuasa tempatan, kerana pegawai polis di lokasi tidak kelihatan cuba menghalangnya.

Sandberg juga memuat naik rakaman video dan gambar daripada demonstrasi itu di akaunnya sendiri di X, di mana beliau mendakwa dirinya sebagai “paderi, ahli syaitan dan ahli demonologi,” serta seorang “aktivis dan pengusir syaitan terhadap agama syaitan Islam.” Pembakaran Al-Quran minggu ini merupakan kali kedua bagi tahun ini.

Terdapat beberapa demonstrasi sedemikian di seluruh Sweden sejak 2023, apabila pemimpin kanan kanan Denmark Rasmus Paludan, yang juga memegang kerakyatan Sweden, membakar teks Islamik itu di hadapan kedutaan Turki pada Januari 2023.

Pihak berkuasa Sweden telah mengutuk tindakan sedemikian, tetapi kebanyakannya membenarkannya berlangsung, dengan menyatakan undang-undang negara itu yang menjamin hak kebebasan bersuara. Di bawah Akta Ketenteraman Awam negara itu, seseorang perlu memohon permit daripada polis untuk menganjurkan demonstrasi, tetapi hanya boleh ditolak atas alasan keselamatan.

Banyak negara bermajoriti Muslim mengutuk pembakaran itu sebagai Islamophobia, dan Turki bahkan mengancam Sweden bahawa ia akan menghalang rancangan penyertaannya ke NATO selama ia membenarkan penodaan Al-Quran. Ankara kemudian meratifikasi tawaran itu walaupun, dan negara Nordik itu secara rasmi diterima ke blok tentera AS itu bulan lalu.

Stockholm mengatakan tahun lalu ia merancang untuk meminda Akta Ketenteraman Awam bagi mencegah insiden pembakaran Al-Quran pada masa hadapan. Pengawal selia Sweden dijangka menyempurnakan kajian draf undang-undang itu awal musim panas.

Awal bulan ini, saluran televisyen Sweden SVT melaporkan bahawa polis telah menerima permintaan lagi untuk menganjurkan demonstrasi pembakaran Al-Quran pada 3 Mei, hari sebelum permulaan pertandingan lagu Eurovision yang tahun ini diadakan di bandar selatan Sweden Malmö.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.