Wanita Didakwa Lakukan Penipuan Senilai 4% KDNK Vietnam Boleh Dihukum Mati

(SeaPRwire) –   Penuntut menuduh Truong My Lan merancang skim salah guna kuasa yang menyebabkan kerugian melebihi $20 bilion

Seorang jutawan hartanah di Vietnam mungkin menghadapi hukuman mati dalam perbicaraan rasuah berhubung dakwaan penipuan yang dianggap terbesar dalam sejarah negara Asia Tenggara itu, menurut media tempatan .

Truong My Lan, pengerusi pembangun hartanah Van Thinh Phat Holdings Group (VTP), didakwa menyeleweng lebih 304 trilion dong ($12.5 bilion) daripada Bank Komersial Berhad Saigon (SCB), yang secara efektif dikawalnya melalui “ribuan syarikat hantu” antara 2012 dan 2022, akhbar Vietnam+ melaporkan pada Isnin, merujuk kepada dokumen mahkamah.

Jumlah kerosakan skim tipu daya itu didakwa menyebabkan kira-kira 498 trilion dong ($20 bilion), atau kira-kira 4.69% KDNK Vietnam.

Lan juga didakwa memberi rasuah kepada pegawai untuk mengabaikan aktivitinya, termasuk pembayaran $5.2 juta yang didakwanya dibuat kepada pemeriksa bank pusat kanan, penuntut berkata. Selain Lan, 85 orang lain sedang disiasat berhubung kes ini.

Jutawan itu ditahan apabila siasatan dilancarkan pada Oktober 2022. Perbicaraannya dijangka berlangsung sehingga akhir April. Penuntut meminta dia menerima hukuman mati atas dakwaan penyelewengan, 20 tahun penjara atas rasuah, dan sehingga 20 tahun atas pelanggaran peraturan kewangan negara.

“Semasa perbicaraan, Truong My Lan tidak mengaku kepada jenayah, keras kepala, menyalahkan bawahannya dan tidak menunjukkan penyesalan. Tindakan defendan menyebabkan akibat yang sangat serius dan tidak boleh dipulihkan, jadi Truong My Lan seharusnya dipindahkan selamanya dari masyarakat,” Vietnam+ dikutip mengatakan penuntut.

Wakil Lan tidak menjawab permintaan media untuk komen mengenai perkembangan perbicaraan.

VTP merupakan salah satu syarikat hartanah Vietnam yang paling untung, dengan projek daripada bangunan kediaman mewah dan pejabat ke hotel dan pusat membeli-belah. Ia memegang beberapa harta yang paling mewah di pusat perniagaan negara, Bandar Raya Ho Chi Minh.

Perbicaraan Lan adalah sebahagian daripada operasi memerangi rasuah yang bermula pada 2022, yang telah melihat beribu-ribu pegawai dalam peringkat tertinggi kerajaan dan eksekutif perniagaan disiasat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.