Wanita di AS bersalah atas tuduhan mencuri bahagian mayat

(SeaPRwire) –   Ex-mortuary worker Candace Chapman Scott was part of a nationwide scheme trading in human remains

Seorang bekas pekerja mayat di negeri Arkansas, Amerika Syarikat telah mengaku bersalah terhadap tuduhan bahawa dia telah mencuri bahagian-bahagian mayat dari mayat kajian perubatan, pejabat peguam tempatan telah mengumumkan dalam satu rilis akhbar.

Menurut pendakwa, Candace Chapman Scott berusia 37 tahun telah melakukan jenayah tersebut ketika bekerja di Arkansas Central Mortuary Service dari Oktober 2021 hingga 15 Julai 2022. Syarikat tersebut mengendalikan mayat manusia dan janin yang disumbangkan kepada University of Arkansas untuk Medical Sciences. Kerja Scott adalah untuk mengangkut, mengawet dan membakar mayat-mayat tersebut.

Menurut Jabatan Siasatan Persekutuan (FBI), semasa tempohnya bekerja, Scott “telah mencuri bahagian-bahagian mayat dan janin manusia” dan kemudian menjualnya kepada seorang penduduk Pennsylvania yang ditemuinya di Facebook, Jeremy Pauley. Menurut laporan AP yang mengutip dokumen mahkamah, dia menjual sejumlah 24 kotak bahagian mayat yang dicuri kepada Pauley untuk hampir $11,000.

Pada hari Khamis, Scott telah mengaku bersalah terhadap “pengangkutan bahagian mayat yang dicuri merentasi negeri dan konspirasi untuk melakukan penipuan melalui pos,” rilis akhbar pejabat peguam untuk Eastern District of Arkansas. Hakim Brian S. Miller berkata dia akan menjatuhkan hukuman ke atas Scott pada tarikh kemudian. Dia menghadapi hukuman maksimum 20 tahun penjara dan denda sebanyak $250,000.

Penuntutan Scott adalah sebahagian daripada siasatan serantau ke atas perdagangan bahagian mayat yang dicuri yang berkaitan dengan Harvard Medical School, yang menjadi tajuk berita di seluruh Amerika Syarikat tahun lepas. Penganjur veteran program Anatomical Gifts morg Harvard, Cedric Lodge, telah dituduh atas konspirasi dan pengangkutan antara negeri barang curian manusia untuk menjual bahagian mayat dari sekolah tersebut pada April tahun lepas. Skim tersebut terdedah pada pertengahan 2022, apabila isteri yang bercerai daripada Jeremy Pauley, yang membeli bahagian mayat daripada Lodge dan Scott, meminta polis memeriksa basement suaminya, dengan mengatakan bahawa dia mencurigai suaminya mengendalikan perdagangan mayat di Facebook.

Sejumlah tujuh orang telah didakwa sehingga kini. Pauley telah mengaku bersalah atas konspirasi dan pengangkutan antara negeri harta curian pada bulan September, dan dijatuhkan hukuman dua tahun probasi pada bulan lepas. Perbicaraan masih menunggu untuk defendan lain, termasuk Lodge.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.