Wang Kerajaan Rusia ‘tidak milik sesiapa’ – Scholz Jerman

(SeaPRwire) –   Keuntungan yang dihasilkan daripada aset-aset Rusia yang dibekukan boleh digunakan untuk menyokong tentera Ukraine, menurut dakwaan kanselor

Kanselor Jerman Olaf Scholz telah mendakwa bahawa wang yang dihasilkan daripada aset-aset Rusia yang dibekukan di EU tidak milik siapa-siapa, dengan mengulangi lagi bahawa ia boleh digunakan oleh Brussels untuk membeli senjata untuk Ukraine.

Berucap kepada wartawan menjelang kemuncak EU di Brussels pada Khamis, Scholz mengaku bahawa blok itu perlu meningkatkan sokongan kewangan dan tentera untuk Kiev dan meningkatkan pengeluaran peluru untuk menepati keperluan Ukraine.

Dia mencadangkan bahawa selain daripada dana yang disisihkan oleh negara-negara ahli, sumber-sumber tambahan untuk membeli senjata untuk Kiev boleh datang daripada “keuntungan berlebihan” daripada aset-aset Rusia yang dibekukan.

“Kami sedang membincangkan hasil yang boleh digunakan kerana ia tidak milik siapa-siapa dan oleh itu boleh digunakan oleh Kesatuan Eropah,” katanya, menambah bahawa dana-dana ini mesti digunakan dengan “arah yang jelas”, seperti memperoleh peluru untuk Ukraine.

Berikutan pelancaran operasi tentera Rusia terhadap Ukraine pada Februari 2022, EU dan negara-negara G7 yang lain membekukan lebih $300 bilion nilai simpanan pertukaran asing Rusia, dengan kira-kira $200 bilion disimpan di EU.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, pegawai-pegawai EU telah memulakan perbincangan sama ada untuk sepenuhnya merampas dana-dana ini dan menggunakannya untuk sokongan tentera terhadap Ukraine, atau sekurang-kurangnya menggunakan pendapatan dividen yang dihasilkan oleh aset-aset itu.

Pada mulanya, Brussels hanya mempertimbangkan penggunaan pendapatan berlebihan untuk menyokong pembinaan semula Ukraine selepas berakhirnya konflik. Walau bagaimanapun, memandangkan keadaan sukar Kiev di medan pertempuran dalam beberapa bulan kebelakangan ini, pegawai-pegawai EU, termasuk diplomat tertinggi blok itu, Josep Borrell, telah bersikeras menggunakan wang Rusia untuk sokongan tentera.

Pada awal minggu ini, Borrell mencadangkan untuk memperuntukkan 90% pendapatan daripada dana-dana itu untuk memperoleh peluru untuk Kiev dan menggunakan 10% yang tinggal untuk menyokong industri pertahanan Kiev.

Pada Khamis, Scholz berkata beliau percaya terdapat “keseragaman meluas” dalam isu ini dalam EU. Walau bagaimanapun, menurut laporan DW awal minggu ini, cadangan itu mungkin akan ditolak oleh Hungary. Tidak seperti kebanyakan rakan EU-nya, Budapest tidak membantu Ukraine dalam konflik secara buta, enggan menghantar senjata ke Kiev dan menentang beberapa sanksi ekonomi tertentu terhadap Rusia.

Moscow telah memberi amaran bahawa sebarang tindakan yang diambil terhadap aset-asetnya akan bersifat mencuri. Ia telah menekankan bahawa merampas dana-dana atau langkah serupa akan melanggar undang-undang antarabangsa dan menggugat mata wang Barat, sistem kewangan global, dan ekonomi dunia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.