Wabak Kekerasan di Hospital-hospital di Amerika Syarikat

Nurses at Garfield Medical Center in Monterey Park launched a 10-day strike on Friday.

(SeaPRwire) –   Pada Jumaat, seorang individu didakwa telah memasuki lobi sebuah hospital psikiatri negeri di Concord, New Hampshire membunuh seorang pengawal keselamatan. Seorang anggota polis negeri yang bertugas di hospital itu kemudiannya menembak dan membunuh penyerang tersebut.

Pada awal September, seorang jururawat di Inspira Medical Center di Vineland, New Jersey hampir cedera selepas seorang lelaki memasuki hospital itu dan membunuh diri, memicu kunci di dalam hospital. Kejadian itu meninggalkan pekerja kesihatan, pengunjung dan pesakit dipenuhi ketakutan.

Kekerasan berterusan dan meningkat di dan sekitar hospital-hospital di Amerika Syarikat jelas merupakan bahaya yang nyata kepada kakitangan hospital dan pengunjung. Wabak kekerasan ini mewakili kecemasan kesihatan awam yang memerlukan perhatian pemimpin terpilih kita.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, media telah dipenuhi dengan berita serangan, penikaman dan insiden keganasan yang lain termasuk tembakan beramai-ramai di hospital, klinik dan kemudahan kesihatan yang lain. Bagi kebanyakan kita, ini adalah kejutan besar kerana kita selalu percaya bahawa kemudahan kesihatan adalah oasis keamanan dan kasih sayang.

Sejak wabak bermula, terdapat peningkatan ketara dalam keganasan terhadap pekerja kesihatan. Persatuan Hospital Amerika (AHA) melaporkan bahawa lebih 80% daripada pekerja kesihatan mengalami keganasan fizikal atau lisan.

AHA juga menyatakan bahawa lebih daripada dua pertiga daripada kejadian itu tidak dilaporkan kepada pihak berkuasa. Mereka yang tidak mengenali peristiwa harian di institusi penjagaan kesihatan mungkin terkejut untuk mengetahui bahawa pertengkaran ganas adalah begitu biasa.

Menurut Persatuan Perubatan Kecemasan Amerika (ACEP) lebih daripada separuh daripada doktor kecemasan telah mengalami keganasan fizikal. Dalam persekitaran tekanan tinggi ini

Sebenarnya, satu kajian April 2022 oleh Nurses United Kebangsaan mendedahkan peningkatan lebih 100% dalam keganasan tempat kerja berbanding satu kajian sebelumnya terhadap jururawat pada Mac 2021. Kesan bersih keganasan tempat kerja dan trauma emosi adalah faktor risiko utama untuk keletihan dan kemurungan moral dan kecederaan.

Persekitaran kesihatan dalam penjagaan kesihatan tentu saha juga merupakan persekitaran tekanan tinggi. Setiap hari, profesional menangani keadaan yang boleh menjadi sangat mencabar bagi pesakit dan pengunjung. Kecederaan besar, serangan jantung, kematian otak, dan masalah kesihatan utama yang lain memicu tindak balas emosi yang kuat dan boleh bertindak sebagai pemangkin yang membawa kepada keganasan di kalangan dan antara pesakit, pengunjung dan bahkan staf.

Keselamatan bermula dengan mengadakan perbincangan terbuka antara staf, pengunjung, pesakit dan pentadbiran hospital sebelum berlakunya insiden keganasan besar. Persediaan dan latihan boleh mengurangkan ketegangan dalam satu insiden ganas yang berpotensi. Tetapi ia juga penting bahawa latihan persediaan sebegini dimulakan pada orientasi dan penyertaan staf baru. Satu latihan menyeluruh mengenai cara menangani serangan marah dan pesakit yang tertekan harus menjadi sebahagian daripada latihan setiap pekerja kesihatan.

Pintu masuk utama hospital dan pintu masuk ke jabatan kecemasan (ED) adalah dua kawasan utama yang menimbulkan kerentanan dalam keselamatan dan keselamatan di mana-mana kemudahan kesihatan. Itu dikatakan, pintu masuk samping juga boleh menjadi masalah, menjadikannya perlu untuk menghadkan bilangan pintu masuk yang boleh digunakan oleh orang ramai. Pintu masuk utama dan ED membolehkan staf menapis individu yang mabuk, tidak tersenarai dalam senarai lawatan untuk pesakit tertentu, atau individu lain yang sepatutnya tidak berada di sana.

Awam perlu disediakan untuk melalui titik pemeriksaan keselamatan dan penyaringan seperti pemeriksaan keselamatan TSA di lapangan terbang Amerika Syarikat. Keselamatan boleh bermula dari yang jelas (pengesan logam) kepada pendekatan yang lebih tersembunyi oleh pasukan keselamatan berkhidmat sebagai “penyambut” atau sebagai “dutabesar”.

Kerana kehadiran keselamatan yang terlalu agresif boleh mengganggu pesakit dan pengunjung, matlamatnya adalah untuk menanamkan langkah-langkah yang tidak kelihatan. Staf yang dilatih dalam keselamatan boleh menyambut pengunjung, dan mengarahkan mereka ke lif, klinik, makmal dan pelbagai unit di dalam hospital itu sendiri.

Ia adalah penting untuk mengeluarkan “pas”, atau lebih baik mengambil gambar digital dan mengekalkan rekod siapa yang berada di dalam bangunan pada setiap masa. Akses ke unit rawatan rapi (ICU) juga perlu dikawal dengan pintu terkunci yang hanya boleh dibuka oleh staf unit untuk membenarkan pengunjung masuk. Kamera litar tertutup juga merupakan sebahagian penting daripada “keselamatan perimeter” kedua-duanya sebagai sistem penyaringan, tetapi juga sebagai peranti rakaman yang boleh digunakan kemudian untuk mengenal pasti individu yang ganas di katil.

Kemudahan itu juga harus mempunyai “kawasan selamat” untuk staf, pengunjung dan pesakit. Bilik ubat atau stor yang dilengkapi dengan kaca berkalis peluru dan pintu kunci serta bilik rehat dan bilik staf juga boleh dibuat selamat.

Komunikasi adalah penting; mempunyai set isyarat tidak lisan yang diketahui oleh staf, bersama-sama dengan “butang panik” yang menghubungkan ke 911 dan jabatan polis tempatan sangat disarankan.

Dalam persediaan untuk ancaman keganasan, penting bagi staf untuk melatih teknik penenangkan – idealnya melalui simulasi atau modul berdasarkan realiti maya atau realiti bertambah – tetapi juga dengan melihat dan mengambil bahagian dalam tutorial interaktif dalam talian. Dalam hal ini, penting untuk melatih setiap ahli pasukan setiap jabatan untuk mempelajari mengenal pasti tanda-tanda kemarahan dan keganasan berpotensi di kalangan pesakit dan pengunjung.

Ini boleh menjadi mencabar kerana jabatan kecemasan, ICU dan bahkan staf di wad hospital biasa berurusan dengan spektrum berterusan kecemasan perubatan dan pembedahan pesakit dan isu-isu kritikal. Bukan saha keganasan, tetapi ancaman ini perlu ditangani secara pencegahan untuk mungkin membantu mencegah keletihan staf.

Sebenarnya, impak hinaan lisan dan gangguan oleh pesakit dan pengunjung yang membawa kepada tekanan pekerjaan telah memberi kesan hampir 24 peratus doktor, menurut satu kajian JAMA tahun lalu. Pentingnya, kajian terbaru juga menunjukkan bahawa hinaan, ancaman dan episod tingkah laku kasar boleh memberi kesan buruk terhadap penyampaian rawatan klinikal dan kejayaan prosedur yang perlu untuk mendiagnosis dan merawat pesakit. Apa yang jelas ialah apabila staf tidak selamat, pesakit tidak selamat.

Tetapi, mengetahui apa yang perlu dilakukan sekiranya tidak terbayangkan itu berlaku – seperti penembak beramai-ramai di hospital anda – perlu menjadi sebahagian daripada minda setiap pekerja kesihatan, pesakit, pengunjung dan pentadbir hospital. Staf harus belajar mantra keselawatan awam: “lari, sembunyi, lawan.” Kerana mungkin tidak mungkin menemui laluan melarikan diri di setiap kawasan hospital ketika dikunci, ia boleh menyelamatkan nyawa untuk mempelajari dan mengenal pasti tempat persembunyian selamat, seperti bilik ubat atau bilik staf yang lebih awal digambarkan.

Kekerasan di dan sekitar hospital tidak hanya membahayakan nyawa pesakit, tetapi juga orang awam dan pengunjung yang tidak bersalah untuk kecederaan dan kematian. Satu insiden baru-baru ini di luar Hospital Universiti Alabama (UAB) semasa cuti akhir minggu bekerja adalah contohnya: apabila mangsa tembakan tiba dalam SUV, nyawa orang awam lain juga terdedah kepada bahaya tembakan – yang ditujukan kepada mangsa yang sudah ada dalam SUV – berbunyi di depan pintu masuk hospital. Dan insiden tembakan lain di dalam sebuah hospital di Mississippi yang berkaitan dengan keganasan rumah tangga, dan kini diklasifikasikan sebagai pembunuhan bunuh diri di kalangan suami isteri berusia 90 tahun, lebih lanjut menggambarkan risiko segera kepada semua pesakit dan staf.

Wabak keganasan di Amerika Syarikat dan merebak di dan sekitar hospital-hospital negara kita terus tanpa penghujung. Ia tidak perlu menjadi begini. Kami berharap dengan perhatian, latihan dan kehati-hatian kami boleh membuat kemudahan kesihatan selamat sekali lagi.

Pentingnya, wabak keganasan berterusan di seluruh masyarakat AS secara umum perlu ditangani oleh pemimpin kita. Tanpa bimbingan, kepimpinan dan perhatian mereka, menangani krisis ini akan menjadi sangat mencabar. Usaha tempatan untuk menarik perhatian kepada wabak keganasan ini akan menjadi penting.

Kami mesti memulihkan rasa hormat dan keselamatan dan membantu profesional kesihatan kita ketika mereka menjaga kita dan keluarga kita; hospital perlu kekal sebagai tempat suaka yang menyembuhkan, bebas dari wabak yang meresap ke setiap aspek masyarakat kita.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)