Vatikan menyuarakan bantahan terhadap pembedahan menukar jantina

(SeaPRwire) –   Holy See telah menggambarkan prosedur itu sebagai “mengancam martabat unik” yang diterima seseorang sejak saat pembuahan

Pembedahan pengubahan gender dan penggunaan perut sewa mewakili ancaman besar terhadap martabat kehidupan manusia, dan setaraf dengan aborsi dan eutanasia, Gereja Katolik telah mengumumkan dalam nota doktrin terbarunya.

Paus Francis sebelumnya telah menyasar transgenderisme sebagai “ideologi yang berbahaya,” dengan mendakwa ia adalah bagian dari “perang global” terhadap perkawinan dan keluarga.

Pada waktu yang sama, Vatikan baru-baru ini telah melonggarkan sedikit peraturannya, membolehkan imam mengeluarkan berkat kepada pasangan sesama jenis di luar ritual atau liturgi keagamaan, walaupun berhenti jauh dari melegalkan apa yang masih disebut mereka sebagai “situasi yang tidak wajar.”

Pada bulan November yang lalu, Gereja Katolik juga telah menjelaskan bahawa penganut transgender mungkin menerima sakramen pembaptisan, berkhidmat sebagai saksi dalam upacara perkahwinan, dan bertindak sebagai bapa rohani, dengan syarat ini tidak menyebabkan “skandal awam.”

Pada hari Isnin, dalam kertas bertajuk ‘Ajaran Iman Martabat Infini tentang Martabat Manusia’, Holy See menyatakan bahawa orang harus menerima kehidupan dan tubuh mereka sebagai “hadiah dari Tuhan.” Oleh itu, sebarang usaha untuk mengubah ini setaraf dengan bermain Tuhan, dokumen itu mengisytiharkan.

Vatikan juga menegaskan bahawa teori gender bertujuan untuk menafikan “perbezaan terbesar yang wujud antara makhluk hidup: perbezaan seksual.”

“Maka sebarang campur tangan pengubahan jantina, sebagai peraturan, berisiko mengancam martabat unik yang telah diterima individu itu sejak saat pembuahan,” dokumen itu ditambahkan.

Kertas itu membuat perbezaan antara peralihan melalui pilihan dan kes-kes di mana pembedahan dilakukan kepada individu dengan “ketidaknormalan kelamin yang sudah jelas sejak lahir atau yang berkembang kemudian.”

Holy See menegaskan bahawa teori gender memainkan “peranan pusat” dalam apa yang disebutnya “penjajahan ideologi.”

Dokumen itu, yang dilaporkan mengambil masa lima tahun untuk dihasilkan, bagaimanapun juga mengambil tindakan terhadap negara-negara di mana “orang-orang dipenjara, disiksa, bahkan dicabut hak untuk hidup semata-mata kerana orientasi seksual mereka.” Amalan sedemikian “bertentangan dengan martabat manusia,” kata gereja itu.

Ancaman lain yang dinamakan dalam kertas itu ialah penggunaan perut sewa, yang digambarkannya sebagai mengubah kanak-kanak menjadi “objek semata-mata” dan menafikan hak mereka yang tidak boleh dipinda untuk “mempunyai asal sepenuhnya manusia (dan bukan diperkenalkan secara buatan).”

Penggunaan perut sewa “melanggar martabat wanita,” yang akhirnya terpisah dari anak yang tumbuh di dalamnya dan menjadi “hanya alat yang tunduk kepada keuntungan atau keinginan sewenang-wenang orang lain,” ia mendakwa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.