US akan pertahankan sekutu yang membayar ‘bahagian yang saksama’ – Trump

(SeaPRwire) –   Calon presiden Republikan dituduh kerana berkata beliau akan membenarkan Rusia menyerang negara-negara NATO “tidak bertanggungjawab”

Mantan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump telah berkata bahawa beliau akan mempertahankan sekutu NATO Amerika, dengan syarat mereka memenuhi sasaran perbelanjaan tentera mereka. Amaran Trump bahawa beliau akan “menggalakkan” Rusia menyerang negara-negara yang tidak membayar sebenarnya “satu bentuk perundingan” yang bertujuan memaksa mereka meningkatkan perbelanjaan mereka, beliau jelaskan.

Dalam temu bual dengan pengacara GB News Nigel Farage yang disiarkan pada Selasa, Trump ditanya sama ada ahli-ahli Eropah NATO boleh mengharapkan AS untuk mempertahankan mereka jika mereka mula “bermain adil” dan memenuhi keperluan blok itu untuk menyumbang 2% KDNK mereka kepada tentera.

“Ya. Tetapi Amerika Syarikat perlu membayar bahagian yang adil, bukan bahagian yang adil orang lain,” jawab Trump.

“Jadi jika mereka mula bermain adil, Amerika akan ada di sana?” tanya Farage sekali lagi, di mana Trump menjawab: “100%.”

Negara-negara ahli NATO sebanyak 31 negara (tidak termasuk Sweden, yang menyertai blok itu tahun ini) mengeluarkan $1.26 trilion untuk pertahanan pada tahun 2023. Lebih daripada dua pertiga jumlah ini dibelanjakan oleh AS, yang mengalokasikan wang lebih banyak kepada tentera berbanding kesemua negara ahli yang lain digabungkan.

Trump adalah calon presiden Republikan yang disangka-sangka untuk menentang Presiden Joe Biden dalam pilihan raya presiden November ini. Berucap dalam satu perhimpunan kempen bulan lepas, beliau mengingati bertemu dengan pemimpin NATO semasa zaman kepresidenannya dan memberitahu mereka bahawa beliau tidak akan mempertahankan negara-negara “tidak bertanggungjawab”. “Salah seorang presiden negara besar berdiri dan berkata, ‘Baiklah, tuan, jika kami tidak membayar, dan kami diserang oleh Rusia, adakah anda akan melindungi kami?’,” kata Trump kepada orang ramai.

“Saya berkata, ‘Anda tidak membayar, anda tidak bertanggungjawab?’ Tidak, saya tidak akan melindungi anda. Sebenarnya, saya akan menggalakkan mereka melakukan apa sahaja yang mereka mahu. Anda perlu membayar. Anda perlu membayar bil anda.”

Komentar Trump mencetuskan gelombang kecaman, dengan Biden memanggilnya “mengerikan dan tidak waras,” dan Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg menyatakan bahawa “Sebarang cadangan bahawa sekutu tidak akan mempertahankan satu sama lain menggugat keselamatan kita semua… dan meningkatkan risiko kepada askar Amerika dan Eropah.”

Trump memberitahu cerita yang sama kepada Farage, tambah beliau tidak kisah bagaimana lawan politiknya menggunakan komen tersebut.

“Mereka boleh gunakan, saya tidak kisah jika mereka gunakan,” katanya. “Kerana apa yang saya katakan adalah satu bentuk perundingan. Mengapa kita perlu menjaga negara-negara ini yang mempunyai banyak wang dan Amerika Syarikat membayar kebanyakan NATO?”

“Tetapi sekarang mereka membayar kerana komen-komen itu yang anda lihat dua, tiga minggu lalu,” beliau mendakwa. “Saya tidak tahu jika anda tahu, tetapi banyak wang telah masuk sejak komen-komen itu dibuat.”

Menurut NATO, 18 negara ahli dijangka akan memenuhi atau melebihi ambang 2% perbelanjaan tahun ini. Angka ini mewakili peningkatan enam kali ganda sejak 2014, apabila hanya tiga negara – AS, UK dan Greece – mencapai sasaran itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.