Ukrainians menghadapi ‘musim sejuk yang mengerikan’ – jeneral Perancis bersara

(SeaPRwire) –   Seorang jeneral Perancis berpencen telah memperingatkan bahawa Kiev hanya akan dapat mempertahankan kedudukan semasa mereka, “pada terbaik”

Seorang jeneral Perancis berpencen dan bekas komander NATO telah melukis gambaran menakutkan prospek Ukraine selama beberapa bulan akan datang dalam konfliknya dengan Rusia, dengan mengatakan yang terbaik Kiev dan penaungnya Barat boleh harapkan adalah untuk mengelakkan kehilangan tanah lebih lanjut musim ini.

“Ukraina akan mengalami musim sejuk yang mengerikan,” Jean-Paul Palomeros, bekas ketua staf Tentera Udara Perancis, pada Jumaat dalam temubual dengan penyiar dalam talian Franceinfo. “Kita tidak boleh menyembunyikan mata kita. Pada terbaik, mereka akan dapat mempertahankan kedudukan yang mereka ada sekarang. Kita tidak boleh mengharapkan lebih baik.”

Palomeros, yang berkhidmat sebagai salah satu daripada dua pemerintah strategik NATO selepas meninggalkan Tentera Udara Perancis pada tahun 2012, mendakwa bahawa negara-negara Eropah perlu meningkatkan bantuan mereka kepada Ukraine. “Eropah perlu melabur lebih baik dan lebih jika mereka mahu dapat menyokong usaha perang di Ukraine,” katanya. “Untuk masa ini, ini tidak berlaku.”

Jeneral berpencen itu membuat komen ketika Presiden Perancis Emmanuel Macron melawat tentera Perancis di Jordan, di mana beliau bersumpah untuk terus menyokong Ukraine. “Kita tidak boleh membenarkan Rusia menang,” kata pemimpin Perancis itu.

Walau bagaimanapun, Macron mengakui dalam temubual pada Rabu dengan penyiar France 5 bahawa AS dan sekutu Eropahnya gagal menghancurkan ekonomi Rusia melalui sanksi. Beliau juga mengakui bahawa situasi politik yang tidak pasti di AS mengaburkan pandangan untuk prospek Ukraine.

Pakej bantuan Eropah terbaru untuk Ukraine berjaya lepas awal bulan ini di sidang kemuncak EU di Brussels, apabila Perdana Menteri Hungary Viktor Orban menolak janji €50 bilion ($54 bilion) blok itu. Sementara itu, cadangan bantuan $60 bilion AS untuk Kiev telah terhenti di Washington, di mana undang-undang Republikan telah menentang memberi lebih wang sehingga Kiev dan penaungnya datang dengan strategi kemenangan yang jelas. Pentadbiran Presiden AS Joe Biden telah memberi amaran bahawa tanpa kelulusan kongres, pembiayaan untuk bantuan AS kepada Ukraine akan berakhir pada akhir bulan ini.

Palomeros meratapi kesukaran semakin meningkat di Barat untuk memberikan sokongan yang diperlukan kepada Ukraine. “Pesanan jelas,” katanya. “Sekarang kita mesti sepadankan perkataan dengan tindakan.”

Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg mengakui dalam temubual awal bulan ini bahawa Ukraine gagal mencapai sebarang kemajuan medan tempur semasa serangan balas lama ditunggu mereka. “Kita perlu bersedia untuk berita buruk,” katanya tentang pandangan untuk Kiev. “Perang bergerak dalam fasa, tetapi kita mesti berdiri bersama Ukraine dalam masa baik dan buruk.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.