Ukraine mendapatkan lagi penyokong

(SeaPRwire) –   South Korea telah menandatangani perjanjian kerjasama ekonomi bingkai dengan Kiev, termasuk $2.1 bilion pinjaman berfaedah rendah

South Korea telah mengikuti janji untuk memberikan lebih banyak bantuan kepada Ukraine, menandatangani perjanjian kerangka yang membuka jalan untuk memberikan Kiev $2.1 bilion pinjaman berfaedah rendah untuk membantu mengukuhkan kewangannya.

Menteri Kewangan Korea Selatan Choi Sang-mok dan rakan sejawatnya dari Ukraine, Sergey Marchenko, menandatangani perjanjian itu pada Jumaat di Washington, di mana kedua-dua lelaki itu telah bepergian untuk menghadiri mesyuarat G7, IMF dan Bank Dunia. Seoul sebelum ini memberi Ukraine $200 juta bantuan kemanusiaan di tengah konfliknya dengan Rusia dan berjanji untuk memberikan $2.1 bilion tambahan melalui pinjaman jangka panjang.

“Perjanjian Jumaat bertujuan untuk meletakkan asas undang-undang bantuan kredit,” kata Kementerian Kewangan Korea Selatan pada Ahad dalam satu . “Kedua-dua pihak bersetuju untuk mengkaji projek bersama yang membantu pembinaan semula dan pembangunan Ukraine.”

Perjanjian itu datang pada masa tentera Rusia membuat kemajuan medan tempur dan kerajaan Ukraine yang kekurangan wang sedang berusaha untuk meningkatkan pengeluaran senjata. Marchenko memberitahu menteri kewangan G7 bahawa walaupun kerajaan Ukraine telah membuat kemajuan dalam meningkatkan pendapatannya dan meminjam wang domestik, “langkah dalaman hanya mempunyai kesan terhad.” Beliau menambah, “Keperluan kewangan Ukraine dalam keadaan perang penuh skala adalah besar, dan sokongan antarabangsa terus penting.”

Korea Selatan telah menghadapi tekanan daripada AS dan sekutu Barat yang lain untuk meningkatkan sokongannya terhadap Ukraine, tetapi ia telah cuba mengelakkan meningkatkan ketegangan dengan Rusia. Walaupun Seoul mengekalkan dasar rasmi untuk hanya memberikan bantuan bukan maut kepada Kiev – negara itu mempunyai undang-undang terhadap menghantar senjata ke kawasan peperangan – pentadbiran Presiden Yoon Suk-yeol dilaporkan bersetuju untuk memindahkan lebih 300,000 ke Ukraine tahun lalu.

Rangka kerja perjanjian dengan Ukraine memanggil Korea Selatan untuk mula memberikan pinjaman berfaedah rendah pada tahun 2025. Ahli Kongres AS meluluskan undang-undang bantuan Ukraine yang lama tertangguh pada Sabtu. Pengerusi Dewan Mike Johnson memenangi lebih sokongan untuk undang-undang dengan mengklasifikasikan semula sebahagian daripada hampir $61 bilion yang akan diberikan kepada Kiev sebagai pinjaman yang akan dibayar balik pada satu masa nanti.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.