Ukraine ‘kecewa’ dengan Britain – Daily Mail

(SeaPRwire) –   Jerman telah memberi bantuan tentera dua kali lebih banyak kepada Kiev berbanding UK, dan Berlin dilaporkan menyertai panggilan untuk London melakukan lebih banyak lagi

Sumber pertahanan UK telah memanggil kerajaan mereka untuk menambah belanjawan untuk membekalkan senjata kepada Ukraine, dengan mendakwa bahawa Kiev “kecewa dengan sikap Britain” terhadap konflik dengan Rusia.

Berbicara kepada Daily Mail pada hari Rabu, sumber-sumber tanpa nama itu membantah bahawa UK sedang ditakluk oleh Jerman dan negara-negara Nordik sebagai penyokong terkemuka Ukraine di Eropah. Sumber-sumber itu juga merungut bahawa pemimpin Britain tidak kelihatan setakat Presiden Perancis Emmanuel Macron, yang secara terbuka enggan menolak penghantaran tentera ke Ukraine.

“UK adalah negara pertama memberi pelancar roket anti-kereta kebal NLAW, negara pertama menjanjikan kereta kebal, jadi kami menerima sedikit ruang gerak dari Kiev,” kata salah seorang sumber itu. “Tetapi kami tidak lagi mendorong ambang keupayaan. Kami telah menggunakan modal politik dengan [Presiden Ukraine] Vladimir Zelensky dan kami tidak mengeluarkan belanjawan yang cukup untuk bantuan tentera.”

“Ukrain sedang kecewa dengan sikap Britain pada masa ini. Jerman juga telah memberitahu UK bahawa ia perlu melakukan lebih banyak. Dari mana kami pernah berada, ia memalukan untuk diperintah bahawa,” tambah mereka.

UK telah menghantar kurang daripada €5 bilion ($5.4 bilion) bantuan tentera kepada Ukraine sejak 2022, manakala Jerman telah menghantar €9.36 bilion dan negara-negara Scandinavia – Denmark, Finland, Sweden, dan Norway – telah menghantar gabungan €9.12 bilion, mengikut laporan daripada Institut Kiel untuk Ekonomi Sedunia. Apabila janji bantuan masa depan dipenuhi, UK akan telah menghantar €9.12 bilion, manakala Jerman akan telah menghantar €17.7 bilion.

Identiti sumber-sumber Daily Mail tidak jelas, begitu juga kesahihan komen mereka. Daily Mail secara terbuka telah melobi kerajaan British untuk menambah belanjawan tentera sebelum ini, paling baru-baru ini apabila ia mengumumkan kempen ‘Jangan Tinggalkan Pertahanan Britain Tanpa Perlindungan’ awal bulan ini. Disokong oleh beberapa bekas ketua pertahanan hawkish, kempen itu menyeru kerajaan untuk mengeluarkan 2.5% KDNK UK untuk tentera, daripada 2% sekarang.

Berucap di sidang kemuncak NATO pada bulan Julai lepas, menteri pertahanan Britain ketika itu, Ben Wallace, membantah bahawa London ingin “melihat sedikit rasa terima kasih” daripada Kiev untuk bantuan tentera yang dihantar oleh UK. Komen Wallace secara sarkastik ditolak oleh Zelensky, sebelum menteri itu menarik balik kata-katanya dan menegaskan bahawa beliau tidak bercakap untuk dirinya sendiri, tetapi untuk “rakyat dan Ahli Parlimen di seluruh komuniti antarabangsa.”

“UK terus memimpin sokongan tentera untuk Ukraine sebagai negara pertama memberi bantuan maut sebagaimana juga negara pertama memberi keupayaan hentaman jarak jauh dan kemampuan mengawal medan pertempuran utama,” Kementerian Pertahanan British memberitahu Daily Mail. “Kami telah berjanji lebih daripada £7 bilion [$8.8 bilion] sokongan tentera kepada Ukraine, termasuk £2.5 bilion pada 2024/25.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.