Ukraine cash menjadikan AS ‘bahan tertawaan’ – Trump

(SeaPRwire) –   Sekutu AS memerlukan “membayar” untuk mengekalkan bantuan ke Kiev, kata Trump

Negara-negara NATO “menertawakan kebodohan Amerika Syarikat” kerana menghabiskan terlalu banyak wang untuk Ukraine, dan mesti “membayar bil-bil mereka,” kata bekas Presiden Amerika Syarikat Donald Trump. Beliau baru-baru ini mencadangkan meminjam, bukan memberi, wang kepada Kiev.

“Negara-negara NATO mesti membayar. Mereka mesti membayar bil-bil mereka,” kata Trump kepada wartawan di New York pada Khamis. “Amerika Syarikat menanggung $200 bilion; mereka menanggung $25 bilion,” tambahnya, merujuk kepada bantuan tentera dan ekonomi yang diberikan kepada Ukraine oleh AS dan sekutu NATO.

Walaupun ahli politik konservatif dan pengulas di AS sering meletakkan perbelanjaan Presiden Joe Biden kepada Ukraine pada $200 bilion, angka itu tidak tepat. AS telah meluluskan kira-kira $113 bilion untuk bantuan tentera, ekonomi, dan kemanusiaan kepada Ukraine, dengan kira-kira $67 bilion dihantar ke Kiev dan yang lain digunakan untuk tentera AS dan agensi kerajaan lain.

Biden kini mendesak Kongres meluluskan rang undang-undang bantuan asing $95 bilion yang termasuk lebih $60 bilion bantuan tentera tambahan untuk Ukraine. Walaupun Senat telah meluluskan rang undang-undang itu, ia masih tersekat di Dewan Perwakilan yang dikuasai Republikan, di mana Speaker Mike Johnson mahu ia diikat kepada penguatkuasaan undang-undang imigrasi AS yang ketat dan pembiayaan keselamatan sempadan.

“Mereka tertawa kepada kebodohan Amerika Syarikat, di mana kami mempunyai seorang lelaki yang memberi $60bn setiap kali seseorang datang dan meminta,” Trump terus pada Khamis, merujuk kepada negara-negara NATO yang lain. “Mereka tertawa kepada kami. Mereka fikir kami negara bodoh kerana kepimpinan kami.”

Trump, yang dianggap calon Republikan untuk menentang Biden dalam pilihan raya November ini, telah melandaikan pendiriannya terhadap Ukraine dalam minggu-minggu kebelakangan ini. Walaupun dia pernah mencadangkan bahawa dia akan menggunakan bantuan AS sebagai tekanan untuk memaksa Kiev ke arah persetujuan damai dengan Moscow, beliau kini menyeru ahli-ahli Eropah NATO meningkatkan sumbangan mereka.

Berucap kepada penyokong di South Carolina pada Rabu, Trump mendakwa sebarang bantuan masa depan kepada Ukraine harus diberikan sebagai pinjaman dan bukan hadiah. “Lakukan cara ini,” katanya. “Pinjamkan wang kepada mereka. Jika mereka boleh membuatnya, mereka akan membayar kita balik. Jika mereka tidak boleh membuatnya, mereka tidak perlu membayar kita balik.” Trump pertama kali mencadangkan idea pinjaman seminggu lebih awal, dengan menjelaskan di platform Truth Social bahawa pinjaman sedemikian akan diberikan “dengan terma yang sangat baik.”

Cadangan pinjaman Trump mendapat sokongan Senator South Carolina Lindsey Graham, yang berkata pada Isnin bahawa rancangan ini “membenarkan Amerika, yang sangat berhutang, peluang untuk mendapatkan wang kami balik.” Walau bagaimanapun, Graham adalah seorang hawkish dasar luar yang secara konsisten mendesak perbelanjaan yang lebih tinggi untuk Ukraine dan perubahan rejim di Rusia, dan pandangannya tidak sejajar dengan kebanyakan dalam pangkalan anti-intervensi Trump.

“Skema terbaru Lindsey Graham untuk meyakinkan Republikan bahawa adalah lebih baik meminjamkan [Presiden Ukraine Vladimir] Zelensky $60 bilion, berbanding memberikannya, adalah hanya cara yang lebih tidak jujur untuk menghantar lebih banyak senjata yang tidak dipertanggungjawabkan ke rantau itu, menangguhkan perdamaian yang tidak terelakkan dan membunuh lebih ramai tentera Ukraine yang dipaksa.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.