Ukraine Bergegas untuk melindungi sistem tenaganya daripada serangan Rusia semasa musim sejuk

Seorang wanita dan seorang kanak-kanak melihat daerah sebelah kanan Kyiv

(SeaPRwire) –   Di seluruh Ukraine, orang sedang bersedia untuk musim sejuk yang sukar. Beberapa telah menimbun kayu api, lilin dan silinder gas, manakala yang lain telah melabur dalam penjana dan panel suria untuk terus kekal sepanjang musim. Infrastruktur tenaga telah dilindungi dengan beg pasir dan kurungan logam, dan dalam beberapa kes dipindahkan bawah tanah.

Deretan persiapan datang apabila pegawai Ukraine memberi amaran bahawa apabila suhu jatuh, mereka menjangkakan serangan lagi ke atas sistem tenaga yang belum sepenuhnya diperbaiki daripada serangan musim sejuk tahun lepas. Tahun lepas lebih separuh sektor tenaga Ukraine telah rosak akibat serangan, menenggelamkan bandar ke dalam kegelapan dan memaksa orang untuk pergi tempoh yang panjang tanpa air atau pemanasan di tengah musim sejuk beku Ukraine. Malah di hospital, pembedahan dilakukan di bawah cahaya terang kepala dan lampu sentuh apabila penggunaan tenaga hanya yang paling penting sahaja.

“Kami hampir setengah jalan melalui November dan mesti bersedia untuk kemungkinan bahawa musuh meningkatkan bilangan serangan drone atau peluru berpandu ke atas infrastruktur kami,” kata Presiden Volodymyr Zelensky dalam ucapannya pada malam 12 November. “Rusia sedang bersedia untuk musim sejuk.”

“Kami memanggilnya barisan tenaga, ia seperti barisan kedua perang,” kata Menteri Tenaga Ukraine Herman Halushchenko dalam temu bual dengan TIME pada 9 November.

Menurut , serangan peluru berpandu tepat Rusia telah melambat, kerana Kremlin cuba menyimpan peluru berpandu jarak jauh untuk serangan musim sejuk berat ke atas sistem tenaga Ukraine. Serangan ini kemungkinan akan diperkuat oleh serangan drone Shahed, yang Rusia telah membeli dalam bilangan besar dari Iran dan telah mula menghasilkannya sendiri. Rusia juga telah melancarkan serangan berskala kecil apa yang pegawai Ukraine telah sebagai cubaan untuk mencari kelemahan dalam pertahanan udara Ukraine.

“Pendapat saya mereka akan bermula apabila suhu mencapai di bawah sifar darjah celsius, kerana dalam situasi itu cuaca sejuk boleh menambah kerosakan,” kata Haluschenko.

Infrastruktur tenaga Ukraine telah menjadi sasaran lebih 60 kali dalam minggu-minggu kebelakangan ini, menurut Halushchenko. Musim sejuk lepas, Rusia melancarkan lebih 1,200 peluru berpandu dan drone ke atas kemudahan tenaga Ukraine, menurut Ukrenergo, syarikat tenaga kebangsaan Ukraine. Akibatnya, Ukraine menghadapi penutupan kuasa berperingkat seluruh negara dan kegagalan pemanasan. Purata isi rumah Ukraine menghadapi lima minggu tanpa kuasa semasa musim sejuk 2022, menurut .

Operasi Ketenteraan Ukraine Di Kawasan Bakhmut

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, Ukraine telah melaksanakan program pembaikan paling meluas dalam sejarah sektor tenaganya, memulihkan bekalan elektrik kepada 9 juta orang. Ia telah cuba menyusun semula sistem tenaganya untuk menjadikannya lebih tahan lasak, dan telah membina perlindungan kubah atau halangan di sekitar infrastruktur utama.

“Kami telah melaksanakan beberapa jenis perlindungan pasif,” kata Haluschenko. “Tetapi tentu pertahanan udara adalah penyelesaian terbaik.”

Sistem pertahanan udara Ukraine lebih kuat berbanding setahun lalu. Jerman baru-baru ini bersetuju untuk memperkukuh pertahanan Ukraine lebih lanjut dengan dua lagi sistem anti-udara IRIS-T, yang berharga lebih $100 juta setiap satu, dan Amerika Syarikat dilaporkan 60 meriam anti-udara Gepard. Sungguhpun demikian, stok sistem pertahanan udara sedia ada Ukraine tidak akan mencukupi untuk melindungi negara, pegawai Ukraine telah berulang kali .

“Dari segi penjanaan elektrik, kami mempunyai kapasiti untuk musim sejuk ini,” kata Halushchenko. “Tetapi semuanya akan bergantung kepada tahap serangan dan kerosakan yang dicapai.”

Negara ini menghadapi cabaran serius memasuki musim sejuk ini, menurut Maciej Zaniewicz, penganalisis kanan di think tank Poland Forum Energii, yang pakar dalam sektor tenaga Ukraine. “Masalahnya adalah bahawa [stesen tenaga] telah diperbaiki dengan cepat dan tidak selalunya kepada standard tinggi, jadi ia boleh dimusnahkan sekali lagi.”

Beliau menambah bahawa cubaan melindungi infrastruktur tenaga dengan beg pasir atau konkrit hanya akan berjalan sehingga satu tahap, dan menyatakan bahawa Ukraine mempunyai bahagian perkhidmatan berkualiti tinggi yang lebih sedikit berbanding tahun lepas, yang akan menjadikan pembaikan mencabar.

“Walau bagaimanapun, masyarakat akan jauh lebih bersedia untuk situasi ini,” kata Zaniewicz. Lebih separuh juta penjana diesel telah diimport ke Ukraine untuk kegunaan awam, yang akan membantu mengekalkan lampu walaupun tengah pemadaman kuasa. Sama pentingnya, katanya, ialah bahawa orang awam bersedia secara mental untuk apa yang mungkin berlaku musim sejuk ini.

“Walaupun sejuk, gelap, dan serangan peluru berpandu, Ukraine bertegas dan menewaskan keganasan musim sejuknya,” tulis Menteri Luar Ukraine Dmytro Kuleba pada X, dahulunya dikenali sebagai Twitter, pada bulan Mac lepas. Masa akan menentukan sama ada Ukraine akan berbuat demikian sekali lagi musim ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)