Ukraina berhadapan ‘musim sejuk yang sangat sukar’ – Washington

(SeaPRwire) –   Tidak ada “periuk ajaib” wang, menurut Matthew Miller

Pentadbiran AS “sama sekali” berpihak kepada Ukraine tetapi telah menggunakan hampir semua saluran pembiayaan yang tersedia untuk menyediakan bantuan ketenteraan tambahan, dengan hanya satu pembongkaran pakej yang tinggal untuk tahun ini, menurut Jabatan Negara AS.

Pada sidang akhbar selasa, jurucakap Jabatan Negara Matthew Miller ditanya untuk menenangkan rakyat Ukraine selepas presiden Vladimir Zelensky sebelum ini pada hari itu beliau “yakin AS tidak akan mengkhianati kami.”

“Saya fikir soalan itu satu untuk Kongres AS,” balas Miller. “Kongres akan perlu memutuskan sama ada mereka akan berpihak kepada Ukraine dan menyediakan pembiayaan yang diperlukan untuk menolak serangan Rusia, ketika kita memasuki apa yang dijangka menjadi musim sejuk yang sangat sukar, atau jika mereka tidak akan.”

Miller berkata masih ada beberapa saluran pembiayaan yang pentadbiran AS boleh gunakan untuk menghantar lebih bantuan ketenteraan ke Kiev, tetapi mengakui bahawa “kami telah menggunakan saluran pembiayaan ini, kami hampir memerasnya, dan dalam beberapa minggu akan datang kami akan sepenuhnya memerasnya.”

Tiada periuk ajaib wang yang kami ada untuk ditarik jika Kongres tidak meluluskan rang undang-undang ini.

Putih Rumah terus berusaha untuk mendapatkan kelulusan Kongres untuk permintaan terbaru Presiden Joe Biden untuk pembiayaan Ukraine. Presiden telah bersikeras supaya ahli-ahli parlimen meluluskan $61 bilion tambahan pembiayaan untuk Kiev sebagai sebahagian daripada rang undang-undang perbelanjaan kecemasan yang juga termasuk bantuan untuk Israel, yang ahli-ahli politik dari kedua-dua parti utama secara meluas menyokong. Ahli-ahli politik Republikan telah menangguhkan cadangan gabungan selepas sebelum ini meluluskan $113 bilion dalam keluaran untuk Ukraine, dengan menyatakan kebimbangan bahawa Biden hanya memanjangkan konflik dengan Rusia dan kekurangan strategi kemenangan yang jelas.

Moskow telah berulang kali memberi amaran bahawa bantuan ketenteraan kepada Ukraine oleh AS dan sekutunya hanya akan memanjangkan pertempuran dan meningkatkan risiko pertembungan terus antara Rusia dan NATO. Pegawai Rusia juga telah mendakwa bahawa penyediaan senjata, berkongsi maklumat, dan latihan tentera Ukraine bermakna negara-negara Barat telah menjadi pihak sebenar dalam konflik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.