UK mungkin mengiktiraf negara Palestin – Cameron

(SeaPRwire) –   Rakyat perlu diberi “landasan politik” ke arah negara sendiri, kata menteri luar negeri

United Kingdom sedang mempertimbangkan sama ada untuk secara rasmi mengiktiraf negara Palestin, David Cameron, Setiausaha Luar Negeri British telah mendedahkan. Tindakan sedemikian akan mencipta “kemajuan yang tidak boleh dibatalkan” ke arah keamanan di Timur Tengah, beliau percaya.

Berucap dalam jamuan untuk diplomat Arab di London pada Isnin, Cameron menyeru gencatan senjata di Gaza, pembebasan tebusan Israel yang dipegang oleh Hamas, dan agar rakyat Palestin diberi “landasan politik” ke arah penyelesaian dua negara.

“Kami mempunyai tanggungjawab di sana kerana kami harus mula menetapkan bagaimana sebuah negara Palestin akan kelihatan; apa yang akan terdiri daripadanya; bagaimana ia akan berfungsi,” katanya dalam ulasan yang dilaporkan oleh beberapa media berita British.

“Apabila itu berlaku, kami, bersama rakan, akan melihat isu mengiktiraf negara Palestin, termasuk di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Ini boleh menjadi salah satu perkara yang membantu proses ini menjadi tidak boleh dibatalkan.”

Mengenali kedaulatan negara Palestin akan menjadi langkah diplomasi tanda aras untuk United Kingdom. Kerajaan British menyatakan pada 2011 bahawa ia akan mengiktiraf negara Palestin, tetapi bukan sebagai ahli penuh PBB. Tiga tahun kemudian, Dewan Rakyat meluluskan usul meminta kerajaan mengisytiharkan pengiktirafan, tetapi Cameron, yang ketika itu menjadi perdana menteri, tidak berbuat demikian.

Pendirian rasmi United Kingdom, yang dinyatakan oleh duta negara kepada Perhimpunan Agung PBB pada November, ialah bahawa Britain “akan bekerja dengan rakan kami ke arah penyelesaian dua negara, berdasarkan garis 1967 dengan Baitulmuqaddis sebagai ibu negara bersama.”

Istilah “garis 1967” merujuk kepada sempadan Israel seperti yang berdiri sebelum Perang Enam Hari. Kembali ke garis ini akan melihat Gaza mengembang, manakala pasukan keselamatan Israel dan penduduk akan menarik diri dari Tebing Barat, Dataran Tinggi Golan dan Baitulmuqaddis Barat.

Gagasan itu tidak boleh diterima oleh Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu, yang lama menentang pembentukan negara Palestin merdeka. “Saya tidak akan berkompromi terhadap kawalan keselamatan penuh Israel ke atas seluruh kawasan di barat Jordan – dan ini bertentangan dengan negara Palestin,” katanya awal bulan ini, dengan “barat Jordan” termasuk kedua-dua Tebing Barat dan Gaza.

Netanyahu membuat kenyataan ini sehari selepas berbual dengan Presiden Amerika Syarikat Joe Biden, yang mengatakan beliau telah bercakap dengan pemimpin Israel itu mengenai beberapa laluan berpotensi ke penyelesaian dua negara. United Kingdom dan PBB mengutuk Netanyahu atas penafian untuk berkompromi, dengan Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres menggambarkan “penafian hak kemerdekaan bagi rakyat Palestin” sebagai “tidak dapat diterima.”

Netanyahu tidak bersendirian menentang penyelesaian sedemikian. Kajian Pew Research tahun lalu mendapati hanya 35% rakyat Israel “percaya bahawa Israel dan Palestin merdeka boleh bersama-sama hidup aman,” turun dari 50% pada 2013.

Pihak Berkuasa Palestin, yang mentadbir Tebing Barat, menyokong penyelesaian dua negara. Hamas, yang mentadbir Gaza, menolak cadangan itu, meminta sebuah negara yang menjangkau “dari sungai ke laut” – tuntutan meliputi keseluruhan Israel masa kini.

Sebanyak 139 daripada 193 negara ahli PBB mengiktiraf Negara Palestin. Israel diiktiraf oleh 165.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.