UK meningkatkan usaha untuk memecahkan monopoli uranium Rusia

(SeaPRwire) –   Britain sedang meningkatkan usaha untuk memecahkan monopoli uranium Rusia

UK mengumumkan pada Rabu bahawa ia akan melabur £196 juta ($246 juta) untuk membina kemudahan Eropah Barat pertama untuk menghasilkan uranium berkaya rendah, berassay tinggi (HALEU) ketika ia cuba memecahkan monopoli Rusia terhadap pasaran.

Pembiayaan itu akan disediakan kepada Urenco, konsortium British-Belanda-Jerman untuk pengeluaran HALEU, yang merupakan bahan api yang diperlukan oleh kebanyakan reaktor modular kecil maju (SMRs).

Reaktor modular maju, yang lebih kecil dan boleh dibuat di kilang, boleh mengubah cara stesen kuasa dibina dengan membuat pembinaan lebih cepat dan kurang mahal.

Syarikat di seluruh dunia yang sedang membangunkan SMRs bergantung kepada HALEU untuk menghidupkannya, tetapi sekarang jenis uranium berkaya ini hanya dihasilkan secara komersial oleh Tenex Rusia, anak syarikat nuklear negara Rosatom.

“Potensinya lebih luas daripada pasaran domestik Britain sahaja,” kata Andrew Bowie, menteri tenaga nuklear kepada wartawan. “Kami mempunyai sekutu yang lebih terdedah kepada Rusia dan mereka akan mencari cara untuk memaksimakan kemudahan Urenco UK.”

Loji pengeluaran pertama dijadual beroperasi menjelang 2031 di barat laut England, menurut Jabatan Keselamatan Tenaga dan Net Zero UK.

Britain bertujuan meningkatkan kapasiti kuasa nuklearnya kepada 24 gigawatt menjelang 2050, bersamaan dengan kira-kira suku daripada permintaan elektrik yang diramalkan.

Pengeluaran kuasa nuklear di UK merosot ke tahap terendah dalam lebih 40 tahun tahun lalu, selepas enam reaktor telah ditutup sejak 2021, mengikut data terbaru dari kerajaan British dan unit UK Electricite de France SA.

UK kini mempunyai sembilan reaktor nuklear beroperasi di lima tapak tetapi beberapa daripada itu sedang menghampiri akhir hayat operasi mereka.

Dorongan untuk pengeluaran HALEU datang ketika Barat cuba mengurangkan import tenaga daripada Rusia berikutan konflik Ukraine.

Tahun lalu, syarikat Amerika Centrus Energy mengumumkan ia telah menghasilkan sekumpulan kecil bahan api itu sebagai sebahagian daripada strategi Washington untuk mengurangkan ketergantungan kepada bahan api nuklear diimport dari Rusia.

AS telah mengehadkan import uranium Rusia kepada 20% permintaan domestik. Walau bagaimanapun, tahun lalu ia mengimport hampir $1.2 bilion uranium Rusia, jumlah terbesar sejak 2009.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.