UK melarang iklan Calvin Klein kerana ‘memperobjekkan wanita’ (GAMBAR)

(SeaPRwire) –   Pengawal iklan negara mengharamkan poster separa bogel selepas dua orang membuat aduan

Badan Piawaian Iklan UK (ASA) telah mengharamkan iklan Calvin Klein yang menampilkan imej separa bogel penyanyi pop FKA Twigs atas dakwaan ia menggambarkannya sebagai “objek seks stereotaip.”

Poster itu, yang mula muncul di UK pada April lalu, menunjukkan FKA Twigs sebahagian menutup tubuh bogelnya dengan baju denim, membuka bahagian belakang bongkaknya dan hampir menunjukkan putingnya. Caption poster itu berbunyi “Calvins or nothing.”

Dalam keputusan yang diumumkan pada Rabu, ASA memutuskan iklan itu tidak boleh lagi dipamerkan di jalanan Britain.

“Iklan itu menggunakan ketelanjangan dan tertumpu kepada ciri-ciri fizikal FKA Twigs berbanding pakaian, sehingga ia menggambarkannya sebagai objek seks stereotaip,” jelas organisasi pengawalatur itu, menggambarkan poster itu sebagai “tidak bertanggungjawab dan mungkin menyebabkan kekesalan yang serius.”

ASA melancarkan siasatan selepas hanya dua orang membuat aduan mengenai poster itu. Pengadu juga mempersoalkan dua poster lain dalam kempen Calvin Klein, kedua-duanya menampilkan model Kendall Jenner. Walau bagaimanapun, ASA tidak mendapati kesalahan pada kedua-dua imej ini, walaupun ia menunjukkan Jenner dalam keadaan yang serupa.

Salah satu iklan yang menampilkan Jenner dianggap “hanya sedikit seksual,” kata ASA, menambah iklan yang lain – menunjukkan model itu dalam pakaian dalam dengan seluar jeans setengah ditarik ke atas pahanya – mengandungi tahap ketelanjangan “tidak melebihi apa yang orang boleh jangka untuk iklan inner.”

Syarikat fesyen itu mendakwa kedua-dua FKA Twigs dan Jenner digambarkan dalam “poses semula jadi dan neutral,” dan ia telah menjalankan iklan serupa di UK selama bertahun-tahun.

“Imej itu tidak kasar dan mengenai dua wanita yang yakin dan berdaya yang telah memilih untuk mengenal pasti dengan jenama Calvin Klein, dan iklan itu mengandungi mesej progresif dan terbuka,” kata syarikat itu.

ASA sering terpaksa menyiasat iklan berdasarkan satu aduan sahaja. Satu iklan untuk laman judi dalam talian telah dilarang pada Rabu selepas satu penonton membuat aduan bahawa pelakon dalam iklan itu kelihatan tidak berusia melebihi 25 tahun, manakala papan iklan amal yang menampilkan wanita separa bogel dengan teks “Kanser tidak akan jadi perkara yang terakhir yang meng*ku” dianggap tidak wajar dan menyinggung selepas dua aduan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.