UK kata Greece ‘memperbesarkan’ dalam pertikaian patung

(SeaPRwire) –   Athens telah menuntut pemulangan pahatan marmar kuno yang diambil dari Greece pada tahun 1800-an

Perdana Menteri British Rishi Sunak telah menuduh rakan sejawatnya dari Greece hanya cuba untuk “menunjukkan kehebatan” dalam pertikaian berlarutan mengenai khazanah purba Yunani yang disimpan di muzium UK.

Ketika berucap semasa Perdana Menteri’s Questions yang penuh kontroversi di Parlimen UK pada hari Rabu, Sunak menjelaskan keputusannya membatalkan pertemuan dengan Perdana Menteri Greece Kyriakos Mitsotakis awal minggu ini, dengan mendakwa beliau telah bersetuju untuk tidak memberi tumpuan kepada pemulangan khazanah abad ke-5 yang dikenali sebagai Elgin Marbles.

“Apabila jelas bahawa tujuan mesyuarat itu bukan untuk membincangkan isu-isu substantif masa depan tetapi sebaliknya untuk menunjukkan kehebatan dan mengulangi isu-isu masa lalu, ia tidak sesuai,” katanya.

Pada hari Selasa, Pejabat Perdana Menteri menyatakan Mitsotakis telah melanggar janji awal untuk meninggalkan pertikaian berlarutan itu, dengan merujuk kepada temubual terbaru beliau dengan media British di mana beliau mendesak pemulangan pahatan marmar.

Menteri Kebudayaan Greece Lina Mendoni kemudian mengkritik London atas “kekejaman,” menyatakan bahawa “pahatan-pahatan itu hasil daripada pencurian,” sambil berjanji untuk menghubungi Muzium British, di mana pahatan-pahatan itu disimpan.

Ketua Pembangkang Keir Starmer juga mengkritik Sunak atas pertengkaran diplomatik itu, dengan berkata “Jangan kisah tentang Muzium British, ketua kabinet yang sebenarnya yang telah kehilangan pahatannya.” Starmer bertemu dengan Mitsotakis pada hari Isnin, hanya sebelum pertemuan dibatalkan dengan perdana menteri, dan kemudian mempertahankan Greece sebagai “ahli NATO yang sama, sekutu ekonomi, salah satu rakan kongsi paling penting kita dalam menangani imigresen haram.”

Pahatan-pahatan itu dikeluarkan dari kuil Parthenon di Athens pada awal tahun 1800-an oleh diplomat British Lord Elgin – ketika itu duta besar ke Empayar Uthmaniyyah, yang menguasai Greece ketika itu. Mereka kekal di bawah penguasaan UK sejak itu, dan Sunak telah menjanjikan untuk tidak akan membatalkan undang-undang 1963 yang melarang Muzium British memulangkan harta karun tersebut.

Kerajaan Greece pada mulanya menuntut pemulangan pahatan itu pada tahun 1983, tetapi UK telah berulang kali menolak permintaan mereka, bahkan menolak tawaran Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk mengimbas pertikaian itu pada tahun 2015. Walaupun berhadapan dengan tentangan dari London, bagaimanapun, UNESCO terus mendesak kedua-dua negara untuk menyelesaikan isu tersebut melalui “perundingan bilateral mengenai pemulangan dan pemulihan harta benda budaya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.