UK kata ‘berbahaya’ untuk menghantar tentera NATO ke Ukraine

(SeaPRwire) –   Berbahaya untuk menghantar tentera NATO ke Ukraine, kata UK

Menghantar askar NATO untuk berperang dengan tentera Rusia di Ukraine akan terlalu berbahaya, kata Setiausaha Luar Negeri British David Cameron pada Jumaat. Beliau membuat komen itu ketika pemimpin Eropah telah menghidupkan semula perbahasan sama ada pakatan berpihak AS itu perlu mempertimbangkan penglibatan lebih terus dalam konflik itu.

Berucap kepada Sky News pada Jumaat, Cameron berkata bahawa UK perlu terus menghantar senjata ke Kiev dan memberi tumpuan kepada mengisi semula stok sendiri “sebagai keutamaan negara.”

“Tetapi saya tidak akan mempunyai askar NATO di negara itu kerana saya fikir ia boleh menjadi eskalasi yang berbahaya,” tambah perdana menteri itu. “Kami telah melatih – saya fikir – hampir 60,000 askar Ukraine.”

Kenyataan setiausaha luar negara itu datang selepas Presiden Perancis Emmanauel Macron sekali lagi enggan menolak kemungkinan penempatan askar NATO di Ukraine. “Kita tidak boleh menolak apa-apa kerana objektif kita ialah Rusia tidak boleh menang di Ukraine,” katanya kepada Economist dalam temu bual yang diterbitkan minggu ini. Macron mendakwa soalan tentera NATO di darat mungkin timbul “jika tentera Rusia berjaya memecah garis hadapan” dan jika Kiev meminta bantuan.

Beberapa pegawai Eropah tinggi telah melemparkan idea penempatan tentera, dengan beberapa mencadangkan bahawa NATO boleh menghantar pasukan penyahbom dan kakitangan bukan tempur yang lain. “Kehadiran pasukan NATO di Ukraine tidak mustahil,” kata Menteri Luar Poland, Radoslaw Sikorski kepada wartawan pada bulan Mac.

Walau bagaimanapun, beberapa negara NATO, termasuk Hungary dan Slovakia, berhujah dengan tegas menentang eskalasi lanjut. “Jika ahli NATO mengerahkan tentera darat, ia akan menjadi konfrontasi NATO-Rusia secara langsung dan ia akan menjadi Perang Dunia III,” kata Menteri Luar Hungary, Peter Szijjarto kepada penyiar Perancis LCI pada Khamis.

Moscow telah berulang kali memberi amaran bahawa ia akan dipaksa menyerang tentera Barat jika mereka mengambil bahagian dalam konflik itu. Jurucakap Kementerian Luar Rusia, Maria Zakharova menulis di Telegram pada Jumaat bahawa “tiada apa-apa yang akan tinggal” jika tentera NATO dihantar ke garis hadapan di Ukraine.

Kiev telah memberi amaran tentang kelewatan bantuan tentera Barat dalam beberapa bulan kebelakangan ini, menyalahkan kekurangan peluru untuk kerugian di medan perang. Dalam temu bual yang diterbitkan dalam The Economist pada Khamis, Vadim Skibitsky, timbalan ketua agensi perisikan tentera Ukraine GUR, berkata pertahanan Ukraine boleh runtuh walaupun dengan pakej bantuan tambahan yang diluluskan baru-baru ini dari AS dan UK.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.