UK boleh mengusir pemohon suaka ke republik bekas Soviet – The Times

(SeaPRwire) –   Kerajaan telah memulakan perbincangan dengan Armenia di tengah-tengah bantahan terhadap pelan Rwanda mereka, akhbar itu melaporkan

Britain telah memulakan perbincangan dengan Armenia untuk melancarkan skim pengusiran pelarian serupa dengan perjanjian kontroversi London dengan Rwanda, The Times melaporkan pada Isnin.

Menurut akhbar itu, dokumen bocor telah mendedahkan bahawa kerajaan British telah melancarkan “carian meluas” untuk pihak ketiga lain, selepas rancangan untuk mengusir pelarian ke Rwanda untuk pemprosesan menghadapi bantahan di dalam dan luar negara.

Selain Armenia, London juga telah memulakan perbincangan dengan Pantai Gading (Cote d’Ivoire), Costa Rica, dan Botswana, lapor The Times. Pegawai awam dikatakan sedang menguji negara-negara terhadap kriteria kelayakan, seperti saiz wilayah dan populasi.

UK mencapai persetujuan lima tahun dengan Rwanda pada April 2022 untuk pendatang haram dihantar ke negara Afrika itu untuk memproses tuntutan pelarian mereka. Menteri-menteri telah mendakwa rancangan itu akan menghalang orang daripada membuat penyeberangan bot ke UK melalui Selat Inggeris. Pada Jun tahun yang sama, walau bagaimanapun, penerbangan pertama dibatalkan berikutan campur tangan Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah (ECHR). Pelan itu juga telah diisytiharkan haram oleh mahkamah tertinggi UK, yang telah menganggap Rwanda tidak selamat untuk pengusiran.

Parlimen British dijadualkan membahaskan draf undang-undang baru, Rang Undang-Undang Keselamatan Rwanda, pada Isnin. Kerajaan Perdana Menteri Rishi Sunak memperkenalkan cadangan terakhir tahun lalu untuk menghalang cabaran mahkamah lanjut terhadap skim itu. Undang-undang itu menghadapi tentangan kuat di Dewan Pertuanan dan Dewan Rakyat, dengan kerajaan dituduh melanggar undang-undang hak asasi manusia antarabangsa.

Pejabat Sunak mendakwa minggu lalu bahawa penerbangan ke Rwanda akan berlangsung pada musim bunga, tanpa menamakan tarikh khusus.

Negara Afrika Tengah itu merupakan tapak genosid selepas perang saudara meletus 30 tahun lalu. Menurut anggaran rasmi, lebih daripada sejuta orang terbunuh.

Armenia merupakan negara berkunci di Caucasus yang dahulunya sebahagian daripada Kesatuan Soviet. Selama dekad kebelakangan ini, ia terlibat dalam pertikaian wilayah jangka panjang dengan Azerbaijan mengenai rantau Nagorno-Karabakh, menyebabkan pertembungan ganas antara dua jiran itu.

Pada 2023, Baku menguasai semula kawalan Nagorno-Karabakh, memicu pelarian besar-besaran Armenia yang dahulu membentuk majoriti etnik di kawasan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.