Uber dan Lyft akan membayar $328 juta dalam penyelesaian penipuan upah di New York

Ride Hailing App Uber Prepares For Its IPO On The New York Stock Exchange

NEW YORK – Syarikat teksi maya Uber dan Lyft akan membayar gabungan $328 juta untuk menyelesaikan tuntutan pencurian upah di New York, Letitia James, Peguam Negara mengumumkan Khamis.

James berkata penyelesaian itu menyelesaikan siasatan ke atas syarikat yang salah mengenakan cukai jualan dan yuran lain kepada pemandu apabila kos sepatutnya dibayar oleh pelanggan.

Uber akan membayar $290 juta dan Lyft akan membayar $38 juta. Wang itu akan diedarkan kepada pemandu semasa dan terdahulu, katanya. Syarikat-syarikat itu juga bersetuju untuk memberikan cuti sakit bergaji kepada pemandu di luar Bandar Raya New York dan memberikan pemandu di luar Bandar Raya New York gaji minimum $26 sejam.

“Selama bertahun-tahun, Uber dan Lyft secara sistematik menipu pemandu mereka beratus-ratus juta dolar dalam upah dan faedah semasa mereka bekerja selama berjam-jam dalam keadaan mencabar,” kata James dalam kenyataan.

Tony West, ketua pegawai undang-undang Uber, berkata persetujuan “membantu menyelesaikan isu pengelasan di New York dan memindahkan kami ke hadapan dengan model yang lebih mencerminkan cara orang memilih untuk bekerja.”

Ketua Dasar Jeremy Bird dari Lyft berkata dalam kenyataan, “Ini adalah kemenangan bagi pemandu, dan satu yang kami banggakan telah dicapai dengan Pejabat Peguam Negara New York.”