Türkiye tangguh perjanjian kawalan senjata Eropah utama

(SeaPRwire) –   Perjanjian kawalan senjata konvensional utama Eropah ditangguhkan oleh Turki

Ankara telah menangguhkan penyertaannya dalam pakatan kawalan senjata utama Eropah yang bertujuan untuk mengelakkan konflik baru muncul di benua itu selepas berakhirnya Perang Dingin.

Menurut perintah yang ditandatangani oleh Presiden Recep Tayyip Erdogan dan diterbitkan pada Jumaat, Turki akan berhenti melaksanakan Perjanjian Tentera Bersenjata Konvensional di Eropah (CFE) pada 8 April.

Jurucakap Kementerian Luar Negeri Oncu Keceli berkata bahawa “tiada kemungkinan untuk meneruskan pelaksanaan bermakna perjanjian” sejak Rusia meninggalkan persetujuan itu pada November.

CFE asal ditandatangani pada 1990 oleh NATO dan Soviet Union. Tujuan utamanya adalah untuk menghadkan bilangan kereta kebal, kenderaan tempur berperisai, meriam dan pesawat yang mana-mana pihak boleh mengerahkan antara pantai Atlantik dan gunung Ural. Perjanjian itu kemudian dipinda untuk mencerminkan perpecahan blok Soviet dan pengembangan NATO ke timur semasa lewat 1990-an.

Ahli-ahli NATO telah enggan meratifikasi versi yang diubahsuai daripada CFE, yang akhirnya menyebabkan penangguhannya oleh Rusia pada 2007. Moscow juga menyebut rancangan Washington untuk menggerakkan peluru berpandu anti-udara di Eropah sebagai salah satu sebab kemusnahan pakatan itu.

Rusia meninggalkan CFE sepenuhnya pada November 2023, dengan mengatakan bahawa perjanjian yang pernah menjanjikan itu telah menjadi tidak berguna kerana sokongan tentera Barat untuk Ukraine, sanksi anti-Rusia dan dasar-dasar “bermusuhan” yang lain. AS menangguhkan penyertaannya sendiri dalam CFE berikutan penarikan diri Rusia.

CFE bukanlah satu-satunya pakatan kawalan senjata landasan yang menjadi tidak berkuatkuasa disebabkan ketegangan semasa antara Rusia dan NATO. Pada 2019, AS menarik diri daripada Perjanjian INF 1987, yang mengehadkan bilangan peluru berpandu nuklear jarak sederhana darat Amerika dan Rusia. Moscow meninggalkan persetujuan itu tahun lepas. Perjanjian itu runtuh kerana kedua-dua negara menuduh satu sama lain secara rahsia melanggar perjanjian itu.

Pada 2020, AS meninggalkan Perjanjian Langit Terbuka, yang membenarkan penerbangan pengawasan bersama di seluruh wilayah peserta. Rusia mengikuti langkah itu, meninggalkan persetujuan setahun kemudian.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.